Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Χατζησταμάτης: «Το πετρέλαιο στα σχολεία δεν μπαίνει με το σταγονόμετρο»

Την δική τους απάντηση αποφάσισαν να δώσουν οι Προέδροι των Σχολικών Επιτροπών, κ. Κωνσταντίνος – Βίκτωρ Χατζησταμάτης και κ. Κώστας Καρατζάς σε κοινό κείμενο Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών και της ΕΛΜΕ Χίου, αναφορικά με μη χρηστή – ορθολογική  διαχείριση των αποθεμάτων πετρελαίου από τα σχολεία του νησιού.

Ο κ. Χατζησταμάτης αναφερόμενος στους παράγοντες που συμβάλλουν στην μεγάλη κατανάλωση πετρελαίου, αλλά και στην αύξηση της τιμής υπογράμμισε ότι σημαντικό ρόλο διαδραματίζει τόσο η πανδημία του Covid-19, όσο κι ο πόλεμος που δεν μπορούσε να τον προβλέψει κανείς.

«Ο Δήμος Χίου σήμερα πληρώνει όλες τις επισκευαστικές εργασίες των σχολείων μετά από πρόταση των σχολικών επιτροπών. Συνέχεια γίνονται παρεμβάσεις στα σχολεία μας κι επιτέλους ο Διευθυντής σταμάτησε να έχει τον ρόλο του εργολάβου. Έχουμε σήμερα το υψηλότερο αποθεματικό που είχε ποτέ η Σχολική Επιτροπή κι αυτό οφείλεται τόσο στη διαχείρισή της, όσο και στους Διευθυντές, οι οποίοι κάνουν ορθολογική διαχείριση», σημειώνοντας η Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευση δεν έχει κάνει ποτέ, παρά μόνο μία φορά,  παρακράτηση πετρελαίου.

Εν συνεχεία, τόνισε ότι παρόλα αυτά θα ενισχυθούν κανονικά τα σχολεία που αδυνατούν να πληρώσουν από την Σχολική Επιτροπή: «Πράγματι περικόψαμε λόγω Covid-19 το διάστημα που δεν γνωρίζαμε αν τα σχολεία θα παραμείνουν ανοιχτά από το Υπουργείο Παιδείας. Η λύση είναι ότι τα σχολεία, ως υποχρέωση της Σχολικής Επιτροπής,  θα πληρώνουν με την κάρτα του Διευθυντή το πετρέλαιό τους με το μέγιστο ποσό των 1000 ευρώ, γύρω στα 700 λίτρα με βάση το πώς είναι διαμορφωμένες οι τιμές τώρα», εξήγησε.

Ενδεικτικά χαρακτηριστικά παραδείγματα καταναλώσεων σχολείων παρέθεσαν οι πρόεδροι για να γίνει κατανοητό το ύψος των απαιτήσεων, προσθέτοντας ότι την ταχύτητα αύξησης της τιμής την παρατηρούμε σχεδόν όλοι και την καταλαβαίνουμε στο καθημερινό γέμισμα της δεξαμενής του οχήματός μας: 

Το 1ο -3Ο ΓΕΛ Χίου από 21-1-2022 έως 14-2-2022 κατανάλωσε 3000l. Ένα κτιριακό συγκρότημα με ενεργειακή αναβάθμιση μέσα σε 15 ημέρες.

Το 1ο & Εσπερινό ΕΠΑΛ Χίου από 20-12-21 έως 19-1-22 σε σχεδόν 10 ημέρες κατανάλωσε 2000l.

Έως σήμερα λοιπόν από 25-11-2021 έως 28-2-2022 δήλωσε ο κ. Χατζησταμάτης ότι έχουν αποσταλεί 43 αιτήματα σχολείων για πετρέλαιο στον προμηθευτή πετρελαίου του Δήμου Χίου που αφορούσαν 45700l και έχουν ήδη πληρωθεί μετά από εκκαθάριση του Δήμου 25330,09 από την Ενιαία Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΕΣΕΔΕ) του Δήμου Χίου, για τα 24 σχολεία, με μια πρωτοφανή διαυγή διαδικασία ελέγχου και πληρωμής του πετρελαίου που εφαρμόστηκε μετά από πρόταση του Προέδρου της ΕΣΕΔΕ του Δήμου Χίου.

«Από που προκύπτει λοιπόν το μαρτύριο της σταγόνας;

Αν εννοούν οι συνάδελφοι την περικοπή που αρχικά έγινε σε κάποια σχολεία. Ναι πραγματοποιήθηκε στα αρχικά αιτήματα σε συνεννόηση πάντα με τον Διευθυντή του σχολείου και σε πολύ λίγα σχολεία διότι δεν γνωρίζαμε αρχικά αν θα λειτουργήσουν συνεχώς τα σχολεία ή θα ξαναγίνει διακοπή της λειτουργίας τους. Άλλωστε αυτό δεν είχε και σημασία τότε αφού η τιμή του πετρελαίου δεν είχε πάρει την ανιούσα και φυσικά για να δοθεί το μήνυμα της εξοικονόμησης πόρων», τονίζοντας ότι αυτή τη στιγμή διαθέτουν το υψηλότερο αποθεματικό που υπήρξε ποτέ ως ΕΣΕΔΕ του Δήμου Χίου.

Αποτέλεσμα του προηγούμενου είναι σήμερα:

Το σχολείο με το χαμηλότερο αποθεματικό να έχει 2146,58με 5 συνολικά σχολεία έως 5000. 7 συνολικά σχολεία από 5000 έως 10000 και 12 σχολεία άνω των 10000 και έως 42252,92.

Εν κατακλείδι, επεσήμανε ότι η πρόταση τα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να πληρώσουν το πετρέλαιο θέρμανσής τους είναι η πλέον ενδεδειγμένη για το διάστημα του ενός μηνός που τους ζητείται: «Άλλωστε είναι μέσα στις υποχρεώσεις τις ΕΣΕΔΕ του Δήμου Χίου να πληρώνει το πετρέλαιο το οποίο φυσικά εμμέσως πληρώνουν τα σχολεία αφού το ποσό αυτό τους παρακρατείται. Όσα σχολεία φυσικά δεν μπορούν οικονομικά να ανταπεξέλθουν φυσικά και θα βοηθηθούν από την ΕΣΕΔΕ του Δήμου Χίου έως εκεί που το αποθεματικό της, το επιτρέπει». 

Τέλος, έκανε έκκληση προς την ΕΛΜΕ να βγάζει δικές της ανακοινώσεις και όχι να αναφέρει ότι: «ο Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής ισχυρίζεται ανοικτά: ας ψηφίζονταν η αναμόρφωση του προϋπολογισμού του Δήμου για να είχατε πετρέλαιο» το οποίο ποτέ δεν ανέφερε, όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζησταμάτης. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Μηταράκης: Πιο αισιόδοξος μετά την επίσκεψη του κ. Ταχιάου  Ταχιάος: Όλοι οι φορείς της Χίου να συμπράξουν στην εκτέλεση των έργων Επίσκεψη στα μεγάλα...

ΧΙΟΣ

Επιστολή προς τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών κ. Ταχιάο έστειλε ο Δικηγορικός Σύλλογος Χίου με αφορμή την επίσκεψή του στο νησί της Χίου. Αναλυτικά...

ΧΙΟΣ

Ξεκάθαρο μήνυμα προς τους  εργολάβους  ότι η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει πλέον καμία ολιγωρία στα υπό εκτέλεση έργα στο νησί της Χίου, έστειλε...

ΧΙΟΣ

Σε συνέχεια των επιτυχημένων δεντροφυτεύσεων που πραγματοποιήθηκαν το περασμένο τρίμηνο, το Κοινωφελές Ίδρυμα “Μαρία Τσάκος”– Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης, προχωρά στην τέταρτη...

Advertisement