Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΣΕΙΥΧ: Κάλεσμα ενότητας και αγώνα προς τα Σωματεία και τους εργαζόμενους

Το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χίου καλεί όλους τους συναδέλφους και τα Σωματεία του Νομού μας, «να πάρουν αγωνιστικές αποφάσεις και να συστρατευτούν με το πλαίσιο πάλης εκατοντάδων Σωματείων σ’ όλη την Ελλάδα, για να βάλουμε φρένο στις επιδιώξεις μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και της κυβέρνησης της ΝΔ που τις υλοποιεί, που τσακίζουν τη ζωή μας.

Τους καλούμε να συμμετέχουν μαζικά στην κινητοποίηση- πικετοφορία την Παρασκευή 18:30 στην είσοδο της Απλωταριάς.

Η κινητοποίηση αυτή να γίνει η συνέχεια για έναν ενωτικό και μαζικό αγώνα των εργαζομένων όλων των κλάδων, έτσι όπως τον ξεκινήσαμε στις μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις του Ιούνη ενάντια στον εκτρωματικό νόμο Χατζηδάκη. Τους καλούμε να ενώσουμε ξανά τη φωνή μας, έτσι όπως κάναμε στην μεγαλειώδη απεργιακή κινητοποίηση των εκπαιδευτικών, που έδωσε μήνυμα ανυπακοής και αντίστασης στα μέτρα που δημιουργούν σχολεία πολλών ταχυτήτων.

Όλα αυτά αποτελούν μεγάλη παρακαταθήκη για τη συνέχεια της δράσης μας.

Συντονιζόμαστε για ένα μαζικό, ενωτικό, αγωνιστικό μέτωπο ενάντια στους αντεργατικούς νόμους και διεκδικούμε:

§ Κατάργηση του νόμου – εκτρώματος Χατζηδάκη.

§ Αυξήσεις στους μισθούς. Κανείς εργαζόμενος χωρίς ΣΣΕ.

§ Επαναφορά της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, κατάργηση του ν. Βρούτση- Αχτσιόγλου ως αφετηρία για την ουσιαστική αύξηση του κατώτατου μισθού.

§ Επαναφορά της υποχρεωτικότητας των κλαδικών ΣΣΕ, της αρχής της ευνοϊκότερης Σύμβασης, των τριετιών.

§ Κατάργηση των νόμων που περιορίζουν-καταργούν εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.

§ Σταθερή δουλειά με σύγχρονα δικαιώματα, 7ωρο – 5νθήμερο – 35ωρο.

§ Όχι στη μονιμοποίηση της τηλεργασίας.

§ Επαναφορά της Κυριακής αργίας σε όλους τους κλάδους.

Δεν πάει άλλο!

Ο νόμος 4808/2021 που ψήφισε η κυβέρνηση τον Ιούνη έρχεται να δώσει συνέχεια και να απογειώσει τις αντεργατικές ανατροπές που έχουν επιβληθεί τα τελευταία δέκα χρόνια, έρχεται να ανατρέψει θεμελιακές κατακτήσεις της εργατικής τάξης και της πάλης των συνδικάτων, με κορυφαία την κατάργηση του 8ώρου!

Ο νόμος επιβάλλει:

§ την κατάργηση του 8ώρου και της αμοιβής των υπερωριών, επιβάλλει την ατομική σύμβαση ακόμα και αν δεν υπάρχει συμφωνία του συνδικάτου, επιβάλλει την απλήρωτη δουλειά και τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας

§ απελευθερώνει τις απολύσεις. Δίνει το πράσινο φως για να απαλλαγούν οι επιχειρήσεις από προσωπικό, αφού θα μπορούν να απασχολούν λιγότερους εργαζόμενους περισσότερες ώρες, χωρίς πρόσθετη αμοιβή

§ τη μετατροπή των συμβάσεων εξαρτημένης εργασίας σε συμβάσεις έργου – αυτοαπασχόλησης (όπως επιχειρήθηκε να συμβεί με τους διανομείς της E- FOOD) καταργώντας εργασιακά, ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα

§ την μονιμοποίηση του άθλιου καθεστώτος της τηλεργασίας όπου ο εργαζόμενος είναι 24 ώρες το 24ωρο standby, ενώ παρά τις “διακηρύξεις” τα έξοδα της τηλεργασίας επιβαρύνουν μόνο τον εργαζόμενο που δεν έχει κανένα δικαίωμα αποσύνδεσης

§ τη δυνατότητα στον εργοδότη, με ατομική σύμβαση, να βγάζει για πάνω από ένα έτος σε αναστολή σύμβασης όποιον εργαζόμενο θέλει χωρίς μισθό και ασφάλιση.

Ματώνουν ξανά το λαό για την ανάπτυξη των κερδών λίγων.

Οι αντεργατικές διατάξεις λειτουργούν μαζί με άλλους αντιλαϊκούς νόμους όπως το νόμο Βρούτση-Αχτσιόγλου (ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ) που καταργεί τις ελεύθερες διαπραγματεύσεις και επιβάλλει τον κατώτερο μισθό με υπουργική απόφαση, υπονομεύει τις κλαδικές ΣΣΕ οι οποίες γίνονται υποχρεωτικές μόνο με απόφαση υπουργού, έχει παγώσει τις τριετίες, έχει καταργήσει την αρχή της ευνοϊκότερης σύμβασης.

Παράλληλα οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι τρίβουν τα χέρια τους αφού εξασφαλίζουν νέες τεράστιες χρηματοδοτήσεις από το “Ταμείο Ανάκαμψης”, νέες απαλλαγές από εισφορές και φόρους, νέα προνόμια και νέα πεδία επιχειρηματικής δράσης στην υγεία, στην παιδεία, στο περιβάλλον, στην ενέργεια αποκομίζοντας τεράστια κέρδη.

Δεν θα επιτρέψουμε να βάλουν το κίνημα στο γύψο. Δεν θα επιτρέψουμε την επιβολή εργοδοτικής και κρατικής τρομοκρατίας στα συνδικάτα με φακέλωμα των συνδικαλιστών, τον αυταρχικό περιορισμό λειτουργίας τους, τις διώξεις αγωνιστών εργαζόμενων.

Αντιμετωπίζουν τους εργαζόμενους ως σύγχρονους σκλάβους, χωρίς συλλογικές συμβάσεις, χωρίς αξιοπρεπείς μισθούς, χωρίς ωράριο και την ίδια στιγμή επιχειρούν να βγάλουν εκτός νόμου το δικαίωμά μας να απεργούμε, να διαμαρτυρόμαστε, να διαδηλώνουμε, να οργανωνόμαστε σε σωματεία και να διεκδικούμε καλύτερες συνθήκες εργασίας. Τα συνδικάτα θα υπερασπιστούμε την αυτοτέλειά μας, ώστε να παραμείνουμε οργανώσεις των εργατών και όχι των εργοδοτών.

Ο Νόμος Χατζηδάκη υλοποιεί τις διαχρονικές απαιτήσεις του ΣΕΒ και των άλλων εργοδοτικών ενώσεων. Σε συνέχεια προηγούμενων νόμων που έκαναν προσπάθεια να χτυπήσουν συνδικαλιστικά δικαιώματα και το δικαίωμα στην απεργία. Θέλουν να μην υπάρξουν αντιδράσεις στην υλοποίηση του αντεργατικού σχεδιασμού, να μην οργανώνεται η πάλη των εργαζομένων διεκδικώντας τα δικαιώματα και τις σύγχρονες ανάγκες τους.

Το ηλεκτρονικό φακέλωμα σωματείων με καταχώρηση όλων των στοιχείων μελών, καταστατικού και οικονομικών του στο Γενικό μητρώο συνδικαλιστικών οργανώσεων (ΓΕ.ΜΗ.Σ.Ο.Ε). Δημιουργείται υποχρεωτική βάση δεδομένων με φακελωμένους χιλιάδες συνδικαλιστές και εργαζόμενους μέλη συνδικάτων, προσβάσιμη σε ενώσεις των εργοδοτών, αλλά και μεμονωμένοι εργοδότες!

Το Υπουργείο σε μια νύχτα θα κρίνει αν συνδικάτα που έχουν ζωή και δράση δεκαετιών, ακόμα και πάνω από έναν αιώνα, θα συνεχίσουν να είναι συνδικαλιστική οργάνωση. Αν θα μπορούν να προκηρύσσουν απεργίες, αν θα προστατεύονται τα συνδικαλιστικά στελέχη και τα ιδρυτικά μέλη των σωματείων, αν ακόμα θα μπορούν να εκπροσωπούν συναδέλφους σε τριμερείς διαδικασίες, αν θα χρηματοδοτούνται από τον ΟΑΕΔ.

Επιδιώκεται ουσιαστικό χτύπημα στις μαζικές και δημοκρατικές διαδικασίες, στην ανταλλαγή ιδεών και στην ελεύθερη συζήτηση μεταξύ των εργαζομένων, στη λήψη αποφάσεων και δράσης. Αντίθετα επιδίωξη είναι να μετατρέψουν τα συνδικάτα σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες.

Ο νόμος στόχο έχει τα δικαστήρια να βγάζουν τις απεργίες στο σύνολό τους παράνομες, να διώκονται οι απεργοί. Σε μεγάλους κλάδους καταργεί το συνταγματικά κατοχυρωμένο απεργιακό δικαίωμα.

Στα μεταλλεία Χαλκιδικής απολύθηκε ο πρόεδρος του σωματείου και του απαγορεύεται η είσοδος στον χώρο. Η απόλυση ακόμα και να δικαιωθεί στα δικαστήρια δεν υποχρεώνει σε επαναπρόσληψη, όπως έγινε με την ξενοδοχοϋπάλληλο στα Χανιά. Η ενημέρωση στην πύλη του εργοστασίου για την συμμετοχή στην απεργία θεωρείται «ψυχολογική βία» ενώ οι απεργιακές φρουρές θα μπορούν να απολύονται.

Η ταξική πάλη δεν καταργείται με νόμο! Ο νόμος θα έχει σαν αποτέλεσμα τα δικαστήρια να γεμίσουν από αγωνιστές εργαζόμενους. Δεν πρέπει να το επιτρέψουμε. Χιλιάδες εργαζόμενοι και η συντριπτική πλειοψηφία των συνδικαλιστών σε όλη την χώρα έχουν πάρει ήδη θέση μάχης.

Καλούμε τo Εργατικό Κέντρο Χίου και τα Σωματεία του νησιού μας σε καθολική καταδίκη και απειθαρχία στις αντεργατικές διατάξεις.

§ Να μείνει ανενεργό το ΓΕ.ΜΗ.Σ.Ο.Ε. Κανένα σωματείο να μην καταθέσει μητρώα, καταστατικό, οικονομικές καταστάσεις, στο κρατικό μητρώο.

§ Όχι στο ηλεκτρονικό φακέλωμα και στην ηλεκτρονική ψηφοφορία. Καμία ηλεκτρονική λίστα με ονόματα και άλλα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα στο κράτος και στους εργοδότες. Υπερασπίζουμε την ελευθερία επιλογής και τη μυστικότητα της ψήφου των εργαζομένων για την εκλογή ΔΣ και αντιπροσώπων, το δικαίωμα ενεργής συμμετοχής στις μαζικές διαδικασίες.

§ Προστασία της συνδικαλιστικής δράσης, προστασία του συνόλου των ιδρυτικών μελών. Κατοχύρωση της ανεμπόδιστης συνδικαλιστικής δράσης στους χώρους δουλειάς, εξασφάλιση των συνδικαλιστικών αδειών.

§ Όχι στις απολύσεις συνδικαλιστών. Ακύρωση κάθε απόλυσης και δίωξης για συνδικαλιστική δράση.

§ Κάτω τα χέρια από τις συνδρομές και τα οικονομικά των συνδικάτων. Ενίσχυση του ΟΑΕΔ για την αποκλειστική χρηματοδότηση και την προστασία των εργαζομένων, ανέργων και οικογενειών τους.

§ Επαναφορά των ποσοστών συμμετοχής στις γενικές συνελεύσεις που προβλεπόταν πριν το νόμο ΣΥΡΙΖΑ το 2018.

§ Απειθαρχία και κατάργηση του απεργοσπαστικού μηχανικού “προσωπικού εγγυημένης παροχής υπηρεσιών”. Κατάργηση της προβοκατόρικης διάταξης περί “άσκησης ψυχολογικής βίας”.

§ Επαναφορά της δυνατότητας στα κλαδικά συνδικάτα, στα δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια συνδικαλιστικά όργανα να ασκούν ανεμπόδιστα τη συνδικαλιστική τους δραστηριότητα, μεταξύ άλλων να μπορούν να καλύπτουν τον αγώνα κάθε συνδικάτου με τη μορφή πάλης που θα επιλέξει.

§ Προστασία του απεργιακού δικαιώματος έναντι της απεργοσπασίας και απαγόρευση της ανταπεργίας (lockdown).»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Μιλώντας για την Ανάσταση στον Βροντάδο της Χίου και το άρρηκτα συνδεδεμένο μαζί της έθιμο του ρουκετοπόλεμου, σύντομα αντιλαμβάνεται κανείς ότι δεν πρόκειται απλώς...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Οι αρχές αυτές έχουν να κάνουν με τη λειτουργικότητα, τη γοητεία, τη χρηστικότητα και την περιβαλλοντική υπευθυνότητα του νέου SUV της Volvo. Η επιτροπή...

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ο Παναθηναϊκός ηττήθηκε με 85-83 από την Μακάμπι Τελ Αβίβ στη Χάλα Πιονίρ, όμως έχει μεγάλα παράπονα για τις αποφάσεις των διαιτητών στο φινάλε...

ΧΙΟΣ

Ο Παγχιακος Εκπολιτιστικός Συλλογος Αξιωματικών Εμπορικού Ναυτικού, θα ήθελε να ευχηθεί θερμές ευχες για το Πάσχα και Καλή Ανάσταση σε όλους!! Το Άγιο Πνεύμα...

Advertisement