Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Επιστολή Επιμελητηρίου Χίου: Ανεπίτρεπτη ενέργεια η ανάκληση της πρόσκλησης χρηματοδοτικής ενίσχυσης ίδρυσης καινοτόμων επιχειρήσεων

Ακολουθεί επιστολή του Επιμελητηρίου Χίου προς τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, κο Κώστα Μουτζούρη σχετικά με την αιφνίδια απόφαση ανάκλησης της πρόσκλησης χρηματοδοτικής ενίσχυσης ίδρυσης καινοτόμων επιχειρήσεων.

«Αγαπητέ κ. Μουτζούρη,
Σας μεταφέρουμε την έντονη αντίδραση του τοπικού επιχειρηματικού ιστού για την αιφνίδια ανάκληση ισχύος της Πρόσκλησης υποβολής προτάσεων χρηματοδοτικής ενίσχυσης επενδυτικών σχεδίων για τη δράση 3.a.2.“Ενίσχυση της ίδρυσης μικρών και πολύ μικρών καινοτόμων επιχειρήσεων, με προτεραιότητα στους τομείς της RIS3”, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Βόρειο Αιγαίο» 2014-2020.
Κρίνουμε ότι ο χειρισμός του συγκεκριμένου ζητήματος από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου υπήρξε εντελώς άστοχος για τους κάτωθι λόγους:
Επί διετία οι δυνητικοί επενδυτές υπεβλήθησαν σε μία άκρως εξαντλητική γραφειοκρατική αλλά και κοστοβόρα διαδικασία για να υποβάλουν την επενδυτική τους πρόταση.
Μέχρι και πρόσφατα εζητούντο διευκρινίσεις και πρόσθετα δικαιολογητικά από τον Ενδιάμεσο Φορέα Διαχείρισης προσθέτοντας ακόμη μεγαλύτερο γραφειοκρατικό φόρτο στους υποψηφίους επενδυτές.
Έως και την ημέρα της ανακοίνωσης ανάκλησης της πρόσκλησης καμία ενημέρωση δεν εδόθη στους υποψηφίους επενδυτές με αποτέλεσμα αφενός οι περισσότεροι να απωλέσουν τη δυνατότητα να υποβάλουν το επενδυτικό τους σχέδιο σε άλλο πρόγραμμα χρηματοδότησης και αφενός να καθυστερήσουν την έναρξη της επένδυσης τους αναμένοντας τη συγκεκριμένη χρηματοδότηση. Όσοι δε ξεκίνησαν την επένδυση τους γνωρίζοντας ότι είχαν υψηλή βαθμολογία, τώρα βρίσκονται σε δεινή θέση καθώς δεν υπάρχει προοπτική χρηματοδότησης.
Η αιτιολόγηση της ανάκλησης είναι -κατά την άποψή μας– αβάσιμη καθώς η πανδημία του covid 19 δεν προέκυψε χθες και σε οποιαδήποτε περίπτωση έπρεπε να υπήρχε πρόνοια για την εξεύρεση πρόσθετων πόρων για την ικανοποίηση των καινοτόμων επενδυτικών σχεδίων ίδρυσης νέων επιχειρήσεων. Υπενθυμίζουμε ότι το Επιμελητήριο Χίου με σειρά επιστολών από νωρίς έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου που αφορούσε τους ελλιπείς πόρους του Προγράμματος.
Κύριε Περιφερειάρχα,

Το Βόρειο Αιγαίο τα τελευταία χρόνια βιώνει την εποχή της αποεπένδυσης και η πρόσφατη ανάκληση του συγκεκριμένου χρηματοδοτικού κινήτρου από την Π.Β.Α δυστυχώς ρίχνει νερό σε αυτό το μύλο.

Οι καινοτόμες νεοφυείς επενδυτικές προσπάθειες δεν άξιζαν αυτή την αντιμετώπιση.
Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση απαιτηθεί επί του θέματος.»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Μηταράκης: Πιο αισιόδοξος μετά την επίσκεψη του κ. Ταχιάου  Ταχιάος: Όλοι οι φορείς της Χίου να συμπράξουν στην εκτέλεση των έργων Επίσκεψη στα μεγάλα...

ΧΙΟΣ

Επιστολή προς τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών κ. Ταχιάο έστειλε ο Δικηγορικός Σύλλογος Χίου με αφορμή την επίσκεψή του στο νησί της Χίου. Αναλυτικά...

ΧΙΟΣ

Ξεκάθαρο μήνυμα προς τους  εργολάβους  ότι η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει πλέον καμία ολιγωρία στα υπό εκτέλεση έργα στο νησί της Χίου, έστειλε...

ΧΙΟΣ

Σε συνέχεια των επιτυχημένων δεντροφυτεύσεων που πραγματοποιήθηκαν το περασμένο τρίμηνο, το Κοινωφελές Ίδρυμα “Μαρία Τσάκος”– Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης, προχωρά στην τέταρτη...

Advertisement