Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Αλλάζει όψη και βελτιώνεται αισθητικά ο δημοτικός ηλεκτροφωτισμός ολόκληρης της Χίου – Τέλος του 2022 η ολοκλήρωσή του

Αλλάζει η όψη του δημοτικού ηλεκτροφωτισμού του νησιού μας, ενισχυμένος με νέο και πιο σύγχρονο εξοπλισμό από ποτέ. Ένα έργο που θα είναι ορατό το βράδυ, τόσο στα παράλια της Τουρκίας για εθνικούς λόγους, όσο και από το δορυφόρο.  

Ρεπορτάζ: Ραφαέλα Βατάκη

Για τη δημοπράτηση του έργου της αναβάθμισης του ηλεκτροφωτισμού στο νησί της Χίου, μίλησε στα τοπικά μέσα ο Δήμαρχος Χίου, κ. Σταμάτης Κάρμαντζης, παρουσία των Αντιδημάρχων Ηλεκτροφωτισμού, Τεχνικών Υπηρεσιών, Οικονομικών, Καθαριότητας, καθώς και Υπηρεσιακών του Δήμου Χίου.

Πρόκειται για μία μελέτη που αφορά την αντικατάσταση όλου του δημοτικού φωτισμού με νέους LED λαμπτήρες.  Ένα έργο, νέας γενιάς, που έπειτα από μεγάλη προσπάθεια και πολλούς κόπους, τελικά θα υλοποιηθεί με τον συνολικό προϋπολογισμό του να ανέρχεται στο ύψος 8.779.302 ευρώ (+ΦΠΑ).

«Αξίζει να αναφερθεί ότι τα φωτιστικά σημεία που χρήζουν ενεργειακής αναβάθμισης είναι 17.131 τεμάχια, ενώ 598 πίνακες διανομής, δηλαδή μετρητές και ρολόγια, θα αναβαθμιστούν με την εγκατάσταση ενός έξυπνου συστήματος τηλελέγχου, τηλεχειρισμού και ελέγχου ενέργειας κι έτσι ο εργολάβος και ο Δήμος θα γνωρίζει αμέσως αν κάποιο φωτιστικό έχει βλάβη και θα το αντικαθιστά άμεσα», υπογράμμισε.

Πάνω από 30 Δήμοι είναι ήδη συμβασιοποιημένοι και έχουν υλοποιήσει το συγκεκριμένο έργο, ενώ ακόμα 30 Δήμοι βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως και το νησί της Χίου κα της Λέσβου.  Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Χίου, κ. Σταμάτη Κάρμαντζη,  η μελέτη αυτή θα απαλλάξει τους δημότες από τη μελλοντική αύξηση της ΔΕΗ.

Τόσο η Ελλάδα, όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται να δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για την προστασία του περιβάλλοντος και ολόκληρου του πλανήτη. Στόχος είναι μέχρι το 2030 να καταγραφεί μείωση των ρύπων. Με ίδιο μοτίβο και τρόπο σκέψης θα λειτουργήσει και η δημιουργία του δημοτικού φωτισμού με λαμπτήρες τύπου Led (Τύποι Φωτιστικών: Καπελάκι= 5.752, Μπάλα – Σφαίρα= 1.280, Οδικό Βραχίονας= 8.320, Αξονικό – Εναέριο= 39, Παραδοσιακό= 1.124, Κωνικό= 146).

Όλα τα φωτιστικά του νησιού θα αντικατασταθούν με νέα, ενώ θα τοποθετηθούν και 1.500 φαναράκια σε παραδοσιακούς οικισμούς, με τις συνολικές παροχές ρεύματος να είναι 598.000.

Για πρώτη φορά έχει πραγματοποιηθεί τόσο λεπτομερή καταγραφή στύλων, φωτιστικών και γενικότερα παροχών με μεγάλη ακρίβεια στις καταναλώσεις, μέσω ενός συστήματος που δείχνει τυχόν βλάβες και το οποίο ειδοποιεί κατευθείαν την εταιρεία που έχει επιλεχθεί από τον διαγωνισμό, με τη πλήρη ευθύνη του έργου.

Ο Δήμος Χίου λόγω του ότι δεν διαθέτει, για το συγκεκριμένο έργο, τις απαραίτητες γνώσεις, αλλά ούτε και το κατάλληλο προσωπικό, αποφάσισε να αναθέσει την αντικατάσταση και τη συντήρηση όλου του δημοτικού φωτισμού για 12 χρόνια σε ιδιωτική εταιρεία, μέσω διεθνούς διαγωνισμού για τη σύναψη Σύμβασης Ενεργειακής Απόδοσης (ΣΕΑ), για την “Ενεργειακή Αναβάθμιση – Αυτοματοποίηση Συστημάτων Ηλεκτροφωτισμού Κοινοχρήστων Χώρων, με εξοικονόμηση ενέργειας, στο Δήμο Χίου”. 

Σημαντική μείωση ανταποδοτικών τελών – Δεν θα επιβαρυνθεί ούτε η τσέπη του δημότη, αλλά ούτε ο προϋπολογισμός του Δήμου

Συγκεκριμένα, ο Δήμος Χίου κάθε χρόνο πληρώνει περίπου 887.000 ευρώ για τον δημοτικό ηλεκτροφωτισμό. Πλέον, όπως εξήγησε ο κ. Κάρμαντζης, το παραπάνω ποσό θα μειωθεί σημαντικά και θα ανέλθει κοντά στις 320.000 ευρώ ετησίως, λόγω της αντικατάστασης των λαμπτήρων νέας τεχνολογίας που θα τοποθετηθούν σε ολόκληρη τη Χίο: «Θα σημειωθεί σημαντική εξοικονόμηση κόστους ενέργειας, κοντά στο 71%, με τη διαφορά να πηγαίνει στον ιδιώτη, αλλά και μείωση στα ανταποδοτικά τέλη των δημοτών», τονίζοντας ότι δε θα επιβαρυνθεί καθόλου ο δημότης, αλλά ούτε ο προϋπολογισμός του Δήμου.

Επομένως, για τα επόμενα 12 χρόνια ο Δήμος εξακολουθεί κανονικά να πληρώνει το σημερινό κόστος του δημοτικού φωτισμού, ενώ η διαφορά από το ποσό των 530.000 ευρώ θα εισπράττεται από τον ανάδοχο, προκειμένου να αποπληρωθεί.

«Κάθε διετία θα διεξάγονται μετρήσεις λαμπρότητας – φωτεινότητας, ώστε να υπάρχει διατήρηση των αρχικών παραδοχών με τον Δήμο στο τέλος της 12ετίας να παραλαμβάνει ένα πλήρες σύστημα και καινούργιο εξοπλισμό», σημείωσε. 

Επιπλέον, ο κ. Κάρμνατζης ενημέρωσε ότι θα υπάρχει όρος για την απώλεια της φωτεινής ροής στο τέλος των προαναφερόμενων ωρών λειτουργίας των προσφερόμενων φωτιστικών σωμάτων, όπου αναφέρει ότι δε θα πρέπει να ξεπερνά το 30% της αρχικής ονομαστικής φωτεινής ροής. 

Όσον αφορά τη χρονική διάρκεια του έργου οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Χίου επεσήμαναν ότι στα επόμενα στάδια οι ρυθμοί θα ανέβουν, ώστε να προλάβουν την ανατίμηση της ΔΕΗ, καθώς αποτελεί καθοριστικό παράγοντα.

Εντός του 2022 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το έργο του δημοτικού ηλεκτροφωτισμού

Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφερθεί ότι σημαντική θα είναι και η αναβάθμιση του φωτισμού στα χωριά, με την κλασική λάμπα να καταργείται και στη θέση της να τοποθετείται φωτιστικό δέσμης. Αυτό σημαίνει ότι ο φωτισμός πλέον αποκτά εμβέλεια οδικού φωτιστικού, με αποτέλεσμα να μειωθούν και οι βλάβες.

Κλείνοντας, ο κ. Κάρμαντζης ανακοίνωσε ότι το έργο υπολογίζεται να ολοκληρωθεί στις 10 Δεκεμβρίου του 2022: «Η εικόνα των δρόμων της Χίου θα δώσει ένα άλλο αποτέλεσμα. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να απευθύνω θερμές ευχαριστίες σε όλους όσοι συνέδραμαν για το σημαντικό αυτό έργο. Ειδικότερα, στους Αντιδημάρχους αλλά και τους Υπηρεσιακούς μας παράγοντες που καθένας από τη θέση ευθύνης του, αλλά και όλοι μαζί έδωσαν ακόμη μία φορά τον καλύτερό τους εαυτό για να προχωρήσει το έργο αυτό. Είναι η μηχανή της μάχης γι’ αυτό το σύγχρονο ευρωπαϊκό έργο. Το τρένο που ακούει στο όνομα “Δήμος Χίου Εξπρές”  από την 1η Σεπτεμβρίου 2019 τρέχει ταχύτατα. Καθημερινά αυτό που κάνει είναι να εξαγγέλλει έργα μετρήσιμα και υλοποιήσιμα. Πάμε να τα αλλάξουμε όλα, προχωράμε στη νέα εποχή, προβαίνοντας σε σημαντικές βελτιώσεις, καίριες και αποφασιστικές αλλαγές. Χτίζουμε τη Νέα Χίο για τον τόπο μας και τους ανθρώπους μας», κατέληξε.

Το εκτιμώμενο Χρονοδιάγραμμα (οι χρόνοι είναι μεγάλοι λόγω του διεθνούς διαγωνισμού) είναι το ακόλουθο:

o Διαγωνισμός: 21/02/2022  

o Ανάδειξη Προσωρινού Ανάδοχου: 21/04/2022

o Υπογραφή Σύμβασης: 10/06/2022

o Πλήρης Λειτουργία του Έργου: 10/12/2022

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Μηταράκης: Πιο αισιόδοξος μετά την επίσκεψη του κ. Ταχιάου  Ταχιάος: Όλοι οι φορείς της Χίου να συμπράξουν στην εκτέλεση των έργων Επίσκεψη στα μεγάλα...

ΧΙΟΣ

Στις 30 και 31 Μαρτίου 2024 θα παρουσιαστεί στο Ομήρειο και ώρα 20:30 η καινούργια παραγωγή της θεατρικής ομάδας της «Βοκαριάς Νενήτων» με το έργο «Ο...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Την δέσμευση ότι ο Δήμος Χίου θα συμβάλει επικουρικά όπου μπορεί για να ολοκληρωθούν τα έργα που υλοποιούνται στο νησί μας από το Υπουργείο...

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Τό ἀπόγευμα τοῦ Σαββάτου 30ῆς Μαρτίου 2024 καί ὥρα 17.30, στόν Ἱ. Ναό Ἁγίων Ἀναργύρων Ἐγκρεμοῦ θά τελεσθεῖ Ἀρχιερατικός Ἑσπερινός, χοροστατοῦντος τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου...

Advertisement