Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

«Πράσινο φως» για την αποκατάσταση των κτιρίων της οδού Λάδης και της Δημοτικής Πινακοθήκης

Ρεπορτάζ: Ραφαέλα Βατάκη

Προχωρά κανονικά η αστική αναζωογόνηση της Χίου με την αποκατάσταση του δημοτικού κτιρίου στην οδό Λάδης και της Δημοτικής Πινακοθήκης του νησιού, αφού χθες (9/3) τα μέλη  της   Οικονομικής Επιτροπής στη συνεδρίαση ενέκριναν την ένταξη και χρηματοδότηση τους στο πρόγραμμα «Αντώνιος Τρίτσης» με το ποσό ύψους 740.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσίων, κ. Γιάννη Ξενάκη, η μελέτη αφορά την Δημοτική Πινακοθήκη έχει να κάνει επισκευαστικές εργασίας μεγάλης κλίμακας ύψους 140.000 ευρώ, χωρίς αλλαγές στην όψη του κτιρίου. Ειδικότερα, επεσήμανε ότι στα υπόγεια του κτιρίου πρέπει να γίνουν υδρομονώσεις, ενώ χρειάζεται γενικότερα ένα λίφτινγκ στις αίθουσές του.

Όσον αφορά το κτίριο της οδού Λάδης, επεσήμανε ότι η μελέτη ύψους 600.000 ευρώ αφορά την ανακαίνιση και την διαρρύθμιση του χώρου, εξηγώντας ότι το Υπουργείο Εσωτερικό ενέκρινε την πρόταση κι έδωσε μεγαλύτερο χρηματικό πόσο συν 50% με το σκεπτικό δημιουργίας ενός νέου κτιρίου 1.700 τετραγωνικών μέτρων που διαθέτει 3 ορόφους.

«Έχουμε δώσει πολύ συγκεκριμένα στοιχεία με βάση αυτά της υφιστάμενης μελέτης. Το κτίριο Λάδης υφίσταται υπό τη στέγη και εποπτεία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και γι’ αυτό η προηγούμενη μελέτη είχε αρνητική εισήγηση στο παρελθόν. Υπό αυτή την έννοια, λάβαμε υπόψη όλες τις παρατηρήσεις που έγιναν κι απορρίφτηκε και βάσης αυτής θα κάνουμε μία καινούργια μελέτη που θα ξεπερνά όλα τα προηγούμενα προβλήματα», προσθέτοντας ότι θα πραγματοποιηθεί ένα γενικό λίφτινγκ σε ολόκληρο το κτίριο, τόσο εσωτερικά, όσο και εξωτερικά.

Όπως δήλωσε, ο μελετητής θα κινηθεί με βάση την υφιστάμενη μελέτη διορθώνοντας όλα τα στοιχεία που δεν τους επέτρεπαν την εφαρμογή της, ενώ παράλληλα υπολογίζεται να υπάρξει πιθανώς μία έκπτωση της τάξεως των 50 με 60%, η οποία θα σημαντικά πιο μειωμένη από το αρχικό ποσό της μελέτης.

Αναφορικά με την εφαρμογή υλοποίησης του προγραμματισμένου έργου, ο κ. Ξενάκης συμπλήρωσε ότι είναι κάτι διαφορετικό καθώς εξαρτάται από τι συνθήκες που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν, όπως κάποια προβλήματα ηλεκτρομηχανολογικής φύσεως ή θέματα στατικότητας: «Επομένως βάση αυτής της μελέτης που θα είναι εξειδικευμένη θα διαμορφωθεί και το ποσό, το οποίο με βάση τετραγωνικών υπολογίζεται κοντά τα 3 εκ. ευρώ για την υλοποίηση αυτής της μελέτης», προσθέτοντας ότι το δημοτικό κτίριο στην οδό Λάδης είναι απαραίτητο για τον Στρατηγικό Σχεδιασμό του Δήμου Χίου σε συνάρτηση με άλλα έργα που προβλέπονται να γίνουν μέσα στην πόλη.

Κλείνοντας, ο κ. Ξενάκης τόνισε πως το κτίριο της Λάδης προορίζεται για να στεγάσει υπηρεσίες του Δήμου Χίου, όπως μία καινούργια αίθουσα συνεδριάσεων Δημοτικού Συμβουλίου, γραφεία αντιπολιτεύσεων, αλλά και δύο ακόμα υπηρεσίες αυτή του Τελωνείου αλλά κι αυτή που θα βοηθήσει στην ανάδειξη του Κάστρου.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράφει ο Σταύρος Παπαγιαννάκης Σήμερα, θα διερευνήσουμε ένα θέμα που αγγίζει τα βάθη της ανθρώπινης ψυχής και του πνεύματος: την Ανάσταση του Κυρίου και...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Οι πρωτοπόροι στους τομείς της οδηγικής απόλαυσης χωρίς εκπομπές ρύπων και της προοδευτικής αισθητικής στην πολυτελή μεσαία κατηγορία αποκτούν τώρα ακόμα ευρύτερη απήχηση. Πρεμιέρα...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο δεύτερος αγώνας του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Motocross, στα Τρίκαλα, με 195 συμμετοχές και πλήθος κόσμου – παρότι η βροχή που προηγήθηκε...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το Audi House of Progress είναι μια τεχνολογική έκθεση σε ένα θαυμαστό κλασσικό κτήριο σε έναν από τους πλέον πολυσύχναστους πεζόδρομους στο κέντρο της...

Advertisement