Υψηλά πρόστιμα εφεξής σε όσους δε σέβονται τους κανόνες προστασίας περιβάλλοντος - Χιακός Λαός - XiakosLaos.gr
Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Υψηλά πρόστιμα εφεξής σε όσους δε σέβονται τους κανόνες προστασίας περιβάλλοντος

Ρεπορτάζ: Ραφαέλα Βατάκη

Υψηλά πρόστιμα θα έχουν εφεξής όσοι πετούν μπάζα σε ποταμούς, δάση και κάδους απορριμμάτων του Δήμου Χίου

Προτεραιότητα του Δήμου Χίου είναι η καθαριότητα τόσο της πόλης, όσο και των χωριών της, καθώς και η προστασία του περιβάλλοντος. Πρόκειται για κοινωνικά αγαθά που επιτυγχάνονται µέσω της συνεχούς συνεργασίας πολιτών – κατοίκων και ∆ήµου, ενώ παράλληλα διέπονται από διατάξεις, υποχρεώσεις και δικαιώµατα.

Για τους παραπάνω, λοιπόν, λόγους ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας & Ανακύκλωσης, κ. Παναγιώτης Αναγνώστου, μίλησε στα τοπικά μέσα αναφορικά με το περιστατικό που συνέβη στην ευρύτερη περιοχή τόσο της Αγίας Φωτεινής, όσο και στο χωριό του Πυργιού, όταν κάτοικοι κατέφθασαν σε κάδο απορριμμάτων της περιοχής ρίχνοντας ποσότητα από μπάζα και άλλα υλικά, χωρίς να ενημερώσουν.

«Αυτή τη στιγμή γίνεται αγώνας για την προστασία του περιβάλλοντος. Ο συγκεκριμένος αγώνας δεν γίνεται μόνο στην πόλη της Χίου, αλλά και στα χωριά», προσθέτοντας ότι ήδη έχει ξεκινήσει μία σειρά από δράσεις με στόχο την ενημέρωση του κόσμου προκειμένου να μην προβαίνει σε τέτοιες ενέργειες.

Όπως δήλωσε, ο κ. Αναγνώστου στο κομμάτι των απορριμμάτων και της ανακύκλωσης, ο Δήμος Χίου έχει εκσυγχρονιστεί με ηλεκτρονικά συστήματα, ώστε να έχει την άμεση δυνατότητα παρακολούθησης των κάδων και των κοντέινερ, στα οποία πηγαίνει κόσμος και αφήνει μέσα και έξω από αυτά διάφορα αντικείμενα, όπως μπάζα, έπιπλα, σίδερα, ογκώδη υλικά, προκαλώντας τους σοβαρές φθορές.

Μέσω αυτού του συστήματος, με καταγραφή βίντεο και με τη βοήθεια της αστυνομίας, εντοπίζονται όλοι εκείνοι που πετούν μπάζα και έπιπλα, με τη επιβολή «τσουχτερών» προστίμων σε όσους δε σέβονται τους κανόνες, ενημερώνοντας ότι εάν τα ίδια άτομα που ξανά προβούν σε παρόμοια ή ίδια ενέργεια θα τους επιβάλλεται μεγαλύτερο και αυστηρότερο πρόστιμο.

Όσον αφορά το περιστατικό που συνέβη στο περιβάλλον της Αγίας Φωτεινής, ο Δήμος Χίου με την πολύτιμη βοήθεια της αστυνομίας εντόπισε τα στοιχεία του αυτοκινήτου, καθώς και το όνομα του υπεύθυνου που έριξε χώματα και τσιμέντα εκεί, υποβάλλοντάς του το απαιτούμενο διοικητικό πρόστιμο.

«Το άτομο αυτό αμέσως απέσυρε με το φορτηγό του όλα τα μπάζα που έριξε, μεταφέροντάς τα στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του πιστοποιημένου ιδιώτη», σημείωσε.

Παράλληλα, λόγο έκανε και για το περιστατικό που έλαβε χώρα στο Πυργί υπογραμμίζοντας ότι είναι το τρίτο που συμβαίνει μέσα σε έναν μήνα: «Κάτοικος της περιοχής πέταξε διάφορα υλικά, χωρίς να ενημερώσει τον Δήμο Χίου, έξω και περιμετρικά των κάδων απορριμμάτων».

Κλείνοντας, ο κ. Παναγιώτης Αναγνώστου κάνει παράκληση προς τον κόσμο να βοηθήσει την Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Χίου, η οποία καταβάλλει σπουδαία προσπάθεια ώστε να διασφαλιστεί η προστασία του περιβάλλοντος: «Δεν μπορεί ο οποιοσδήποτε να πετάει σε ποταμούς, δάση και κάδους όλα αυτά τα διάφορα αντικείμενα. Αυτή τη βοήθεια ζητά η υπηρεσία, διότι καταβάλλουμε καθημερινό αγώνα, ώστε να διατηρήσουμε το νησί μας καθαρό», κατέληξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Ψυχρό κύμα θα πλήξει σήμερα, Τρίτη, τη χώρα μας, ενώ θα ακολουθήσει και ένα δεύτερο, πιο ισχυρό στο τέλος της εβδομάδας με κύρια χαρακτηριστικά...

ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ανακοινώνει την έναρξη υποβολής των αιτήσεων χρηματοδότησης, για τη 2η Φάση...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μηνύματα με πολλαπλούς αποδέκτες εστάλησαν κατά την χθεσινή μεγάλη ανοιχτή ομιλία του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, και Βουλευτή Χίου με τη Νέα Δημοκρατία, Νότη...

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Από την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία ανακοινώθηκε ότι σε όλους τους αγώνες Κυπέλλου Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένου του τελικού, θα γίνει χρήση της τεχνολογίας VAR και γραμμής...