Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Gerard Larcher: «Θα πάρουμε μαθήματα από την Ελλάδα για το μεταναστευτικό – Είναι προς όφελος της Ευρωπαϊκής Ένωσης»

Ρεπορτάζ: Ραφαέλα Βατάκη

Το πρωί της Παρασκευής (10/12) επισκέφθηκε το Δημαρχείο Χίου ο Πρόεδρος της Γαλλικής Γερουσίας, κ. Gerard Larcher, συνοδευόμενος από μέλη της Γερουσίας.

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε για τις διαχρονικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας-Γαλλίας. Φυσικά, μέσα σε αυτές τις ιστορικές σχέσεις, των δύο χωρών που περιέγραψε, εντάσσει και το νησί της Χίου.

Ο Πρόεδρος της Γαλλικής Γερουσίας, κ. Gerard Larcher, με αφορμή την ανάληψη της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη Γαλλία, διαβεβαίωσε ότι στο επίκεντρο θα βρίσκεται η εγκαθίδρυση νέων μηχανισμών για την προστασία των συνόρων, όσον αφορά το μεταναστευτικό, καθώς και οι μεταρρυθμίσεις για την πύλη Σέγκεν.

Στο σημείο αυτό, ο κ. Gerard Larcher, επεσήμανε ότι θα λάβει χώρα τον Μάιο του 2022 διάσκεψη στη Γερουσία σχετικά με το Σύμφωνο Μετανάστευσης, ενώ η διάσκεψη που αφορά την Ασφάλεια και την Ευρωπαϊκή Άμυνα θα πραγματοποιηθεί τον Φεβρουάριο του 2022.

Η δεύτερη πτυχή της επίσκεψης της αντιπροσωπείας της Γαλλίας είναι η απόλυτη στήριξή τους παρότι εκπροσωπούν διαφορετικές πολιτικές οικογένειες της Γαλλίας, στην στρατηγική εταιρική σχέση που υπεγράφη μεταξύ των δύο κυβερνήσεων μας και που κυρώθηκε από την Βουλή: «Στο περίφημο άρθρο 2 λέμε ότι θα συνδράμουμε αμοιβαία, η μία χώρα στην άλλη», δήλωσε.

«Κύριε υπουργέ με μεγάλο ενδιαφέρον άκουσα την ανάλυσή σας για την ανάγκη μίας ευρωπαϊκής πολιτικής για το μεταναστευτικό», υπογράμμισε και συνέχισε λέγοντας ότι στόχος αυτής της μεταναστευτικής πολιτικής είναι η δημιουργία πολιτικής σταθερότητας, συλλογικές και αμοιβαίες θέσεις ως προς τη διαχείριση του μεταναστευτικού με σεβασμό πάντα ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Συνομιλώντας χθες με τον Πρωθυπουργό και ακούγοντας κι εσάς, τον ίδιο κύριε Υπουργέ,  διαπιστώσαμε τη μεγάλη πρόοδο σας, τον δρόμο που διένυσε η Ελλάδα. Θα πάρουμε μαθήματα από την πορεία αυτή για το μεταναστευτικό. Είναι προς όφελος όλης της ΕΕ. Και σκεπτόμενος και τον 11χρονο εγγονό μου θα σας πω με πολύ απλά λόγια, ‘σεβασμός’. Ευχαριστούμε για όσα μας είπατε. Ευχαριστούμε τους κατοίκους της Χίου για την ανθεκτικότητά τους. Και εδώ αξίζει σεβασμός. Ευχαριστούμε πολύ», κατέληξε o κ. Larcher.

Με τη σειρά του ο Δήμαρχος Χίου, κ. Σταμάτης Κάρμαντζης, επεσήμανε ότι η επίσκεψη του προέδρου της Γαλλικής Γερουσίας αποτελεί ένα ξεχωριστό γεγονός υψηλής σημασίας για τη χώρα μας αλλά και για το ακριτικό Αιγαίο, σημειώνοντας ότι οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας-Γαλλίας υπάρχουν και αποδίδουν σπουδαίους καρπούς για τους λαούς μας.

«Για εμάς δε τους Ακρίτες που διαβούμε στους βράχους του Αιγαίου, στα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης μας, σε περιοχή τεράστιας γεωπολιτικής σημασίας σε εθνικό αλλά ευρωπαϊκό επίπεδο, οι εξαιρετικές σχέσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους μας και ιδιαίτερα με τη Γαλλία κ. πρόεδρε, ενισχύει την αισιοδοξία, την αυτοπεποίθηση αλλά και τη δύναμή μας στην αντιμετώπιση των πολύπλευρων προκλήσεων και δυσκολιών», τόνισε ο κ. Κάρμαντζης.

Σημαντική ήταν και η αναφορά του Δημάρχου Χίου ως προς το μεταναστευτικό που έχει ταλανίσει σκληρά τα νησιά, αναφέροντας ότι αποτελεί διακαή επιθυμία των νησιωτών η θωράκιση των ακριτικών περιοχών.

«Με πίστη στο ευρωπαϊκό δίκαιο, διαρκή διάλογο με την κυβέρνηση αλλά και με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα προχωράμε και πλέον είμαστε αισιόδοξοι. Η σημερινή σας επίσκεψη ενισχύει τη θετική προοπτική για τη χώρα και το νησί μας και μάλιστα σε μία συμβολική στιγμή, μιας και φέτος συμπληρώθηκαν 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση», κατέληξε, προσφέροντας συμβολικά στον κ. Gerard Larcher, το επετειακό μετάλλιο του Δήμου Χίου για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, με τη σκέψη και την πεποίθηση αμοιβαίας φιλίας και συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας – Γαλλίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Από τη στιγμή της γέννησής του, λόγω της μυθικής οδικής συμπεριφοράς του που ανέτρεπε όλα όσα ξέραμε στο κλείσιμο του περασμένου αιώνα, το Ford...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Ο Γιόσεφ Καμπάν θα έχει συγκεκριμένη ευθύνη για την ανάπτυξη της παγκόσμιας σχεδιαστικής γλώσσας των μοντέλων της MG και έρχεται να ενταχθεί στην εταιρεία...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Με ένα αμιγώς ηλεκτρικό Avenger, ένα 48V υβριδικό Renegade και ένα Plug-in Hybrid Compass, η Jeep υποστήριξε την μοναδική διοργάνωση off-road τριάθλου που γίνεται...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το Ford Puma με τη κορυφαία άνεση και πρακτικότητα, σε συνδυασμό με τους μεγάλους χώρους για πέντε επιβάτες και τις αποσκευές τους, έχει δικαίως...

Advertisement