Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Κάρμαντζης: «Δεν επεμβαίνουμε σε έκνομες ενέργειες – Το Θόλος είναι ευθύνη των αντιπολιτεύσεων»

Υπέρ σε μία κλειστή και ελεγχόμενη δομή Δήμαρχος Χίου και Δημοτική Αρχή για καταγραφή και ταυτοποίηση προσφύγων – μεταναστών. Ευθύνες σε Περιφέρεια για τη στάση της.

Ρεπορτάζ: Ραφαέλα Βατάκη 

Για τις εξελίξεις τόσο της δομής στο Θόλος, όσο και του μεταναστευτικού που θα λάβουν χώρα στο αυριανό μονοθεματικό Δημοτικό Συμβούλιο θέλησε να τοποθετηθεί ο Δήμαρχος Χίου, κ. Σταμάτης Κάρμαντζης.

Παρόντες στην συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης (29/12) ήταν και ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, κ. Γιάννης Ξενάκης, αλλά και ο Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, κ. Κώστας Βεργίνας.

Όπως δήλωσε, ο κ. Κάρμαντζης είναι γνωστά όλα όσα έχουν προηγηθεί με το θέμα του μεταναστευτικού και της ΒΙΑΛ, επισημαίνοντας ότι πρέπει να επικροτήσει η αλήθεια και η λογική. Σύμφωνα με τον ίδιο, εμμένουν στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, δηλαδή ότι πρέπει να κλείσει η ΒΙΑΛ και με την οποία ψηφίστηκε να λειτουργεί στη Χίο αποκλειστικά μία δομή για την καταγραφή και ταυτοποίηση των προσφύγων – μεταναστών, να είναι ευθύνη της Κυβέρνησης να το κάνει αυτό, καθώς και το ότι η δομή αυτή δεν θα υπερβαίνει τα 500 άτομα και  δεν θα είναι μόνιμη η διαμονή τους στο νησί.

Παράλληλα, τόνισε ότι την εικόνα της Χίου που είδαμε πριν από μερικά χρόνια, ειδικότερα στην πλατεία και στο κέντρο δεν θα την ξαναζήσουμε, συμπληρώνοντας ότι για να εξασφαλιστεί αυτό θα πρέπει να δημιουργηθεί μία δομή κλειστή και ελεγχόμενη με αξιοπρεπείς, ανθρώπινες  συνθήκες διαβίωσης για την ασφάλεια τόσο των δημοτών, όσο και των μεταναστών.

«Είναι κάτι που πρέπει να γίνει για να μην ζήσουμε τις εικόνες που είδαμε τα προηγούμενα χρόνια. Κανείς δεν διασφαλίζει ότι το μεταναστευτικό θα σταματήσει τα επόμενα 15-20 χρόνια. Μακάρι να μην υπήρχε τίποτα, όμως πρέπει να υπάρχει μία προετοιμασία για παν ενδεχόμενο, ώστε να είμαστε ήρεμοι και ασφαλείς», τονίζοντας ότι είναι ο μοναδικός τρόπος για να συμβεί αυτό.

Ωστόσο, ο Δήμαρχος Χίου πρόσθεσε ότι με νομικές διαδικασίες έχουν προχωρήσει σε κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων, προκειμένου να αποτρέψουν τις εργασίες στην περιοχή του Θόλους, σημειώνοντας ότι είναι σύμφωνοι για την ανάγκη δημιουργίας μίας δομής κλειστής και ελεγχόμενης, όχι όμως με το σημείο που έχει προβλεφθεί για την υλοποίησή της.

«Η δημοτική αρχή θα εξαντλήσει το νομικό της οπλοστάσιο ενάντια στην έναρξη εργασιών της δομής. Με σύννομες διαδικασίες θα σταθούμε αρωγοί για να μην ξεκινήσουν οι εργασίες. Καταθέσαμε ασφαλιστικά μέτρα και περιμένουμε. Όμως, ο Δήμος σε έκνομες ενέργειες δεν μπορεί να προβεί. Είμαστε πολιτισμένοι άνθρωποι. Πρέπει να το διαχειριστούμε με έναν τρόπο σωστό για την ασφάλεια όλων», είπε ο κ. Κάρμαντζης εξηγώντας ότι έχουν αλλάξει οι συνθήκες από τον Φεβρουάριο του 2020 που βίωσε η Χίος, καθώς και ότι η δημιουργία μίας δομής δεν είναι θέμα Δημοτικής Αρχής, αλλά Κυβέρνησης.

Κλείνοντας, ο Δήμαρχος Χίου εξαπέλυσε τα βέλη του τόσο στις αντιπολιτεύσεις, όσο και στην Περιφέρεια για την στάση της,  ισχυριζόμενος ότι με την άρνηση τους στις εναλλακτικές προτάσεις οδήγησαν στη κατάσταση του σήμερα, με αποτέλεσμα να τρέχουν και να μην φτάνουν για το Θόλος.

«Πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της αλλά με έναν τρόπο, όχι πουθενά και τίποτα, που με πολύ εύκολο τρόπο λένε. Όλοι μας θα θέλαμε, πουθενά και τίποτα, αλλά δεν δίνει λύσεις. Με το να κουνάμε το δάχτυλο και να λέμε τίποτα και πουθενά στο νησί λύση δεν δίνεται», κατέληξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Παρουσιάστηκε η νέα πεζοπορική διαδρομή της Χίου «Λιθί-Αγιάσματα», μία διαδρομή 92 χιλιομέτρων η οποία βρίσκεται πλέον στη φάση της οριστικής της ολοκλήρωσης. Δημοσιογράφοι από το...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το δεύτερο μοντέλο που κατασκευάζεται στην πλατφόρμα Large Architecture της Mazda μετά το CX-60, το νέο CX-80 είναι το πιο ευρύχωρο αυτοκίνητο που διαθέτει...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το Piaggio Style Center δημιούργησε ένα μοντέλο στο οποίο οι συλλέκτες έχουν ήδη στραμμένο το βλέμμα τους επειδή θα κατασκευαστεί σε περιορισμένο αριθμό για...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η Kosmocar- Volkswagen παρουσιάζει τα “Volkswagen Deals” και καθιστά την απόκτηση κάθε ετοιμοπαράδοτου μοντέλου Volkswagen πιο εύκολη από ποτέ. Με το πρόγραμμα “Volkswagen Deals”,...

Advertisement