Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Επιστροφή των μειωμένων ανταποδοτικών τελών στους δημότες τον προσεχή Γενάρη – Mηδενικές οι αυξήσεις των τελών για το 2022

Ρεπορτάζ: Ραφαέλα Βατάκη

Για τα ανταποδοτικά τέλη του 2022 μίλησε στο xiakoslaos.gr o Δήμαρχος Χίου, κ. Σταμάτης Κάρμαντζης, υπενθυμίζοντας τόσο στους δημότες, όσο και στις αντιπολιτεύσεις ότι για πρώτη φορά η Δημοτική Αρχή Κάρμαντζη πέρσι μείωσε γενναία με 10% για τα νοικοκυριά και 20% για τους επαγγελματίες.

«Σχετικά με τα περσινά ανταποδοτικά θέλω να υπενθυμίσω ότι περισσότερο από 20 έως 25 χρόνια, οι προηγούμενες δημοτικές αρχές αυτό το οποίο έκαναν ήταν είτε μηδενική αύξηση, είτε αύξηση. Οπότε τα ανταποδοτικά είχαν φτάσει στα επίπεδα που γνωρίζετε», τόνισε.

Όπως δήλωσε, ο Δήμαρχος Χίου οι αντιπολιτεύσεις αν δεν είχαν κάνει προσφυγές στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση του Αιγαίου για να ακυρώσουν την απόφαση της Δημοτικής Αρχής, τότε το μέτρο της μείωσης των ανταποδοτικών δεν θα είχε καθυστερήσει τόσο, αφού μέχρι και τον Μάρτιο του 2021 δεν είχαν προϋπολογισμό, αλλά αντιθέτως θα είχε ήδη εφαρμοστεί από τους πρώτους μήνες του παραπάνω έτους.

Για τους λόγους που προαναφέρθηκαν, αποτέλεσμα ήταν η ΔΕΔΔΗΕ να μην μπορεί  να διορθώσει όλα αυτά, τα οποία βγαίνουν στους λογαριασμούς των δημοτών, αφού τα δύο πρώτα τετράμηνα μέχρι και τον Αύγουστο, δεν ήταν ορατή η μείωση στους λογαριασμούς των πολιτών της Χίου.

Ωστόσο, ο κ. Κάρμαντζης επισήμανε ότι στο τρίτο τετράμηνο που τρέχει η μείωση θα φανεί κανονικά στους λογαριασμούς του Δεκεμβρίου. «Αυτό το οποίο κάναμε είναι ότι από 1η Ιανουαρίου εμείς επιστρέφουμε με τον νέο προϋπολογισμό όλο αυτό το οποίο στερήθηκαν όλο αυτό το διάστημα οι δημότες μας», συμπληρώνοντας ότι δεν υπάρχει λόγος για ανησυχία, αφού το 10% για τα νοικοκυριά και το 20% για τους επαγγελματίες θα εμφανιστεί κανονικά στους λογαριασμούς των κατοίκων του νησιού.

Η ραγδαία αύξηση των τιμών στην ενέργεια σε συνδυασμό με τις αυξήσεις στις πρώτες ύλες, το πετρέλαιο και τα μεταφορικά ήδη έχει αρχίσει να φαίνεται στο καλάθι των νοικοκυριών. Όσον αφορά τα φετινά ανταποδοτικά τέλη για το έτος του 2022, ο Δήμαρχος Χίου διαβεβαίωσε ότι αυτό το οποίο κάνουν πέρα από την επιστροφή των χρημάτων, είναι ότι δεν θα υπάρχει μείωση, αλλά ούτε και αύξηση σε αυτά.

«Θα είναι μηδενικές οι αυξήσεις των τελών για το 2022. Έχουμε μειώσει τον προϋπολογισμό μας κι αυτό το οποίο κάνουμε είναι να μειώσουμε τα έξοδα, ούτως ώστε να μην επιβαρυνθούν οι δημότες μας. Επομένως, παρόλο τις δεδομένες αυξήσεις από την πολιτεία, οι δημότες θα έχουν μία ελάφρυνση», υπογραμμίζοντας ότι καταβάλλουν «δυνατή» οικονομία, ώστε το 2023 να μπορέσουν να προχωρήσουν σε περαιτέρω μείωση των ανταποδοτικών τελών και σε καλύτερη παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες της Χίου.

Σύμφωνα με τον κ. Κάρμαντζη το κλειδί για την επίλυση των παραπάνω προβλημάτων είναι να υπάρχει ισορροπία και να μπορείς να κάνεις οικονομία και ταυτοχρόνως να υπάρχει καλύτερη εξυπηρέτηση. «Βλέπουμε ότι η Χίος αλλάζει καθημερινά σε όλους τους τομείς. Ειδικότερα, στην καθημερινότητα και σε όλα εκείνα τα οποία στερήθηκαν οι δημότες τα προηγούμενα χρόνια. Ο καθένας κάνει αυτό το οποίο μπορεί. Εμείς αλλάζουμε τη Χίο μας, μέσα από τη “Σύμπραξη Δημιουργίας” χτίζουμε τη νέα Χίο, με μία σειρά έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη. Τιμούμε και θα τιμήσουμε την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μας, διότι θέλουμε μία Χίο δυνατή και που πραγματικά αξίζει στις Χιώτισσες και στους Χιώτες», καταλήγει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράφει η Ευγενία Γάλλου Πολλές φράσεις, προερχόμενες από τα δυνατά αφηγηματικά κείμενα των Ευαγγελίων και από την υψηλή ποίηση που χαρακτηρίζει την υμνολογία της Μ....

ΧΙΟΣ

Με αφορμή τη Γιορτή της Μητέρας, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) οργανώνει το δημιουργικό εργαστήρι «Μάνα, μητέρα, μανούλα, μαμά!» για παιδιά, ηλικίας 6...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Με γνώμονα την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και την ασφαλή διακίνηση των επιβατών, το Υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής εξέδωσε κατευθυντήριες οδηγίες προς τις ακτοπλοϊκές...

ΧΙΟΣ

Στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου ο Βουλευτής Χίου ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής κ. Σταύρος Γ. Μιχαηλίδης με αφορμή την έντονη δυσαρέσκεια των ναυτικών για τις αδικαιολόγητες...

Advertisement