Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Κάρμαντζης: «Μικρότερη από τα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου η δομή της Χίου»

Υπέρ σε μία κλειστή και ελεγχόμενη δομή Δήμαρχος Χίου και Δημοτική Αρχή για καταγραφή και ταυτοποίηση προσφύγων – μεταναστών. Ευθύνες σε Περιφέρεια και αντιπολιτεύσεις για τη στάση τους.

Ρεπορτάζ: Ραφαέλα Βατάκη 

Για τις εξελίξεις τόσο της δομής στο Θόλος, όσο και του μεταναστευτικού που θα λάβουν χώρα στην αυριανή κινητοποίηση από κάποιους φορείς του νησιού θέλησε να τοποθετηθεί ο Δήμαρχος Χίου, κ. Σταμάτης Κάρμαντζης.

Όπως δήλωσε, είναι γνωστά όλα όσα έχουν προηγηθεί με το θέμα του μεταναστευτικού και της ΒΙΑΛ, επισημαίνοντας ότι πρέπει να επικρατήσει η αλήθεια, η λογική και όχι η προπαγάνδα. Σύμφωνα με τον ίδιο, εμμένουν στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, δηλαδή ότι πρέπει να κλείσει η ΒΙΑΛ και με την οποία ψηφίστηκε να λειτουργεί στη Χίο αποκλειστικά μία δομή για την καταγραφή και ταυτοποίηση των προσφύγων – μεταναστών, να είναι ευθύνη της Κυβέρνησης να το κάνει αυτό, καθώς και το ότι η δομή αυτή δεν θα υπερβαίνει τα 500 άτομα και δεν θα είναι μόνιμη η διαμονή τους στο νησί.

«Δήμαρχος και Δημοτική Αρχή έχουν πάντα ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας, επιδιώκοντας λύση κι όχι εντάσεις που θίγουν και πάνε βήματα πίσω το νησί μας», συμπληρώνοντας ότι είναι ο μόνος που σταθερά και υπεύθυνα έχει διεκδικήσει και αφουγκραστεί την απαίτηση των ανθρώπων του νησιού.

Παράλληλα, τόνισε ότι την εικόνα της Χίου που είδαμε πριν από μερικά χρόνια, δεν θα την ξαναζήσουμε, σημειώνοντας ότι για να εξασφαλιστεί αυτό θα πρέπει να δημιουργηθεί μία δομή κλειστή και ελεγχόμενη με αξιοπρεπείς, ανθρώπινες  συνθήκες διαβίωσης για την ασφάλεια τόσο των δημοτών, όσο και των μεταναστών.

«Η δημιουργία της δομής θα ανακουφίσει τους κατοίκους των Καμποχώρων και του Χαλκειούς με το κλείσιμο της ΒΙΑΛ. Είμαι ο μόνος που επιζητά μια ρεαλιστική λύση και που βρέθηκα στην πρώτη γραμμή των κινητοποιήσεων», ανέφερε.

Βέλη εξαπέλυσε τόσο στις αντιπολιτεύσεις, όσο και στην Περιφέρεια για τη στάση της,  ισχυριζόμενος ότι με την άρνηση τους στις εναλλακτικές προτάσεις επαναστατούν ενάντια του νησιού, κλείνουν τα μάτια και τα αυτιά τους στην αλήθεια και στα επιχειρήματα που η δημοτική αρχή καταθέτει προκειμένου το νησί να γυρίσει σελίδα.

«Επιδιώκουν και ποντάρουν στον διχασμό, ενώ η ενότητα επιβάλλεται να είναι ο πρωταγωνιστής. Οι τραγικές εικόνες του παρελθόντος δεν πρέπει να επιτρέψουμε να ξανασυμβούν. Το νησί πρέπει να είναι θωρακισμένο με ευνομούμενες και οριοθετημένες διαδικασίες, όπως αρμόζει σε κάθε σύγχρονο ευρωπαϊκό έδαφος», προσθέτοντας ότι η λογική των αντιπολιτεύσεων “τίποτα και πουθενά” αποτελεί έναν αναποτελεσματικό εριστικό μονοδιάστατο μοτίβο που δεν αρμόζει στο ύψος των περιστάσεων με χαρακτηριστικό παράδειγμα την αφίσα της αυριανής κινητοποίησης.

Κάνοντας αναφορά στους λίγους πλέον μετανάστες που βρίσκονται στη Χίο επεσήμανε ότι σημαντικό μέλημα είναι και τα αιτήματα των προσφύγων, οι οποίοι με τη σειρά τους ζητούν λύσεις. Για τον λόγο αυτό, ο κ. Κάρμαντζης εξήγησε το καθήκον και την υποχρέωση τους ως προς αυτούς τους ανθρώπους, βρίσκοντας άμεσα μία ενωτική λύση, με λόγο και ενέργειες  που διαθέτουν σύνεση.

Μικρότερη από τα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου η δομή της Χίου

«Υπάρχει παραπληροφόρηση. Η δομή δεν είναι υπερδομή και συγκεκριμένα είναι δυναμικότητας 1.240, μικρότερη από τα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου. Τα σύνορα πλέον φυλάσσονται, το νησί έχει σχεδόν αδειάσει από πρόσφυγες. Όλα αυτά δεν τα βλέπουν όλοι όσοι θέλουν να βαδίζουν σε δρόμους επικίνδυνους και αναχρονιστικούς. Αυτούς τους αφήνουμε στην κρίση της κοινωνίας», δηλώνοντας ότι η φύλαξη δεν είναι φυλακή, αλλά μέθοδος θωράκισης του νησιού μας.

Κλείνοντας, ο Δήμαρχος Χίου θέλησε να επισημάνει τον λόγο της παρούσας συνέντευξης τύπου, εξηγώντας ότι δεν επιθυμεί τον διχασμό, αλλά τις βέλτιστες συνθήκες όλων. Ταυτόχρονα, κάλεσε τις αντιπολιτεύσεις να απαντήσουν στους δημότες σε ποια νομοθεσία στηρίζονται καθώς και ποια η νομιμότητα των ενεργειών που προβαίνουν.

«Γιατί το πρόβλημά τους ενδεχομένως να μην είναι το μεταναστευτικό – προσφυγικό, αλλά ο ίδιος ο Δήμαρχος. Αντιπολίτευση σημαίνει αντιπρόταση, όμως δεν έχουν. Θα ήμουν ικανοποιημένους αν είχα δίπλα μου ανθρώπους, αντίθετους μεν, ενεργούς δε. Έχω ανθρώπους με συμπεριφορές άκρως επικίνδυνες που τις μοιράζουν στον κόσμο. Αυτό που δεν μπορούμε να αποφύγουμε, το διαπραγματευόμαστε», κατέληξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η BMW X5 θα είναι το πρώτο πολυτελές plug-in υβριδικό μοντέλο που θα παράγεται στη Νότια Αμερική από το τελευταίο τρίμηνο του 2024. Μετά...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Με απολύτως ισορροπημένες αναλογίες, αισθησιακή σχεδίαση με προσοχή στη λεπτομέρεια, την τελευταία γενιά MBUX και μια σειρά εκδόσεων κινητήρων και εξοπλισμού που μπορούν να...

ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης υποδέχτηκε σήμερα στην Περιφέρεια 57 μαθητές και 4 καθηγητές από το 2ο ΓΕΛ Καλυβίων, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών...

ΧΙΟΣ

Στο πλαίσιο της Αξιολόγησης σχολικών μονάδων και στον άξονα Σχέσεις σχολείου – οικογένειας εκπονήθηκε Σχέδιο Δράσης για το Γυμνάσιο Κάμπου με θέμα: ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ...

Advertisement