Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Απολογισμός των επετειακών εκδηλώσεων από την Επιτροπή «ΧΙΟΣ 2021»

Κλείνοντας το επετειακό έτος για τα 200 χρόνια από την Εθνική Παλιγγενεσία, η Επιτροπή μας, «ΧΙΟΣ 2021», η οποία με αίσθημα ευθύνης ανέλαβε να σχηματοποιήσει τους στόχους δράσεων, επιθυμεί να διατυπώσει έναν απολογισμό των δράσεων αυτών..

Παρά το ότι σε πολλές περιπτώσεις σχεδιάζαμε ένα έτος πιο λαμπρό και συμμετοχικό, όλες μας οι σκέψεις και οι αποφάσεις επηρεαζόταν από τον βραχνά της πανδημίας που δεν επέτρεπε ή απαγόρευε την συμμετοχή του κόσμου και έτσι κάποιες από τις αποφάσεις για εκδηλώσεις, όπως για παράδειγμα ημερίδα και συνέδριο, έμειναν στα χαρτιά.

Με αυτά τα δεδομένα οδηγηθήκαμε σε δράσεις και εκδηλώσεις οι οποίες θα έδιναν το τόνο της επετειακής δράσης και συμμετοχής με φροντίδα όμως, κατά το μέγιστο δυνατόν, στη δημόσια υγεία. Βασική στόχευση η ισχυροποίηση της ιστορικής μας μνήμης και η ενδυνάμωση της εθνικής μας υπερηφάνειας. Το μήνυμά μας: «συμμετέχουμε, γιορτάζουμε, οραματιζόμαστε».

Το έργο που απετέλεσε κυριολεκτικά σταθμό, ως χαρακτηριστική επετειακή δράση ήταν η ανάρτηση, καθ΄ όλο σχεδόν το έτος, των προσωπογραφιών, των κειμένων και των πινάκων ζωγραφικής περιμετρικά του Δημοτικού μας Κήπου, αλλά και στην οδό Απλωταριάς, στο λιμάνι και στους λιμενοβραχίονες, με τίτλους «Η Ιστορία έχει όνομα…», «Ο Φιλελληνισμός έχει όνομα…» και «Οι Έλληνες ζωγραφίζουν την Επανάσταση». Οι πινακίδες αυτές ήδη καθαρίζονται και επισκευάζονται και όσες είναι σε καλή κατάσταση θα μοιραστούν στα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Το επετειακό συλλεκτικό μετάλλιο, αποτελεί ένα κυρίαρχο σημείο αναφοράς των επετειακών δράσεών μας, μαζί με την επετειακή σημαία του Δήμου και τα σημαιάκια τα οποία διαμοιράστηκαν σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα και τις δημόσιες Υπηρεσίες, καθώς και οι επετειακές τσάντες για τις μαθητικές δραστηριότητες, όπως επίσης και μια σειρά σημαντικών και εξειδικευμένων για την περίπτωση εκδόσεων περιοδικών και φυλλαδίων, αλλά και αγοράς ενός αριθμού αντιτύπων βιβλίων για προσφορά προς επίσημους προσκεκλημένους του Δήμου.

Η Καλοκαιρινή εκδήλωση τον Ιούλιο, με επίσημο καλεσμένο τον απόγονο του Κωνσταντή Κανάρη, κο Marbo, και την οποία παρακολούθησε πλήθος συμπολιτών μας, έστω και από απόσταση, απετέλεσε το κορυφαίο των δράσεων γεγονός. Πραγματοποιήθηκε σπονδυλωτά: Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό προεξάρχοντος Μητροπολίτη μας, ο οποίος, πρέπει να σημειωθεί, στήριξε ενθέρμως όλες τις δράσεις μας και με την παρουσία όλων των Αρχών του Τόπου. Στη συνέχεια στον Δημοτικό Κήπο όπου τιμήθηκε με λαμπρή εκδήλωση ο Κωνσταντής Κανάρης και τέλος στον νότιο λιμενοβραχίονα, όπου παρόντων των Αρχών και επισήμων προσκεκλημένων από τα γειτονικά Νησιά, με την συμμετοχή εκατοντάδων μελών των πολιτιστικών σωματείων, των προσκόπων, των βαρκάρηδων και της Φιλαρμονικής, παρακολουθήσαμε την αναπαράσταση της πυρπόλησης της τουρκικής ναυαρχίδας μέσα σε κλίμα συγκίνησης και υπερηφάνειας κάτω από τα εντυπωσιακά πυροτεχνήματα .

Η επιτροπή στήριξε, στα πλαίσια των οικονομικών της δυνατοτήτων, πολλά από τα αιτήματα πολιτιστικών σωματείων και φορέων για επετειακές δράσεις και χρηματοδότησε παράλληλες δράσεις του Γραφείου Δημοσίων Σχέσεων του Δήμου. Ιδιαίτερες συνέργειες με το Ναυτικό Μουσείο, Φάρο Βαρβασίου, τους Προσκόπους, τους Συλλόγους Κοφινά, Λαγκάδας, Συκιάδας, Καρδαμύλων, Οινουσσών και με όλα τα χορευτικά και πολιτιστικά τμήματα των διαφόρων Συλλόγων.

Οι ιδιαίτερα πετυχημένες καλλιτεχνικές τοιχογραφίες στην οδό Κοραή, στον Κοφινά, στο Σίφι και στα Καρδάμυλα έδωσαν επίσης έναν δυνατό επετειακό τόνο, ενώ τα video που κυκλοφόρησαν, το ένα μάλιστα από τον πρώτο μήνα του έτους, προσέφεραν έναν αέρα ενθουσιασμού και υπερηφάνειας. Πολύ σύντομα θα έλθει στην δημοσιότητα και ένα ακόμα Video γενικής αναφοράς στο επετειακό έτος, στα ιστορικά γεγονότα και στην σημερινή χιώτικη πραγματικότητα που ατενίζει με πολλή αισιοδοξία το μέλλον.

Όπως και στις συνεδριάσεις μας είχε κατ΄ επανάληψη τονιστεί, η στόχευση των δράσεων ήταν σε απολύτως καθορισμένα έργα αποφεύγοντας την πληθώρα της επανάληψης, πολύ περισσότερο μάλιστα που η πανδημία δεν το ευνοούσε.

Η διανομή ενός λευκώματος για την Χιώτικη Ναυτοσύνη, του οποίου η έκδοση για διάφορους λόγους καθυστέρησε, θα γίνει εντός του επόμενου μήνα, όπως επίσης μία σχετική καλλιτεχνική τοιχογραφία στο Βροντάδο

Χειριστήκαμε το ποσό που μας διετέθη από τον Δημοτικό προϋπολογισμό με απόλυτη φειδώ, χωρίς να εξαντλήσουμε τις δυνατότητές του, σεβόμενοι
απόλυτα και το τελευταίο ευρώ του δημόσιου χρήματος. Όλες οι προτάσεις για το κόστος κάθε δράσης, όπως εξάλλου προβλέπεται, εγκρίθηκαν από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου με όλα τα αναγκαία παραστατικά.

Νοιώθουμε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε από καρδιάς τις δεκάδες συμπολιτών μας, κυρίως μέλη σωματείων και φορέων, ένα προς ένα, που στήριξαν ανιδιοτελώς και ένθερμα πολλές από τις δράσεις μας και κατέστησαν το επετειακό έτος ακόμα περισσότερο συμμετοχικό.

Τα τραγικά και οδυνηρά για την Χίο μας γεγονότα του 1822 και του 1922 καθιστούν και το επόμενο έτος 2022, για έναν εντελώς διαφορετικό λόγο, επετειακό έτος και είναι βέβαιο ότι ο Δήμος, τα πολιτιστικά σωματεία και οι φορείς θα ανταποκριθούν στο κάλεσμα αυτό της ιστορικής μνήμης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Μήνυμα Δημάρχου Χίου κ. Ιωάννη Μαλαφή για τη Θύελλα Χαλκειούς Θερμά συγχαρητήρια στους παίκτες, τον προπονητή, τον Πρόεδρο και όλα τα μέλη του διοικητικού...

ΕΛΛΑΔΑ

Ενα απίστευτο ατύχημα σημειώθηκε το πρωί της Τρίτης 16/04 στην Π.Ε.Ο Κορίνθου – Άργους, στην Κόρινθο, όταν γερανός φορτηγού χτύπησε σε γέφυρα, με αποτέλεσμα...

ΧΙΟΣ

Στο πλαίσιο της Αξιολόγησης σχολικών μονάδων και στον άξονα Σχέσεις σχολείου – οικογένειας εκπονήθηκε Σχέδιο Δράσης για το Γυμνάσιο Κάμπου με θέμα: ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ...

ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συνελήφθησαν, κατά το προηγούμενο πενθήμερο σε Λέσβο, Χίο και Σάμο, από αστυνομικούς του Τμήματος Τροχαίας Μυτιλήνης, του Αστυνομικού Τμήματος Πλωμαρίου, του Τμήματος Τροχαίας Χίου...

Advertisement