Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Σε τροχιά υλοποίησης η αποκατάσταση του υδρευτικού προβλήματος στη λιμνιδεξαμενή Βικιού

Ρεπορτάζ: Ραφαέλα Βατάκη

Παρά τη δύσκολη οικονομική και ενεργειακή περίοδο που ταλανίζει ολόκληρο τον κόσμο, η ΔΕΥΑΝΧ πιστή στο σχεδιασμό της και ανταποκρινόμενη στο αίτημα του Προέδρου της Τοπικής Κοινότητας και των κατοίκων του χωριού, οι οποίοι τους επισκέφθηκαν μέσα από τις θεσμικές λειτουργίες, επιλύει ένα ακόμα υδρευτικό πρόβλημα που αφορά τη λιμνοδεξαμενή στο Βίκι.

Πρόκειται για μία σημαντική παρέμβαση, για ένα μεγάλο και σπουδαίο έργο, καθώς θα αποκαταστήσει όλες τις βλάβες που έχουν προκύψει στη λιμνοδεξαμενή του Βικιού και ταυτόχρονα θα εξυπηρετήσει τους κατοίκους της περιοχής. Φυσικά, θα συμβάλει και στην ασφάλεια της γύρω περιοχής σε περίπτωση πυρκαγιάς.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφερθεί ότι η συγκεκριμένη λιμνοδεξαμενή κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1990 από το υπουργείο Γεωργίας, χωρητικότητας 150.000 κυβικών περίπου και σήμερα έχει την ανάγκη μίας γενναίας επισκευής για να συνεχίσει τη χρήσιμη λειτουργία της, προς όφελος των κατοίκων.

Προς αυτή την κατεύθυνση το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΝΧ ενήργησε, έχοντας ένα ακόμα επιτυχές αποτέλεσμα, με την καθοριστική συμβολή του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότη Μηταράκη, του Δημάρχου Χίου, κ. Σταμάτη Κάρμαντζη, του Γ.Γ Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Μανώλη Κουτουλάκη και πάντοτε με την εξαιρετική συνεργασία από τα υπηρεσιακά στελέχη της ΓΓΑΙΓΝΠ στη Μυτιλήνη και της ΔΕΥΑΝ Χίου.

Όπως δήλωσε, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΝΧ, κ. Βασίλης Μυριαγκός, η υλοιποίησή του αναμένεται να ξεκινήσει το προσεχές διάστημα σε συνεργασία με την πρόεδρο της τοπικής κοινότητας του Βικιού, υπογραμμίζοντας ότι πρώτα χρειάζεται να αδειάσει η λιμνοδεξαμενή για να ξεκινήσει η κατασκευή της.

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε τη χρηματοδότηση του έργου που ανέρχεται στο ύψος των  39.780€ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 17%, για την υλοποίηση του έργου αποκατάστασης βλαβών στη λιμνοδεξαμενή του Βικιού», συμπληρώνοντας ότι ο Γ.Γ Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Μανώλης Κουτουλάκης, μετά από το αίτημα της ΔΕΥΑΝΧ, τις απαιτούμενες μελέτες και τα τεχνικά δελτία, με την απόφαση του επιχορηγεί τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Νήσου Χίου (ΔΕΥΑΧ) με το παραπάνω ποσό.

Ειδικότερα, οι παρεμβάσεις που θα πραγματοποιηθούν σχετίζονται με τις εργασίες αντικατάστασης μεμβρανών, καθώς η προηγούμενη έχει καταστραφεί από την κακοκαιρία και τους δυνατούς ανέμους. Σύμφωνα με τον κ. Μυριαγκό, η ΔΕΥΑΝΧ ζητάει χρηματοδοτήσεις πάντα μέσα από μελέτες και τεχνικά δελτία, πλήρως τεκμηριωμένα έργα, όπως είναι η νέα γεώτρηση της Βολισσού με την αγορά χώρου, το δίκτυο στα Χάλανδρα που έχει πάρει το δρόμο της υλοποίησής του, η δεξαμενή και το δίκτυο ύδρευσης στα Αυγώνυμα και η λιμνοδεξαμενή του Πιτυούς.

«Αν προσθέσουμε σε αυτά και τη χρηματοδότηση που έχει ψηφιστεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο για την τοποθέτηση 2 μονάδων αφαλάτωσης στο Θόλος, νομίζω πως είμαστε σε πολύ καλό δρόμο να αντιμετωπίσουμε ένα μεγάλο μέρος των προβλημάτων», τονίζοντας ότι ο φετινός χειμώνας ευνόησε το νησί της Χίος, καθώς λόγω των βροχοπτώσεων προέκυψαν αποθέματα νερού και έχοντας σωστή διαχείριση θα εξυπηρετηθούν οι δημότες χωρίς προβλήματα.

Αναφορικά με τη νέα γεώτρηση της Βολισσού και την αγορά χώρου στην περιοχή, σημείωσε ότι υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση, εξηγώντας ότι χρειάζεται ανόρυξη σε 6 γεωτρήσεις με αποτέλεσμα να μην μπορούν να βρουν γεωτρυπανιστή. Ωστόσο, η πρώτη θετική απάντηση ήρθε από το νησί της Κω, όπου σε συνεννόηση με τον γεωτρυπανιστή θα ξεκινήσουν όλες αυτές οι γεωτρήσεις.

«Το τελευταίο διάστημα έχουμε κάνει 3 δημοπρατήσεις και δεν έρχονται να χτυπήσουν προσφορές, να συμμετάσχουν σε αυτές. Είναι δύσκολη οικονομική συγκυρία, φοβάται ο κόσμος να συμμετάσχει σε διαγωνισμούς, λόγω των ανατιμήσεων στα υλικά», καταλήγοντας ότι ως ΔΣ της ΔΕΥΑΝΧ οφείλουν να συνεχίσουν τις προσπάθειες τους προς κάθε κατεύθυνση για την επίτευξη και άλλων χρηματοδοτήσεων, όπως ακριβώς έγινε με τα υδρευτικά έργα στην Βολισσό, στα Χάλανδρα, στα Αυγώνυμα, στο Πιτυός, στο Βίκι, στην πόλη της Χίου και του Βροντάδου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Μαθητές και καθηγητές από το 3ο Γυμνάσιο Χαλανδρίου «Γιώργος Σεφέρης» υποδέχτηκε σήμερα 24 Απριλίου 2024 ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου Παντελής Βρουλής στο κτήριο της ΠΕ...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Επίσκεψη από τον Πρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, κ Παναγιώτη Κατσίβελα δέχθηκε στο Γραφείο του, σήμερα, 24 Απριλίου ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου Παντελής Βρουλής.  Ο...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Την Δευτέρα 22 Απριλίου 2024 κλιμάκιο της Συμμαχίας Αξιών επισκέφθηκε τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας και Ηλεκτροφωτισμού, κ. Αυγερινό Δημήτριο προκειμένου να ενημερωθεί για θέματα αρμοδιότητάς...

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Οι πιο γρήγορες πτήσεις διαρκούν από 2 έως 20 λεπτά στον αέρα, με μία από αυτές να πραγματοποιείται πάνω από τα νερά του Αιγαίου....

Advertisement