Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Περιφέρεια Β. Αιγαίου: Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η συμμετοχή στο “12ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού & Προϊόντων Μέλισσας”

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία, η συμμετοχή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στο “12ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού & Προϊόντων Μέλισσας”, που πραγματοποιήθηκε στο Εκθεσιακό Κέντρο του Σταδίου Ειρήνης & Φιλίας (Νέο Φάληρο, Αθήνα, 3 – 5 Δεκεμβρίου 2021), από τον “Ευρωπαϊκό Οργανισμό Στρατηγικού Σχεδιασμού” και τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.

Το “Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού & Προϊόντων Μέλισσας”, είναι ο θεσμός που συγκεντρώνει το πανελλήνιο ενδιαφέρον του κόσμου της μελισσοκομικής παραγωγής & εμπορίας, την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου, εδώ και έντεκα χρόνια. Δεδομένου ότι στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, διεξάγεται πάντοτε και το αντίστοιχο ετήσιο “Συνέδριο Ελληνικού Μελιού & Προϊόντων Μέλισσας”, το έχουν αναδείξει στον απόλυτο “ηγέτη” του χώρου.

Στόχος του Φεστιβάλ, τα 11 προηγούμενα χρόνια, ήταν η προβολή και προώθηση του επώνυμου ελληνικού μελιού (κυρίως των μικρών παραγωγών), καθώς και των προϊόντων κυψέλης, στο καταναλωτικό και στο εμπορικό κοινό, αλλά και στους χώρους μαζικής εστίασης. Επιπλέον, αποτελούσε τον τόπο συνάντησης, για τη σύναψη εμπορικών και επιχειρηματικών συμφωνιών, μεταξύ των παραγωγών αφενός και των επιχειρήσεων διακίνησης μελισσοκομικών προϊόντων και εξοπλισμού αφετέρου.

Φέτος λόγω των ειδικών συνθηκών που επικρατούν λόγω του covid, το φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά, με μία διαφορετική φιλοσοφία. Συγκεκριμένα, συμμετείχαν επιλεγμένες μελισσοκομικές Περιφέρειες της χώρας, με ομαδικά περίπτερα, εντός των οποίων φιλοξενήθηκαν δείγματα των προϊόντων μελισσοκομίας της περιοχής τους. Η φυσική παρουσία επιχειρηματιών και παραγωγών, καθώς και οι λιανικές πωλήσεις, σε αντίθεση με την τακτική των προηγουμένων ετών, δεν επιτρεπόταν.

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, συμμετείχε με ένα ενιαίο περίπτερο 30 τ.μ., στο οποίο εκτέθηκαν ομαδικά, αλλά διακριτά, τα μελισσοκομικά προϊόντα, από όλα τα νησιά των 3 Περιφερειακών Ενοτήτων.
Το οργανωτικό πλαίσιο της όλης συμμετοχής, είχε ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου κ. Πανάγος Κουφέλος, ενώ το γενικό συντονισμό της αποστολής είχε η αρμόδια Αντιπεριφερειάρχης Ανάδειξης & Προώθησης Προϊόντων Βορείου Αιγαίου κ. Άννη Ανδρεάδου, η οποία εκπροσώπησε και τον Περιφερειάρχη κ. Κώστα Μουτζούρη. Την οργάνωση της παρουσίας των μελισσοκομικών επιχειρήσεων, είχε το στέλεχος marketing & επιχειρησιακής έρευνας της Π.Β.Α. κ. Πάνος Πίτσιος, ενώ το περίπτερο πλαισίωσαν με την πολύ ενεργή παρουσία τους, συμβάλλοντας τα μέγιστα στη διεκπεραίωση των εργασιών όλες τις ημέρες της έκθεσης, οι εθελόντριες από τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, κ.κ. Χρυσάνθη Καλλονιάτη, Ευστρατία Καρυοφύλλη, Άννα Κουνιάρη και Νίκη Σερέτη.

Μεγάλος χορηγός της συμμετοχής, ήταν ο επιχειρηματικός όμιλος “ATTICA GROUP”, του οποίου οι δύο ακτοπλοϊκές εταιρείες “BLUE STAR FERRIES” και “HELLENIC SEAWAYS”, συνδέουν με ferryboats σε σταθερή και ετήσια βάση, τα νησιά του Βορείου Αιγαίου με την Αττική, ενώ καθοριστικής σημασίας ήταν η αρωγή της εταιρείας “LΕSVOS CAR RENTAL”.

Η παρουσία της Π.Β.Α. στο “12ο Φεστιβάλ Ελληνικού μελιού & Προϊόντων Μέλισσας”, βασίστηκε στην προώθηση της μελισσοκομικής φυσιογνωμίας του Βορείου Αιγαίου και στην καθιέρωσή του ως παραγωγική περιοχή μελισσοκομικών προϊόντων υψηλής ποιότητας, με την ταυτόχρονη & ανεξάρτητη προβολή των brand names των συνεταιριστικών & επιχειρηματικών προϊόντων που εκτέθηκαν. Το μήνυμα που επιχειρήθηκε να “περάσει” στους επισκέπτες, ήταν ότι σε αντίθεση με την ηπειρωτική Ελλάδα, όπου η μελισσοκομία χρησιμοποιεί ολοένα και πιο εντατικές μεθόδους (μεταφορές μελισσιών, κ.ο.κ.), οι μελισσοκόμοι των νησιών του Βορείου Αιγαίου, έχουν διατηρήσει τις παραδοσιακές μεθόδους μελισσοκομίας, θυσιάζοντας σε κάποιες περιπτώσεις την ποσότητα, για χάρη της ποιότητας. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, τα μέλια όλων των νησιών του Βορείου Αιγαίου (θυμαρίσια, ανθόμελα ποικίλης ανθοφορίας, πευκόμελα, ερίκης, αναματόμελα, κ.ο.κ.), που παράγονται από εκατοντάδες επαγγελματίες και ερασιτέχνες μελισσοκόμους, να είναι ασύγκριτα στη γεύση και μοναδικά στο άρωμα.

Παράλληλα με την έκθεση, πραγματοποιήθηκε και το ετήσιο συνέδριο ελληνικής μελισσοκομίας, τις εργασίες του οποίου παρακολούθησαν και συμμετείχαν ενεργά, πέραν των επαγγελματιών μελισσοκόμων απ’ όλη την Ελλάδα, η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, καθώς και οι εκπρόσωποι των σημαντικότερων μελισσοκομικών φορέων της χώρας. Κατά την έναρξη του Συνεδρίου, μεταξύ των άλλων επισήμων, επίσημο χαιρετισμό απηύθυνε και η Αντιπεριφερειάρχης Ανάδειξης & Προώθησης Προϊόντων Βορείου Αιγαίου κ. Άννη Ανδρεάδου.

Τέλος, κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ και παρά τις δυσκολίες που υφίστανται λόγω της πανδημίας, στο κεντρικό stage της έκθεσης και με την επιμέλεια του καταξιωμένου executive chef κ. Θωμά Λαζανά, διεξαγόταν κατά τακτά διαστήματα μαγειρικές επιδείξεις ελληνικών συνταγών, των οποίων βασικό συστατικό είναι το μέλι. Χρησιμοποιώντας τα μελισσοκομικά, καθώς και άλλα συμπληρωματικά προϊόντα του Βορείου Αιγαίου (π.χ. τυροκομικά), παρουσιάστηκαν αρκετές γλυκές, αλλά και αλμυρές, παραδοσιακές και gourmet συνταγές με βάση το μέλι (όπως το “superfood” γλύκισμα “τυροπιτάκια με λαδοτύρι και μέλι”).

Οι 10 επιχειρήσεις μελισσοκομίας από τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, που με τα εκλεκτά τους προϊόντα μέλισσας, πλαισίωσαν το περίπτερο της Π.Β.Α., ήταν:

  1. “ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΕΥΔΗΛΟΥ ΙΚΑΡΙΑΣ”: ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΙΚΑΡΙΑΣ & ΦΟΥΡΝΩΝ

  2. “APIS FABRICCA”: ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΛΥΝΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΜΑΝΤΑΜΑΔΟΥ ΛΕΣΒΟΥ, ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ … ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ, ΝΙΚΟΛΕΤΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ

  3. “LESVOS HONEY”: ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΜΕΛΙ ΣΚΟΥΤΑΡΟΥ ΛΕΣΒΟΥ, ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ & ΣΤΡΑΤΗ ΚΟΝΤΟΥ

  4. “ΜΕΛΙ ΕΝΑ”: ΠΑΡΑΓΩΓΗ & ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕΛΙΟΥ ΜΕΣΟΤΟΠΟΥ ΛΕΣΒΟΥ, ΠΗΝΕΛΟΠΗΣ ΚΟΡΔΟΥΤΗ

  5. ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΙΚΑΡΙΑΣ “Ο ΙΚΑΡΟΣ”: ΑΓΝΑ ΜΕΛΙΑ ΙΚΑΡΙΑΣ, ΑΝΤΩΝΗ ΚΑΡΙΜΑΛΗ, ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΧΥΛΑ & ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΛΟΜΠΑΡΔΑ

  6. “ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΛΕΣΒΟΥ”: ΑΓΝΟ ΜΕΛΙ ΛΕΣΒΟΥ

  7. “ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΛΗΜΝΟΥ”: ΑΓΝΟ ΜΕΛΙ ΛΗΜΝΟΥ

  8. “ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΣΑΜΟΥ”: ΑΓΝΟ ΜΕΛΙ ΣΑΜΟΥ, ΒΑΣΙΛΗ ΚΟΣΜΑ

  9. “ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΧΙΟΥ”: ΑΓΝΟ ΜΕΛΙ ΧΙΟΥ

  10. “ΜΕΛΟΣΤΑΓΜΑ”: ΠΡΟΤΥΠΟ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΛΕΣΒΟΥ, ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΜΠΕΡΟΥ

    Η Αντιπεριφερειάρχης Ανάδειξης & Προώθησης Προϊόντων Βορείου Αιγαίου κ. Άννη Ανδρεάδου, αφού συνεχάρη τις παραπάνω επιχειρήσεις, τους χορηγούς και όλους τους εθελοντές, που συνέβαλαν τα μέγιστα στην κοινή προσπάθεια προώθησης των προϊόντων μελισσοκομίας των νησιών, μετά το πέρας της έκθεσης, δήλωσε: “Η μελισσοκομία στο Βόρειο Αιγαίο, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της μακραίωνης ιστορίας των νησιών του. Το ξηρό και σχετικά άνυδρο κλίμα που επικρατεί στα νησιά μας, καθώς και η εξαιρετική βιοποικιλότητα της χλωρίδας, συντελούν στην παραγωγή μελιού άριστης ποιότητας. Για το λόγο αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η Ελλάδα, σύμφωνα με τις υπάρχουσες στατιστικές, πρωτοστατεί παγκοσμίως και σε όλα τα επίπεδα, σε ότι αφορά στις εξαγωγές μελισσοκομικών προϊόντων, η Π.Β.Α. οφείλει να στηρίζει και θα συνεχίσει να στηρίζει έμπρακτα, δράσεις σχετικές με τον ευπαθή αυτό κλάδο, τουλάχιστον στο σκέλος της εμπορίας, ώστε να μπορέσει να ορθοποδήσει και να αναπτυχθεί δυναμικά”.   

     

        

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Μηταράκης: Πιο αισιόδοξος μετά την επίσκεψη του κ. Ταχιάου  Ταχιάος: Όλοι οι φορείς της Χίου να συμπράξουν στην εκτέλεση των έργων Επίσκεψη στα μεγάλα...

ΧΙΟΣ

Επιστολή προς τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών κ. Ταχιάο έστειλε ο Δικηγορικός Σύλλογος Χίου με αφορμή την επίσκεψή του στο νησί της Χίου. Αναλυτικά...

ΧΙΟΣ

Ξεκάθαρο μήνυμα προς τους  εργολάβους  ότι η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει πλέον καμία ολιγωρία στα υπό εκτέλεση έργα στο νησί της Χίου, έστειλε...

ΧΙΟΣ

Σε συνέχεια των επιτυχημένων δεντροφυτεύσεων που πραγματοποιήθηκαν το περασμένο τρίμηνο, το Κοινωφελές Ίδρυμα “Μαρία Τσάκος”– Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης, προχωρά στην τέταρτη...

Advertisement