Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Όλο και αυξάνονται τα κυβικά μέτρα νερού του Κατράρη – Θα αντέξει να το κρατήσει έως το τέλος των βροχοπτώσεων;

Ρεπορτάζ: Ραφαέλα Βατάκη

Χρήσιμος και αναγκαίος ο σχεδιασμός της αξιοποίησης των φραγμάτων για το νησί της Χίου, καθώς αυτά τα έργα συμβάλουν τόσο στη βοήθεια του ισοζυγίου, όσο και στην επάρκεια του νερού, η οποία θα γίνει ακόμα μεγαλύτερη.

«Η μεγάλη σπουδαιότητα και χρησιμότητα των φραγμάτων. Αποθηκεύονται μεγάλες ποσότητες νερού, οι οποίες αξιοποιούνται μετά από την κατάλληλη επεξεργασία», αναφέρει ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΧ, κ. Βασίλης Μυριαγκός, υπογραμμίζοντας ότι παράλληλα δίνονται προς κατανάλωση όταν χρειάζονται, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες που η ζήτηση είναι αυξημένη.

Φράγμα Κατράρη

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Κατράρη στη Νότια Χίο που στις 30/12/2021, μετά τις πρώτες καλές βροχές που είχε πάρει λίγο νερό, έφτασε στα 400.000 κυβικά μέτρα, ενώ στις 25/1/2022 έφτασε στα 745.000 κυβικά μέτρα. Σε αυτό το σημείο να τονιστεί ότι το Φράγμα του Κατράρη μπορεί να χωρέσει συνολικά έως και 1.800.000 κυβικά μέτρα νερού. Φυσικά όλα τα παραπάνω διαθέσιμα στοιχεία  προκύπτουν από την υπηρεσία της ΔΕΥΑΝΧ.

Σύμφωνα με τον κ. πρόεδρο της ΔΕΥΑΝΧ, όσο συνεχίζονται οι βροχοπτώσεις θα υπάρχει σημαντική αύξηση νερού, συμπληρώνοντας ότι σε περίπτωση που η ποσότητα νερού πλησιάσει τα 900.000 κυβικά μέτρα θα πρέπει να παρακολουθούν ανά τακτά χρονικά διάστημα το Φράγμα του Κατράρη, προκειμένου να δουν τη συμπεριφορά κι εάν τελικά μπορεί να κρατήσει αυτές τις ποσότητες νερού.

«Παλαιότερα που είχε ξαναγεμίσει έχασε κάποιες ποσότητες. Τώρα δεν γνωρίζουμε, θα πρέπει να το παρακολουθήσουμε μέχρι το τέλος των βροχοπτώσεων για να δούμε πού θα φτάσει κι έπειτα να προσέξουμε τη συμπεριφορά του, αν θα έχει απώλειες ή όχι», σημείωσε.

Φράγμα «Κόρης Γεφύρι»

Αναφερόμενος στη σημαντικότητα των Φραγμάτων, ο κ. Μυριαγκός, επεσήμανε ότι  το μεγάλο έργο του Φράγματος «Κόρης Γεφύρι» που θα φτάνει κοντά στα 3.000.000 κυβικά μέτρα νερού είναι το πιο αναγκαίο, καθώς πρόκειται να δώσει λύση, κατά πολύ μεγάλο μέρος, στο πρόβλημα τόσο της πόλης, όσο και του Βροντάδου, δηλαδή των 3/4 του πληθυσμού στο νησί της Χίου. Ωστόσο, σχολίασε ότι για το συγκεκριμένο Φράγμα πλήρη αρμοδιότητα φέρει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης: «Ευχή και προσπάθεια θα πρέπει να είναι η αποπεράτωση του Φράγματος Κόρης Γεφύρι που θα δώσει λύση στο κέντρο του νησιού. Εφόσον γίνει αυτό, η Χίος δεν θα έχει πλέον πρόβλημα, καθώς θα υπάρχει μία επάρκεια και ασφάλεια νερού κυρίως από τον μήνα Μάιο έως και τον Οκτώβριο», δήλωσε ο κ. Μυριαγκός.

Φράγμα Σαραπιού

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο Φράγμα του Σαραπιού που εφόσον κατασκευαστεί και ολοκληρωθεί, η χωρητικότητα του θα φτάσει το 1 εκ. περίπου κυβικά μέτρα νερού, εξηγώντας πως αν ξεκινήσει η διαδικασία της συγκεκριμένης κατασκευής, προκειμένου να ολοκληρωθεί θα χρειαστούν περίπου 4 χρόνια, καθώς πρέπει να γίνουν όλες οι απαραίτητες υδρογεωλογικές και τεχνικές μελέτες.

«Υπάρχουν μελέτες γι αυτή τη δουλειά, χρειάζονται μία επικαιροποίηση», συμπληρώνοντας πως σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί αυτή η μελέτη θα χρειαστούν παράλληλα έργα, ώστε να μπορεί το νερό να φτάσει στην πόλη.

Αφού πραγματοποιηθούν οι παραπάνω ενέργειες, ο κ. Μυριαγκός, σημείωσε ότι θα μπορέσει να ενταχθεί σε ένα πρόγραμμα με το κόστος του προϋπολογισμού να αγγίζει το ύψος των 4 με 5 εκ. ευρώ: «Εφόσον γίνουν όλα αυτά τα πράγματα, θα έχουμε στη διάθεσή μας 1 εκ. κυβικά μέτρα νερού, το οποίο θα είναι αποθηκευμένο και θα χρησιμοποιείται κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες», προσθέτοντας ότι το 1 εκ. κυβικά μέτρα νερού αντιστοιχεί στη λειτουργία των έξι αφαλατώσεων που υπάρχουν στην περιοχή του Μιλιδιά και στο Θόλος.

Μονάδες Αφαλάτωσης στο Θόλος

Κλείνοντας, πρόσθεσε ότι ΔΕΥΑΧ και Περιφέρεια βρίσκονται υπό συζήτηση για έργα που αφορούν το αρδευτικό σύστημα της Χίου, χωρίς όμως να υπάρχουν συγκεκριμένες ανακοινώσεις. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στη μελέτη της χρηματοδότησης των 380.000€ για τις Μονάδες Αφαλάτωσης στο Θόλος, οι οποίες από το 2004 αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, καταλήγοντας πως πρόκειται για σημαντικά έργα προς όφελος του τόπου: «Η μονάδα αυτή θα δίνει νερό στο Βροντάδο και στο Βόρειο τμήμα της πόλης. Αυτά, λοιπόν, τα δύο είναι πολύ σπουδαία έργα και είμαστε σε διαδικασία υλοποίησής τους», κατέληξε.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης υποδέχτηκε σήμερα φοιτητές δημοσιογραφίας από το Πολιτικό ίδρυμα  Konrad – Adenauer Stiftung (KAS) της Γερμανίας, κατόπιν αιτήματος των...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ανακοίνωση ΛΑΣ Δήμου Χίου Δεν περιμέναμε τίποτα το διαφορετικό από το δήμαρχο της Χίου στο ταξίδι του στις ΗΠΑ, προσκαλεσμένος της ομογένειας , από...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Μαθητές και καθηγητές από το 3ο Γυμνάσιο Χαλανδρίου «Γιώργος Σεφέρης» υποδέχτηκε σήμερα 24 Απριλίου 2024 ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου Παντελής Βρουλής στο κτήριο της ΠΕ...

ΧΙΟΣ

Ανακοίνωση Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Χίου ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΣΤΙΣ 24 ΑΠΡΙΛΗ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΠΟΥ “ΚΑΤΑΡΓΕΙ” 113 ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΑΡΤΗ! ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΝΑ...

Advertisement