Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Πρόταση της ΛΑΣ του Δήμου Χίου για την πανδημία στην εκπαίδευση και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν

Η Λαϊκή Συσπείρωση του Δήμου Χίου καταθέτει πρόταση για προ ημερησίας διάταξης θέμα που αφορά στην πανδημία στο χώρο της εκπαίδευσης και στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν.

 

Ακολουθεί ολόκληρη η πρόταση της δημοτικής παράταξης της Λαϊκής Συσπείρωσης του Δήμου Χίου

«Κύριε πρόεδρε, κύριοι συνάδελφοι/σσες.
Η κατάσταση στην εκπαίδευση εν μέσω της πανδημίας χειροτερεύει μέρα με τη μέρα.
Τα αιτήματα των μαθητών είναι κρίσιμα για την προστασία της υγείας και της ζωής τους σε περίοδο που καλπάζει η πανδημία του covid και της μετάλλαξης “όμικρον”.
Η κυβέρνηση, ακριβώς επειδή αρνείται να εφαρμόσει μέτρα προστασίας της υγείας μας, φθάσαμε σε αυτό το σημείο. Με τα πρωτόκολλα – λάστιχο που είτε δεν επικαιροποιούνται με τα νέα ιατρικά δεδομένα (όπως αυτό του 50%+1, της μείωσης της καραντίνας κ.α.) είτε γίνονται λάστιχο με κριτήριο τις ανάγκες της αγοράς, στην ουσία έχουμε υπερμετάδοση του κορονοϊού. Η κυβέρνηση για να μην διαταραχθεί η οικονομία, βάζει την οικονομία των λίγων πάνω από την υγεία των μαθητών και των οικογενειών τους.
Η τήρηση ίσων αποστάσεων προς τα παιδιά μας που αγωνίζονται, είναι στάση επιζήμια αφού τηρεί τις ίσες αποστάσεις, ανάμεσα στον αγώνα των μαθητών από τη μια και την απαράδεκτη αυτή διαχείριση του προβλήματος από την κυβέρνηση από την άλλη. Διαχείριση, που όχι μόνο δεν προφυλάσσει τον λαό αλλά τον οδηγεί στην ανοσία της αγέλης χωρίς να σέβεται την ανθρώπινη ζωή.
Θεωρούμε ότι τώρα πρέπει να δυναμώσει ο αγώνας γονιών, μαθητών, εκπαιδευτικών και όλου του λαού. Εδώ και τώρα, η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας χρειάζεται να ακούσουν με προσοχή τα αιτήματα της εκπαιδευτικής κοινότητας, να ικανοποιήσουν τις δίκαιες και επιστημονικά τεκμηριωμένες διεκδικήσεις των εκπαιδευτικών και των αγωνιζόμενων μαθητών και να σταματήσουν να ρισκάρουν και να φορτώνουν τα πάντα στην ατομική ευθύνη και το φιλότιμο των εκπαιδευτικών και του βοηθητικού προσωπικού των σχολείων.
Τώρα είναι η ώρα όλοι μαζί να στηρίξουμε έμπρακτα τον δίκαιο και αναγκαίο αγώνα των παιδιών μας για την υπεράσπιση της υγείας και της ζωής.
Αυτό το καθήκον βαρύνει αντίστοιχα και το δημοτικό συμβούλιο Χίου , που ήδη έχει γίνει κοινωνός των αιτημάτων των αγωνιζόμενων παιδιών μας. Γι αυτό και κάνουμε την πρόταση για να συζητηθεί προ ημερήσιας διάταξης το θέμα της πανδημίας και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν στην εκπαίδευση με συμμετοχή και φορέων της εκπαιδευτικής κοινότητας μαθητές και εκπαιδευτικούς.

 

ΣΧΕΔΙΟ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΧΙΟΥ ΓΙΑ ΕΚΤΟΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΘΕΜΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Το ΔΣ του Δήμου Χίου , εκτιμώντας την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και στα σχολεία της Χίου, τους άμεσους κινδύνους που ελλοχεύουν για τα παιδιά μας, γονείς και εκπαιδευτικούς με ευθύνη της κυβέρνησης και των μέχρι τώρα πολιτικών της αποφασίζει τα παρακάτω:

Καλεί την κυβέρνηση να προβεί στις παρακάτω ενέργειες.

  • Τροποποίηση και επικαιροποίηση υγειονομικού πρωτοκόλλου συμπεριλαμβανομένων την κατάργηση του 50% +1 κρούσματα για κλείσιμο τμήματος και την αντικατάστασή του με τα διεθνώς ισχύοντα , ώστε με ένα κρούσμα να γίνεται αναστολή λειτουργίας , καθώς και την άρση της μείωσης της καραντίνας από δέκα σε πέντε ημέρες.
  • Έκτακτη και άμεση χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών για τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων και την παροχή, δωρεάν, όλων των μέσων αυξημένης ατομικής προστασίας (π.χ. μάσκες ΚΝ95) σε όλο το προσωπικό και στους μαθητές στα σχολεία, καθώς και των αναγκαίων self test.
  • Να πραγματοποιούνται μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ με ευθύνη του ΕΟΔΥ σε όλα τα σχολεία σταθερά και περιοδικά και στοχευμένα εκτάκτως, όπου υπάρχει συρροή κρουσμάτων. Όλα τα απαραίτητα τεστ (rapid, PCR, κ.τ.λ.) να είναι δωρεάν για όλο τον πληθυσμό.
  • Να καλυφθούν όλα τα κενά σε εκπαιδευτικούς εδώ και τώρα. Με ευθύνη του ΥΠΑΙΘ να γίνουν όλες οι απαραίτητες προσλήψεις, ώστε να καλύπτονται άμεσα τα κενά των εκπαιδευτικών που νοσούν ή βγαίνουν σε άδεια για λόγους υγείας , για να μην σμπαραλιάζεται το ωρολόγιο πρόγραμμα των σχολείων. Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών που εργάζονται τα τελευταία χρόνια στα σχολεία.
  • Προσλήψεις σχολικών νοσηλευτών και σύνδεση των σχολικών μονάδων με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, που επίσης πρέπει να στελεχωθεί στο νησί. Πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων και δωρεάν πρόγραμμα ιατρικών εξετάσεων όλων όσων νόσησαν.
  • Αραίωση των μαθητών ανά τμήμα με μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη στο 1:15 στην περίοδο της πανδημίας και με την κατάργηση της σχέσης 1:25 για την α/μια και 1:27 για τη β/μια που ισχύει τώρα.
  • Επιπλέον χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών προκειμένου να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό πλήρους απασχόλησης για την καθαριότητα και την απολύμανση στα σχολεία.
  • Σε περίπτωση που ένας μαθητής βρίσκεται σε επαφή με κρούσμα στο οικογενειακό του περιβάλλον , να δικαιολογούνται οι απουσίες του και να μπαίνει σε καραντίνα.
  • Την κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης εισαγωγής και της Τράπεζας θεμάτων, που αποτελούν τους «εκπαιδευτικούς κορονοϊούς», για τους μαθητές και τις οικογένειές τους.

Το ΔΣ δήμου Χίου σε ό,τι το αφορά αποφασίζει τα παρακάτω:

  • Αναμορφώνει τον π/υ του δήμου κατά 50.000 ευρώ, για να τα διαθέσει άμεσα σε υγειονομικό υλικό πάσης φύσεως στα σχολεία της α/μιας και β/μιας εκπαίδευσης. (μάσκες, αντισηπτικά, self test κλπ)
  • Αποφασίζει να καταγραφούν και να αξιοποιηθούν όλες οι διαθέσιμες αίθουσες με ευθύνη του ΥΠΑΙΘ, της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης α/μιας και β/μιας και του Δήμου, συμπεριλαμβανομένων και των ενοριακών αιθουσών σε συνεργασία με τη μητρόπολη Χίου, ώστε να επιτευχθεί άμεσα η αραίωση των τμημάτων. Εξυπακούεται ότι καμιά συγχώνευση δε γίνεται ανεκτή.
  • Στη βάση της εφαρμογής της προηγούμενης απόφασης του δημοτικού συμβουλίου, αντιλογίζει άμεσα τα χρήματα που έχουν παρακρατηθεί από τις σχολικές επιτροπές για το πετρέλαιο, ώστε να ελαφρυνθούν τα ταμεία των σχολείων.
  • Την αποστολή των αποφάσεών του κατά το πρώτο τους μέρος, στην Κυβέρνηση, στην αρμόδια υπουργό, στα κόμματα της Βουλής και στα ΜΜΕ.»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Μήνυμα Δημάρχου Χίου κ. Ιωάννη Μαλαφή για τη Θύελλα Χαλκειούς Θερμά συγχαρητήρια στους παίκτες, τον προπονητή, τον Πρόεδρο και όλα τα μέλη του διοικητικού...

ΕΛΛΑΔΑ

Ενα απίστευτο ατύχημα σημειώθηκε το πρωί της Τρίτης 16/04 στην Π.Ε.Ο Κορίνθου – Άργους, στην Κόρινθο, όταν γερανός φορτηγού χτύπησε σε γέφυρα, με αποτέλεσμα...

ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συνελήφθησαν, κατά το προηγούμενο πενθήμερο σε Λέσβο, Χίο και Σάμο, από αστυνομικούς του Τμήματος Τροχαίας Μυτιλήνης, του Αστυνομικού Τμήματος Πλωμαρίου, του Τμήματος Τροχαίας Χίου...

ΧΙΟΣ

Στο πλαίσιο της Αξιολόγησης σχολικών μονάδων και στον άξονα Σχέσεις σχολείου – οικογένειας εκπονήθηκε Σχέδιο Δράσης για το Γυμνάσιο Κάμπου με θέμα: ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ...

Advertisement