Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Από την 1η Ιανουαρίου νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα δουν μείωση στα ανταποδοτικά τους τέλη

Ρεπορτάζ: Ραφαέλα Βατάκη

Το μεσημέρι της Τετάρτης (13/10), συγκλήθηκε συνεδρίαση Οικονομικής Επιτροπής Δήμου Χίου, για το θέμα των ανταποδοτικών τελών για το έτος 2022, όπου ομόφωνα αποφασίστηκε να προχωρήσουν σε μειώσεις από το νέο έτος. Συγκεκριμένα, από την 1η Ιανουαρίου νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα δουν τελικά μείωση στα ανταποδοτικά τους τέλη.

Ο Αντιδημάρχους Χίου και Οικονομικών, κ. Γιώργος Μπελέγρης, τοποθετήθηκε στο παραπάνω θέμα και δήλωσε ότι για το έτος 2022 ότι η Δημοτική Αρχή για τα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού προτείνει μία μείωση της τάξεως του 6% στα οικιακά τέλη, ενώ στα επαγγελματικά τέλη μία μείωση της τάξεως του 12%.

Ο συντελεστής για τα νοικοκυριά όλου του Δήμου Χίου ανέρχεται στα 1,65 ευρώ εκτός από τις περιοχές: Αμάνη, Αμάδες, Βίκι, Καμπιά, Σπαρντούντα και Πιτυός, οι οποίες βρίσκονται στο συντελεστή 1 ευρώ. Αντίστοιχα, ο συντελεστής για την επαγγελματική χρήση ανέρχεται στα 2,5 ευρώ ανά τετραγωνικών στη Δημοτική Ενότητα Χίου, ενώ 2 ευρώ στις περιοχές Άγιος Μηνάς, Καρδάμυλα, Βροντάδος, Λαγκάδα, Αυγώνυμα, Ανάβατος, Πυργί, Λιθί και Καταράκτης και 1,75 ευρώ σε Αμανή, Καμπόχωρα, Μαστιχοχώρια, Ιωνία, Συκιάδα, Σιδηρούντα, Αμάδες, Βίκι, Καμπιά, Σπαρτούντα και Πιτυός.

Στο Γενικό Νοσοκομείου Χίου «Σκυλίτσειο» ο συντελεστής είναι στο 1 ευρώ, ενώ όπως επεσήμανε ο κ. Μπελέγρης πλήρη απαλλαγή έχουν η Κιβωτός του Κόσμου, οι Ευπαθείς Ομάδες ΑμεΑ, Πολύτεκνοι, Άποροι αλλά και οι Τρίτεκνοι με την προϋπόθεση να πληρούν τα κριτήρια του Κοινωνικού Παντοπωλείου.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Κόστος Απαλλαγών για τον Δήμο Χίου

Οι παραπάνω απαλλαγές για την οικιακή χρήση κοστίζουν 24.100 ευρώ και για την επαγγελματική χρήση το ποσό ανέρχεται στις 27.172 ευρώ. Χαμηλός συντελεστής ψηφίστηκε να έχουν οι μεταποιητικές επιχειρήσεις, όπως αρτοποιίας. Το  σύνολο των απαλλαγών στοιχίζουν στα ανταποδοτικά 51.272 ευρώ.

«Θα ήθελα να μείνω λίγο σε αυτό, γιατί θέλω να τονίσω το πόσο ρεαλιστική πιστεύω ότι είναι αυτή η πρόταση που καταθέτουμε. Η εκτίμηση των εισπράξεων έως τις 31/12/2021 ανέρχεται στο ποσό των 8.188.000 ευρώ, ενώ η πρόβλεψη για το 2022 είναι 8.368.000 ευρώ», υπογράμμισε ο κ. Μπελέγρης και συμπλήρωσε ότι  θα επιστραφούν στους δημότες στο ακέραιο όσα επιπλέον χρήματα εισπράχθησαν το 2021.

Πως προέκυψε ο προϋπολογισμός της Υπηρεσίας Καθαριότητας για το 2022

Ο κ. Μπελέγρης αναφερόμενος στον προϋπολογισμό της Υπηρεσίας Καθαριότητας και Ανακύκλωσης σημείωσε ότι αυτός εμφανίζεται μειωμένος κατά 400.060 ευρώ. Πιο αναλυτικά, ο προϋπολογισμός αγγίζει το ύψος των 7,9 εκ. ευρώ για το έτος 2022 και όχι στα 8.368.000 ευρώ που προέβλεπαν ότι θα εισέπρατταν.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Συντελεστές Οικιακών

Δήμος Αμανής: από 1 σε 0,94 ευρώ

Δήμος Αγ. Μηνά: από 1,65 σε 1,55 ευρώ

Δήμος Ιωνίας: από 1,65 σε 1,55 ευρώ

Δήμος Καρδαμύλων: 1,55 ευρώ

Advertisement. Scroll to continue reading.

Καμπόχωρα: 1,55 ευρώ

Ομηρούπολη: 1,55 ευρώ

Μαστιχοχώριο: 1,55 ευρώ

Δήμος Χίου: 1,55 ευρώ

Αμάδες, Βίκι, Καμπιά, Πιτυός, Σπαρτούντα: 0,94 ευρώ

Advertisement. Scroll to continue reading.

Συντελεστές Επαγγελματικών

Δήμος Αμανής: 1,5 ευρώ

Δήμος Αγ. Μηνά: 1,76 ευρώ

Δήμος Ιωνίας: 1,5 ευρώ

Δήμος Καρδαμύλων: 1,76 ευρώ

Advertisement. Scroll to continue reading.

Καμπόχωρα: 1,5 ευρώ

Ομηρούπολη: 1,5 ευρώ

Μαστιχοχώρια (συν Πυργί, Λιθί): 1,5 ευρώ

Δήμος Χίου: 2,2 ευρώ

Αμάδες, Βίκι, Καμπιά, Πιτυός, Σπαρτούντα: 1,5 ευρώ

Advertisement. Scroll to continue reading.

Με τη σειρά του ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης, κ. Παναγιώτης Αναγνώστου διευκρίνισε ότι από τον προϋπολογισμό των 7.9 εκ ευρώ, οι 663.000 ευρώ θα διατεθούν για τον εκσυγχρονισμό οχημάτων, ενώ 200.000 ευρώ θα διατεθούν για την προμήθεια 400 νέων κάδων, που θα προμηθευτεί ο Δήμος Χίου.

Ο κ. Αναγνώστου διαβεβαίωσε ότι παρά τις αυξητικές τιμές στα καύσιμα, ο Δήμος Χίου συνεχίζει την κατασκευή του δημοτικού πρατηρίου καυσίμων στο νταμάρι του Δήμου Χίου. Παράλληλα, η Υπηρεσία Καθαριότητα έχει αναλάβει τα χρέη ύψους 90.000 ευρώ από προηγούμενες Δημοτικές Αρχές, εκ των οποίων τα 50.000 ευρώ αφορούν την προμήθεια γάλακτος για τους υπαλλήλους.

Κλείνοντας, συμπλήρωσε ότι η Υπηρεσία Καθαριότητας και Ανακύκλωσης για πρώτη φορά αναθέτει σε ιδιώτη το έργο καθαριότητας των δημοσίων τουαλετών (ΚΥΤ, Πολυχρονοπούλου).

 

Advertisement. Scroll to continue reading.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Έργο το οποίο είχε από δεκαετίες ανάγκη η Χίος μπαίνει φαίνεται πλέον σε ράγες αφού ανατέθηκε στην κατασκευαστική εταιρεία ΘΕΜΕΛΗ Α.Ε. από την αρμόδια...

ΧΙΟΣ

Ρεπορτάζ Μαρία Μ. Κάργα    Κυκλοφοριακή συμφόρηση παρατηρείται αυτή την στιγμή στο κέντρο της πόλης της Χίου. Με φόντο τον «Μπάλλο», εκατοντάδες οδηγοί «εγκλωβίστηκαν»...

ΧΙΟΣ

Η Θεατρική Ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Μέριμνας Εργαζομένων Λιμενικού Σώματος «Ούριος Άνεμος», με έδρα την Χίο ξεκίνησε την πολιτιστική της δράση,  ετοιμάζοντας την Θεατρική...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επίδομα θέρμανσης:  Το ταχύτερο δυνατό και πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων θα καταβληθεί το μεγαλύτερο μέρος του επιδόματος θέρμανσης, σύμφωνα με πληροφορίες από ανώτερο...