Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Οι ενέργειες αντιμετώπισης προβλημάτων covid-19 από τις Ενιαίες Σχολικές Επιτροπές του Δήμου Χίου

Δήλωση των Προέδρων των Σχολικών Επιτροπών του Δήμου Χίου,κκ Κωνσταντίνου Καρατζά, και Κωνσταντίνου-Βίκτωρ Χατζησταμάτη για τις ενέργειες αντιμετώπισης προβλημάτων covid-19

Οι Ενιαίες Σχολικές Επιτροπές του Δήμου Χίου από την πρώτη στιγμή με όλα τα μέσα και τους πόρους που διαθέτουν προσπαθούν να απαλύνουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία του Δήμου Χίου.
Συγκεκριμένα και για το σχολικό έτος 2021-22 σε ότι αφορά το θέμα:

• Καθαριστών-τριών των σχολείων: κατάφεραν οι Επιτροπές σε συνεργασία με τους Διευθυντές-ντριες/Προϊσταμένους-ες των σχολικών μονάδων και τις Διοικητικές Υπηρεσίες του Δήμου Χίουκαι κατόπιν εγκρίσεως από το Υπουργείο Εσωτερικών αρχικά από 65+3 =68 το σχολικό έτος 2020-21 να αυξηθούν σε 80+3=83 το σχολικό έτος 2021-22.
Σήμερα πλέον σε 15 καθαριστές-καθαρίστριες που υπηρετούν σε σχολεία της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης έγινε αύξηση ωραρίου κατόπιν αιτημάτων των σχολείων καιόλοι/όλες οι καθαριστές-καθαρίστριες μερικής απασχόλησης που υπηρετούσαν στην Δευτεροβάθμια εκπαίδευση να γίνουν πλήρους απασχόλησης μετά από σχετική εισήγηση του Προέδρου της Επιτροπής και σχετική απόφαση της Διοίκησης του Δήμου Χίου.Επίσης, μετά από αιτήματα των δύο Προέδρων και ενέργειες του Δημάρχου Χίου προς το Υπουργείο Εσωτερικών με απόφασή του πλέον σήμερα να μιλάμε για πρόσληψη ακόμη 6 καθαριστών/τριώνπλήρους ωραρίου που θα προσληφθούν άμεσα αφού αυτή την στιγμή προκηρύχθηκε ο σχετικός νέος διαγωνισμός όπως απαίτησε το Υπουργείο Εσωτερικών.Τόσο οι επαυξήσεις ωραρίων, όσο και οι νέες προσλήψεις πραγματοποιούνται με χρήματα του Δήμου της Χίου.
Επομένως, συνολικά από 68 πέρυσι να υπηρετούν στα σχολεία μας σε λίγο 89 καθαριστές-καθαρίστριες που σημαίνει μια αύξηση της τάξης του 30% ενώ έχομε την πρόσληψή τους πλέον με αυξημένα εργασιακά δικαιώματα σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς προσλήψεών τους.
• Aγοράς αντισηπτικών, μασκών και selft-tests:
• Από τον Πρόεδρο της ΕΣΕΠΕ Δήμου Χίου:
Mε το Αρ.Πρωτ. 777/ 21-9-2021 πραγματοποιήθηκε το αίτημα για 500 δοχεία των 4l =2000l και 200 μπουκάλια του 1l=200 l Συνολικά 2200l αντισηπτικών
75 κουτιά των 50 τεμαχίων χειρουργικές μάσκες ενηλίκων
275 κουτιά των 50 τεμαχίων χειρουργικές μάσκες παιδιών
Συνολικά 3750+13750=17500 μάσκες
Συνολικό κόστος: 12025€
• Από τον Πρόεδρο της ΕΣΕΔΕ Δήμου Χίου:
Mε το Αρ.Πρωτ. 436/ 20-9-2021 πραγματοποιήθηκε το αίτημα για 405 δοχεία των 4l =1620l και 200 μπουκάλια του 1l=200 l Συνολικά 1820 l αντισηπτικών
200 κουτιά των 50 τεμαχίων χειρουργικές μάσκες
Συνολικά 10000 μάσκες
Συνολικό κόστος: 9587€
• Μετά από την υπόθεση του Σαββάτου 8-1-2022 όπου ανακοινώθηκε από την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων σε συνεργασία με τον Υπουργό Υγείας ότι οι σχολικές επιτροπές θα πρέπει να βοηθήσουν στην παροχή και selft-tests εστάλη:
• Από τον Πρόεδρο της ΕΣΕΠΕ Δήμου Χίου:
Mε το Αρ.Πρωτ. 39/ 25-1-2022 πραγματοποιήθηκε το αίτημα για
200 δοχεία των 4l =2000l
100 μπουκάλια του 1l=100l
Συνολικά 2100l αντισηπτικών
100 κουτιά των 20 τεμαχίων FFP2-N95 μάσκες ενηλίκων
200 κουτιά των 20 τεμαχίων FFP2-N95 μάσκες παιδιών
Συνολικά 2000+4000=6000 μάσκες
500 selft-tests
Συνολικό κόστος:7900€
• Από τον Πρόεδρο της ΕΣΕΔΕ Δήμου Χίου:
Με το Αρ.Πρωτ. 34/ 25-1-2022 πραγματοποιήθηκε το αίτημα για
157 δοχεία των 4l=628l
100 μπουκάλια του 1l=100l
Συνολικά 728l
200 κουτιά μάσκες των 20 τεμαχίων FFP2-N95
Συνολικά 4000 μάσκες
500 selft-tests
Συνολικό κόστος: 5247,50€

• Σε ότι αφορά την Αγορά μηχανημάτων καθαρισμού αέρα:

Την Παρασκευή 28-1-2022 ο Πρόεδρος της ΕΣΕΔΕ του Δήμου Χίου έλαβε σχετικό τηλεφώνημα από τοπική Courier να παραλάβει 5 σχετικά μηχανήματα ως επιτροπή. Μετά από πολύωρη αναζήτηση διευκρινίστηκε ότι επρόκειτο για δωρεά σε σχολείο της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και μάλιστα ήταν 5 μηχανήματα αφύγρανσης. Τότε οι Πρόεδροι των σχολικών επιτροπών προκειμένου να διαφυλάξουν την επιτροπή και τους Διευθυντές των σχολείων απέστειλαν την παρακάτω οδηγία:

Αγορά μηχανημάτων καθαρισμού αέρα

Μέχρι και σήμερα δεν έχει υπάρξει επίσημη νομοθετική ρύθμιση από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και το Υπουργείο Εσωτερικών ή γραπτή οδηγία από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (δεν έχουμε κάτι τέτοιο στην διάθεσή μας), που να αναφέρει ρητά ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν στα σχολεία μηχανήματα καθαρισμού αέρα για την εξουδετέρωση ιών και μικροβίων, ώστε να μένουν κλειστά τα παράθυρα και οι πόρτες των σχολικών τάξεων, γεγονός που θα αποβείσε βάρος των σχετικών πρωτοκόλλων που έχουν έλθει από το Υπουργείο Παιδείας και εφαρμόζουν οι Διευθυντές των σχολείων.
Πιο συγκεκριμένα, δεν υπάρχει ενημέρωση για το αν ενδείκνυται υγειονομικά η χρήση τους, το κόστος αγοράς και συντήρησής τους καθώς και ο φορέας που την αναλαμβάνει, ποιος θα πραγματοποιήσει τη μελέτη του χώρου εγκατάστασής τους καθώς και την διάρκεια ζωής τους. Επίσης, δεν γνωρίζουμε ποιες πρέπει να είναι οι προδιαγραφές τους ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα της αίθουσας και τον αριθμό των μαθητών.
Επομένως μέχρι να διευκρινισθούν τα ανωτέρω:

Δεν επιτρέπουμε την αγορά μηχανημάτωνειδικά από τους Διευθυντές των σχολείων και ως εκ τούτου τα τιμολόγια αγοράς τους δεν θα γίνουν δεκτά από τις Ενιαίες Σχολικές Επιτροπές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Επισημαίνουμε επομένως ότι:
Για την οποιαδήποτε προμήθεια, εάν κι εφόσον, επιτραπεί στο μέλλον, θα έχει προηγηθεί σχετική νομοθετική ρύθμιση που να επιτρέπει το δικαίωμα αγοράς, από τον Δήμο ή τις Ενιαίες Σχολικές Επιτροπές καθώς και μελέτη από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου της Χίου ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε χώρου.

Με την υγεία των παιδιών και των εκπαιδευτικών δεν παίζουμε.

Ως εκ τούτου:
• η οδηγία δεν αφορούσε τα ΜΜΕ αφού δεν απεστάλη προς αυτά (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είχαν το δικαίωμα να την δημοσιοποιήσουν).
• δεν είμαστε αρνητικοί στην αγορά ειδικών μηχανημάτων εφόσον τηρηθούν όλες οι προδιαγραφές και οι νομοθετικές ρυθμίσεις και καλυφθεί το κόστος αγοράς και συντήρησηςαπό το Κράτος.
• Η οδηγία δεν αφορούσε την ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Χίου τον οποίο ευχαριστούμε και ευγνωμονούμε όλοι για την αυτοθυσία με την οποία περιβάλλει όλους μας.

Κάποτε πρέπει να γίνει κατανοητό σε όλους μας ότι ο Δήμαρχος, το Δημοτικό Συμβούλιο και οι Σχολικές Επιτροπές δεν υποκαθιστούν το κράτος και δεν πρέπει να γίνεται αυτό σε ένα οργανωμένο και σύγχρονο κράτος. Ο Δήμαρχος, το Δημοτικό Συμβούλιο και οι Σχολικές Επιτροπές μπορούν να βοηθούν το Κράτος κυρίως όταν αυτό τους το ζητήσει.

Ως εκ τούτου τις επόμενες ημέρες θα έλθουμε σε επικοινωνία με κάθε ενδιαφερόμενο φορέα και ειδικά με τον Ιατρικό Σύλλογο Χίου προκειμένου να προβούμε σε κάθε δράση που θα αφορά την επίλυση του δυσεπίλυτου προβλήματος της πανδημίας η οποία από τα σημερινά δεδομένα θα μας απασχολήσει για αρκετό χρόνο ακόμη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Από τη στιγμή της γέννησής του, λόγω της μυθικής οδικής συμπεριφοράς του που ανέτρεπε όλα όσα ξέραμε στο κλείσιμο του περασμένου αιώνα, το Ford...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Ο Γιόσεφ Καμπάν θα έχει συγκεκριμένη ευθύνη για την ανάπτυξη της παγκόσμιας σχεδιαστικής γλώσσας των μοντέλων της MG και έρχεται να ενταχθεί στην εταιρεία...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το Ford Puma με τη κορυφαία άνεση και πρακτικότητα, σε συνδυασμό με τους μεγάλους χώρους για πέντε επιβάτες και τις αποσκευές τους, έχει δικαίως...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Με ένα αμιγώς ηλεκτρικό Avenger, ένα 48V υβριδικό Renegade και ένα Plug-in Hybrid Compass, η Jeep υποστήριξε την μοναδική διοργάνωση off-road τριάθλου που γίνεται...

Advertisement