Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Καμία διακοπή – εμπλοκή εργασιών στο αντιπλημμυρικό της «Ιωάννου Χρήστου»

Ρεπορτάζ: Ραφαέλα Βατάκη

Καμία διακοπή εργασιών και καμία εμπλοκή δεν υφίσταται στο αντιπλημμυρικό της οδού «Ιωάννου Χρήστου» στην περιοχή του Αεροδρομίου, αναφέρει ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Χίου, κ. Γιάννη Ξενάκη, διαψεύδοντας τις κατηγορίες περί διακοπής του έργου λόγω έλλειψης χρηματοδότησης.

Όπως εξήγησε, υπάρχει ένα μικρό πρόβλημα στη χρηματοδότηση της οδού Χρήστου, το οποίο έχει πάρει τον δρόμο της επίλυσής του, ενημερώνοντας ότι με το συγκεκριμένο ζήτημα Δήμος Χίου και Τεχνική Υπηρεσία ασχολούνται πάνω από 15 ημέρες. Ήδη από το ΥΠΟΜΕΔΙ έχει εγκριθεί το κονδύλι της τάξεως των 265.000 ευρώ, το οποίο κατατέθηκε στις 2 Φεβρουαρίου.

«Ξέρετε ότι η ανάδοχος εταιρεία συμβασιοποίησε το έργο τον Ιούλιο του 2021, με τις εργασίες να ξεκινούν τέλος του Σεπτεμβρίου. Το έργο από την ημέρα συμβασιοποίησής του έχει 14 μήνες για να ολοκληρωθεί, χωρίς καμία παράταση, κάτι που σημαίνει ότι το έργο πρέπει να παραδοθεί κανονικά στις αρχές Νοεμβρίου του 2022», σημειώνοντας ότι βάση των δεδομένων από την ανάδοχο εταιρεία, καθώς τα συνεργεία του εργολάβου προχωρούν την ενεργό τους δράση εντατικά, το αντιπλημμυρικό ενδέχεται να παραδοθεί τον Ιούνιο του 2022.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το αντιπλημμυρικό έργο της οδού Χρήστου είναι σχεδόν έτοιμο, χρειάζεται μόνο ελάχιστες εργασίες ακόμη. Ειδικότερα, οι εργασίες που έχουν απομείνει είναι η σύνδεση του περιφερειακού – παραλιακού δρόμου, ώστε να απομακρύνονται τα όμβρια τόσο από την αρχή της Αεροπόρου Ροδοκανάκη, όσο και από τη σημερινή παραλιακή οδό, ο πεζόδρομος και η ασφαλτόστρωση.

Το γεγονός ότι ο ανάδοχος δεν έχει εδώ και δύο εβδομάδες εργατικό δυναμικό έχει να κάνει με 3 παράγοντες. Ο πρώτος  παράγοντας είναι οι έντονες καιρικές συνθήκες, που επικρατούν το τελευταίο διάστημα στη Χίο, με αποτέλεσμα να αδυνατούν οι εργάτες να δουλέψουν μέσα στο κρύο και τον αέρα. Ο δεύτερος παράγοντας είναι το κομμάτι της χρηματοδότησης που δεν έχει λάβει, ενώ ο τρίτος παράγοντας είναι ότι η υπογειοποίηση των καλωδίων από τη ΔΕΔΔΗΕ, καθώς και η έκτακτη παραγγελία νέων σωλήνων για τα πεζοδρόμια, ώστε με τη σειρά του ο ΟΤΕ να τοποθετήσει τα καλώδιά του για να μην ξανασπάσουν.

«Για τους παραπάνω λόγους, μπορεί για 1 εβδομάδα περίπου να μην έχουν γίνει πολλά έργα», τονίζοντας ότι από το ΥΠΟΜΕΔΙ έχει εγκριθεί το πρώτο ποσό.

Όσον αφορά το θέμα των χρηματοδοτήσεων, ο κ. Ξενάκης επεσήμανε ότι στις αρχές του χρόνου συγκεντρώνονται όλα τα χρήματα εντός των έργων που πραγματοποιούνται συνολικά. Κάθε λογαριασμός που πηγαίνει στο Υπουργείο εγκρίνεται και τα χρήματα στέλνονται. Μόλις σταλούν από το ΥΠΟΜΕΔΙ, θα αναλάβει το Υπουργείο Ανάπτυξης, καθώς πρέπει να εγκριθεί κι από εκεί κι έπειτα τον ξαναστέλνουν για να μπει τελικώς το χρηματικό ποσό στην ανάδοχο εταιρεία.

«Στο ενδιάμεσο ο ανάδοχος έχει στείλει και τον 2ο λογαριασμό, ύψους 280.000 ευρώ, τον οποίο και επεξεργαζόμαστε. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν, ότι η ανάδοχος εταιρεία χωρίς να έχει λάβει ακόμα χρηματοδότηση, συνεχίζει να προχωρά με γοργούς ρυθμούς το έργο. Ωστόσο, είναι λογικό κάποια στιγμή να σταματήσει έως ότου λάβει ένα ποσό από την χρηματοδότηση», καταλήγοντας ότι δεν υφίσταται κανένα πρόβλημα, αλλά ούτε και διακοπή εργασιών.

Κλείνοντας,  ο κ. Ξενάκης  συμπλήρωσε ότι μετά το πέρας των εργασιών και την ολοκλήρωση του αντιπλημμυρικού της οδού Χρήστου δεν προβλέπεται η κατασκευή κυκλικού κόμβου,  αλλά η δημιουργία νησίδων κατά την έξοδο προς της Αεροπόρου Ροδοκανάκη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Ανακοίνωση ΝΤ ΑΔΕΔΥ Χίου ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΒΟΥΝΑΚΙΟΥ στις 11.00 Στις 28 Φλεβάρη συμπληρώνεται ένας χρόνος από το έγκλημα στα Τέμπη που στοίχισε τη ζωή...

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράφει η Ευγενία Γάλλου «Δεν ήμουν η συγγραφέας που μάζεψε πληροφορίες από ιστορικά γεγονότα που είχαν γράψει άλλοι, αλλά τα έζησα στο πετσί μου…» ...

ΧΙΟΣ

Συνέχεια προβολών με μια υπέροχη ταινία – ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23/02/2024  στο ΟΜΗΡΕΙΟ Π.Κ.Δ.Χ.  και ΩΡΑ 20:30 Περασμένες ζωές (Past lives) Δραματική/ Η.Π.Α. & Κορέα/ 2023/...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Μετράμε αντίστροφα για το τέλος και της παράτασης για τα τέλη κυκλοφορίας του 2024, κι αν ψάχνεις τη λύση για να ξεμπερδέψεις με δόσεις...

Advertisement