Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Μονόδρομος η αναστολή λειτουργίας του «Ιωνικού» Κολυμβητηρίου για την ασφάλεια των εμπλεκόμενων

Ρεπορτάζ: Ραφαέλα Βατάκη 

Για την αθλητική υποδομή που αφορά το μεγάλο έργο της ενεργειακής αναβάθμισης, αλλά και της αντικατάστασης των τεντών του Ιωνικού Κολυμβητηρίου, μίλησαν στα τοπικά μέσα ο Δήμαρχος Χίου, κ. Σταμάτης Κάρμαντζης, ο Προϊστάμενος Τεχνικής Υπηρεσίας, κ. Λευτέρης Παπαλάνης, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικής Υπηρεσίας, κ. Γιάννης Ξενάκης και ο Πρόεδρος του Νομικού Προσώπου του Δήμου Χίου, κ. Γιάννης Μανάρας, γνωστοποιώντας ότι οι απαιτούμενες εργασίες που πραγματοποιούνται από τον ανάδοχο προχωρούν ομαλά, καθώς κι ότι η αναστολή του κολυμβητηρίου παρά τις προσπάθειες του Δήμου Χίου, ήταν μονόδρομος για την ασφάλεια όλων.

Όπως ανέφερε, ο Προϊστάμενος Τεχνικών Υπηρεσιών, κ. Λευτέρης Παπαλάνης, πρόκειται για ένα ειδικό έργο με χαρακτήρα πιλοτικό, με αποτέλεσμα να προκύπτουν ζητήματα κατά τη φάση υλοποίησής τους. Τα συνεργεία του αναδόχου βρίσκονται ήδη στο Κολυμβητήριο, ενώ παράλληλα έχουν ξεκινήσει τις επισκευαστικές εργασίες, ενημερώνοντας ότι στη μεγάλη πισίνα έχει ήδη ξηλωθεί η τέντα και   αναμένεται να ξεκινήσει η τοποθέτηση της καινούργιας.

Όσον αφορά το κλείσιμο του «Ιωνικού» εξήγησε πως δεν μπορούσε να γίνει διαφορετικά, καθώς κατά τη διάρκεια της αποξήλωσης της τέντας έπεφταν αντικείμενα στην πισίνα, αλλά και σκόνη κάτι το οποίο θα έθετε σε κίνδυνο την ασφάλεια των χρηστών: «Παρά τις προσπάθειες που καταβάλλαμε να παραταθεί η λειτουργία του, δεν  έγινε δυνατό καθώς προτεραιότητά μας είναι η ασφάλεια των εμπλεκομένων», προσθέτοντας ότι το 90% των υλικών βρίσκεται στη Χίο, με την πορεία των εργασιών να εξελίσσεται ομαλά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, για την πισίνα του καταδυτικού θα χρειαστούν 600.000 ευρώ πλην της μελέτης, με την τεχνική υπηρεσία να εκτιμά ότι για να μπορέσει να λειτουργήσει, έχοντας δυνατότητα σύνδεσης και με ζεστό νερό, το ποσό των 800.000 ευρώ που αφορά και την εσωτερική και την εξωτερική πισίνα δεν επαρκεί: «Στα πλαίσια της ενεργειακής αναβάθμισης πραγματοποιήθηκε σημαντική παρέμβαση στους ξενώνες, στους χώρους υγιεινής και στα κουφώματα», τονίζοντας ότι δημιουργείται ένα καινούργιο Κολυμβητήριο, με καινούργιες τέντες, ενεργειακά αναβαθμισμένο στις εγκαταστάσεις του, που έπειτα από 36 χρόνια λειτουργίας θα είναι άρτιο.

Ωστόσο, υπογράμμισε ότι σημαντικές παρεμβάσεις πρέπει να γίνουν και σε όλο το μηχανοστάσιο και στους σωλήνες, καθώς αυτές, που ήδη έχει, είναι φθαρμένοι με τον κίνδυνο να «σκάσουν» όταν γεμίσει η πισίνα με νερό. Ξεχωριστή μελέτη πρόκειται να γίνει για την πισίνα του καταδυτικού, με τον Δήμο Χίου να αναζητά επιπλέον χρηματοδότηση μέσω προγραμμάτων (ύψους 1.000.000 ευρώ), προκειμένου να γίνουν αλλαγές στην κύρια πισίνα. Βάση χρονοδιαγράμματος η αντικατάσταση της τέντας, αλλά και η ενεργειακή αναβάθμιση του Κολυμβητηρίου αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί στα μέσα Αύγουστου.

Η εισήγηση της Τεχνική Υπηρεσίας είναι να υλοποιηθεί πρώτα το καταδυτήριο κι έπειτα να εξετάσουν το χρονοδιάγραμμα για την παρέμβαση στο μηχανοστάσιο: «Το καταδυτήριο λειτουργούσε παρατεταμένα τα καλοκαίρια. Η εξωτερική πισίνα είναι ανενεργή, εγκαταλελειμμένη από το 2016 με αποτέλεσμα να χρειάζεται γενικό λίφτινγκ. Είναι αβέβαιο αν λειτουργεί ο εξοπλισμός της, καθώς αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα», τονίζοντας ότι η Τεχνική Υπηρεσία δεν πρόκειται να υπογράψει αν πρωτίστως δεν αδειοδοτηθεί σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, τόσο σε θέματα ασφάλειας, όσο και υγιεινής.

«Οι φωνές που λένε “βάλε το κολυμβητήριο να δουλέψει” δεν μας επηρεάζουν. Δεν μπορούμε να συναινέσουμε σε κάτι τέτοιο αν πρώτα δεν υπάρχει αδειοδότηση και έλεγχος», καταλήγοντας ότι το Ιωνικό Κολυμβητήριο έχει «φάει» τον χρόνο ζωής του.

Με τη σειρά του, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικής Υπηρεσίας, κ. Γιάννης Ξενάκης, σημείωσε ότι αφενός η δημοτική αρχή κατανοεί την ανησυχία των ομάδων και των αθλητών, αλλά αφετέρου πρόκειται ένα σημαντικό έργο που πρέπει να ολοκληρωθεί με σωστό, αποτελεσματικό και ασφαλή τρόπο, με σκοπό την ολική ανακαίνισή του, η οποία θα αλλάξει ριζικά την συνολική εικόνα του Κολυμβητηρίου.

«Δεν μπορούν να γίνουν έργα μεγάλων υποδομών, χωρίς να σταματήσει η λειτουργία τους. Αν θέλουμε να κάνουμε έργα υποδομών, όπως και κάνουμε, με στόχο την πρόοδο του νησιού μας, θα πρέπει να κατανοήσουμε και να δείξουμε λίγη υπομονή», συμπλήρωσε.

Ο Πρόεδρος του Νομικού Προσώπου του Δήμου Χίου, κ. Γιάννης Μανάρας, αναφέρθηκε στην προσπάθεια να κρατήσουν όσον το δυνατόν μεγαλύτερο διάστημα ανοιχτό το κολυμβητήριο, κάτι το οποίο δεν συνέβη λόγω των πιέσεων που δέχονταν από τον ανάδοχο: «Μέλημα όλων ήταν να δημιουργήσουμε τη μικρότερη δυνατή όχληση στους χρήστες. Χρειάζεται χρόνος για να έχουμε μία μελέτη πλήρως λειτουργική. Είμαι βέβαιος ότι μόλις ολοκληρωθούν αυτά τα έργα, θα χαιρόμαστε το κολυμβητήριο», χαρακτηρίζοντάς το ως έργο πρωτόγνωρο που κι ο ίδιος ο ανάδοχος το ανακαλύπτει μέρα με τη μέρα.

Κλείνοντας ο Δήμαρχος Χίου, κ. Σταμάτης Κάρμαντζης, επεσήμανε ότι στους 32 μήνες της   θητείας τους έχουν αποδείξει τη σοβαρότητα της δραστηριότητας και των ενεργειών τους, ρίχνοντας τα πυρά του στις αντιπολιτεύσεις με την κατηγορία ότι αρέσκονται στην καταστροφολογία και στα παραμύθια.

«Δεν έχουν αντιληφθεί ότι το ψέμα και η γελοιότητα έχουν όρια. Αν ήθελαν οι μειοψηφίες θα μπορούσαν να ενημερωθούν. Αντιθέτως, όμως, επέλεξαν τη θεατρική παράσταση, κάνοντας μονοθεματικό δημοτικό συμβούλιο μόνο και μόνο για να δημιουργηθεί πανικός», γνωστοποιώντας πως η δημοτική αρχή δεν θα συμμετάσχει στο σημερινό μονοθεματικό Δημοτικό Συμβούλιο με θέμα το Ιωνικό Κολυμβητήριο. Παρόλα αυτά, υπογράμμισε ότι το παρόν τους θα δώσουν ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, ο Πρόεδρος του Νομικού Προσώπου και ο Προϊστάμενος των Τεχνικών Υπηρεσιών.

Βλέποντας τα πράγματα όπως έχουν εξελιχθεί, ο κ. Κάρμαντζης παραδέχθηκε ότι ήταν λάθος που δεν ξεκίνησαν οι εργασίες τον Σεπτέμβρη, δηλώνοντας κατηγορικά ωστόσο ότι δεν μετανιώνει, καθώς ήθελαν τότε να εξυπηρετήσουν τα ναυταθλητικά σωματεία.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η BMW X5 θα είναι το πρώτο πολυτελές plug-in υβριδικό μοντέλο που θα παράγεται στη Νότια Αμερική από το τελευταίο τρίμηνο του 2024. Μετά...

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Σημαντικές εμπειρίες αλλά και σκέψεις που τον συνόδευσαν σε διάφορα στάδια της ζωής του μοιράστηκε σε μία αποκαλυπτική συνέντευξη στην ΕΡΤ και την εκπομπή...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Με απολύτως ισορροπημένες αναλογίες, αισθησιακή σχεδίαση με προσοχή στη λεπτομέρεια, την τελευταία γενιά MBUX και μια σειρά εκδόσεων κινητήρων και εξοπλισμού που μπορούν να...

ΧΙΟΣ

Στο πλαίσιο της Αξιολόγησης σχολικών μονάδων και στον άξονα Σχέσεις σχολείου – οικογένειας εκπονήθηκε Σχέδιο Δράσης για το Γυμνάσιο Κάμπου με θέμα: ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ...

Advertisement