Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Τονώνεται η αγορά της Χίου με πρότυπο ευρωπαϊκών προδιαγραφών – Έρχεται το Open Mall

Ρεπορτάζ: Ραφαέλα Βατάκη

«Πράσινο φως» για την εξέλιξη των ενεργειών του Επιμελητηρίου Χίου στο πλαίσιο του έργου «Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου Δήμου Χίου».

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε το πρωί της Δευτέρας (31/1) ο πρόεδρος του  Επιμελητηρίου Χίου, κ. Παντελής Λεγάτος, ενημέρωσε για την πορεία αυτού του εμβληματικού έργου, που θα αλλάξει τη συνολική εικόνα του ιστορικού κέντρου του νησιού και που αφορά το “Open Mall”, ένα έργο που πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Δήμο Χίου.

Το συγκεκριμένο έργο εντάχθηκε στο ΕΠΑνΕΚ τον Ιούνιο του 2019 με τον προϋπολογισμό της τάξεως των 1.722.791 ευρώ, εκ των οποίων τα 222.791 ευρώ είναι ο προϋπολογισμός του Επιμελητηρίου. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της μελέτης θα υπάρχει μία ομοιομορφία στην αγορά, όπως παρατηρείται στη Σύρο, στη Σαντορίνη, αλλά και σε ευρωπαϊκές χώρες, με την εικόνα να είναι εξαιρετικά εντυπωσιακή.

Όπως δήλωσε, ο κ. Λεγάτος, η αισθητική παρέμβαση που γίνεται θα επιφέρει αμοιβαίο και διαχρονικό όφελος: «Στόχος μας να εμπνεύσουμε τους καταστηματάρχες και τους ιδιοκτήτες των ακινήτων να μυηθούν αυτή τη λογική του ενιαίου κέντρου εμπορίου για να έχουν καλύτερα αποτελέσματα και στις επιχειρήσεις τους», σημειώνοντας ότι για να γίνει πιο εντυπωσιακή όλη αυτή η ιδέα θα πρέπει ο κάθε δημότης να αλλάξει κάποιες συνήθειες, προκειμένου να αλλάξει και η οπτική της πόλης, κάνοντάς την πιο φιλική.

«Η πόλη πρέπει να είναι για τους πεζούς. Αυτό εξαρτάται από τον καθένα από εμάς. Όσο εμείς αντιδράμε και θέλουμε το αυτοκίνητό μας να είναι δίπλα στην επιχείρησή μας, να ξέρετε ότι δεν θα αλλάξει. Εμείς έχουμε κάνει τις απαραίτητες παρεμβάσεις και στον Δήμο και στους αρμόδιους φορείς», συμπλήρωσε.

Για το τεχνικό κομμάτι της μελέτης μίλησε ο σύμβουλος του Επιμελητηρίου Χίου, κ. Γιώργος Περρής, υπογραμμίζοντας πως το συγκεκριμένο πρότζεκτ χρήζει σημαντικότητας, καθώς έρχεται να συμπληρώσει προηγούμενες παρεμβάσεις που είχαν πραγματοποιηθεί σε παρόδους της «Απλωταριάς» και παράλληλα να δημιουργήσει έναν αισθητικά ενοποιημένο χώρο, στον οποίο ο κόσμος θα απολαμβάνει τις βόλτες και τα ψώνια του: «Η λογική είναι να δημιουργηθεί μία εικόνα, ούτως ώστε να μην βλέπουμε κάτι παράταιρο. Και στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι παρατηρούμε ότι ο κόσμος θέλει να βλέπει κάτι ομοιόμορφο και καλόγουστο», πρόσθεσε.

Όσον αφορά τις περιοχές παρέμβασης επεσήμανε ότι θα εντάσσονται οι οδοί: Φιστέλ ντε Κουλάνζ, Ροΐδου, Αμάντου, Σκυλίτση, Βουπάλου, Ψυχάρη, Τσελεπή, Ευ. Αργέντη, Αφών Ράλλη, Δρομοκαΐτη, 11ης Νοεμβρίου, Φ. Αργέντη, Αρχέρμου, Δαμαλά, Δημογεροντίας, Δωροθέου Πρωΐου, Μητροπολίτου Πλάτωνος, Κοραή και Ελ. Βενιζέλου.

Ειδικότερα, στις παρεμβάσεις που θα υλοποιήσει από πλευράς του το Επιμελητήριο Χίου θα επιχειρηθεί ο εξωραϊσμός όψεων, όπως εργασίες χρωματισμού όψεων σε 92 επιχειρήσεις του νησιού, τοποθέτηση νέων μεταλλικών επιγραφών που θα δώσει την αίσθηση της σκουριάς, σε συνδυασμό με κρυφό φωτισμό. Ακόμα, αλλαγές με διακριτική κάλυψη κλιματιστικών, καλωδιώσεων και υδρορροών και τοποθέτηση ειδικού φωτισμού εξωτερικών όψεων. Ταυτόχρονα, το Επιμελητήριο έχει αναλάβει το έργο της προβολής των επιχειρήσεων με ψηφιακό τρόπο, δημιουργώντας μία πλατφόρμα μέσα από την οποία θα αναρτηθούν προσφορές από τα καταστήματα με στόχο την αύξηση της επισκεψιμότητάς του. Επιπλέον, θα υπάρχει δυνατότητα push notifications προς τους εγγεγραμμένους χρήστες, αλλά και μηχανισμός loyalty.

Εκτιμώμενο χρονοδιάγραμμα των εργασιών είναι το έτος του 2023. Ωστόσο, οι παρεμβάσεις που θα γίνουν εντός του 2022 θα είναι σημαντικές για τη λειτουργία της αγοράς: «Στο τέλος του έργου, το Επιμελητήριο Χίου έχει προβλέψει να υλοποιηθεί ένα φεστιβάλ αγοράς», τόνισε ο κ. Περρής.

Με τη σειρά της η αρχιτέκτονας, κα Δανάη Αθανασοπούλου, κατέληξε ότι με τη μελέτη αυτή θα γίνει αποτύπωση των προβληματικών σημείων της κάθε επιχείρησης, προκειμένου η εμπορική περιοχή να είναι ενοποιημένη με χρωματικούς τόνους ώχρας, κεραμιδί και γενικότερα με πιο παραδοσιακές αποχρώσεις.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφερθεί ότι στη συγκεκριμένη μελέτη εντάχθηκαν συγκεκριμένες περιοχές και πιο ώριμες που δεν αντιμετωπίζουν σοβαρά θέματα, ώστε να προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς η ολοκλήρωση του Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Παρουσιάστηκε η νέα πεζοπορική διαδρομή της Χίου «Λιθί-Αγιάσματα», μία διαδρομή 92 χιλιομέτρων η οποία βρίσκεται πλέον στη φάση της οριστικής της ολοκλήρωσης. Δημοσιογράφοι από το...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το Piaggio Style Center δημιούργησε ένα μοντέλο στο οποίο οι συλλέκτες έχουν ήδη στραμμένο το βλέμμα τους επειδή θα κατασκευαστεί σε περιορισμένο αριθμό για...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το δεύτερο μοντέλο που κατασκευάζεται στην πλατφόρμα Large Architecture της Mazda μετά το CX-60, το νέο CX-80 είναι το πιο ευρύχωρο αυτοκίνητο που διαθέτει...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η Kosmocar- Volkswagen παρουσιάζει τα “Volkswagen Deals” και καθιστά την απόκτηση κάθε ετοιμοπαράδοτου μοντέλου Volkswagen πιο εύκολη από ποτέ. Με το πρόγραμμα “Volkswagen Deals”,...

Advertisement