Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ο Δήμος Χίου για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ η οποία από το 2002 έχει καθιερωθεί ως ο σημαντικότερος θεσμός της ΕΕ για την προώθηση της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης στηρίζεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η εκστρατεία εντάσσεται στον πανευρωπαϊκό στόχο επίτευξης της κλιματικής ουδετερότητας και στηρίζει κάθε τοπική πρωτοβουλία ώστε οι πόλεις να γίνουν πιο ασφαλείς, πιο πράσινες, πιο συμμετοχικές και προσβάσιμες για όλους.

Το φετινό θέμα της ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣΕΒΔΟΜΑΔΑΣΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ (ΕΕΚ) είναι: «Είμαστε Υγιείς και Ασφαλείς με τη Βιώσιμη Κινητικότητα» και προτάσσει τέσσερα κεντρικά ζητήματα: την ψυχική & σωματική υγεία, την ασφάλεια και την αντιμετώπιση της πανδημίας του COVID-19. Στόχος είναι να αξιοποιηθεί ένα πολύ βασικό συμπέρασμα από την πανδημία του κορωνοϊού, ότι όσο αυξάνονται οι ήπιοι τρόποι μετακίνησης, τόσο πιο ελκυστικές για τους πολίτες και φιλικές προς το περιβάλλον γίνονται οι πόλεις.

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΕΒΔΟΜΑΔΑΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, η οποία φέτος συμπληρώνει 20 χρόνια ζωής, πραγματοποιείται από τις 16 έως τις 22 Σεπτεμβρίου και ήδη 91 ελληνικές πόλεις έχουν εγγραφεί και ξεκινήσει το πρόγραμμά τους για να ευαισθητοποιήσουν τους δημότες, την κοινωνία των πολιτών και την ιδιωτική πρωτοβουλία να επιλέξουν βιώσιμους τρόπους μεταφοράς, όπως το περπάτημα και το ποδήλατο.

Η Χίος προς την κατεύθυνση της βιώσιμης κινητικότητας

Από τις αρχές του 2021, για πρώτη φορά στο νησί της Χίου εκπονείται μελέτη ΣΒΑΚ (Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητάς) https://www.chios.gov.gr/meletes/item/3343-dimos-xiou-svak-dimou-xiou βάσει των Εθνικών προδιαγραφών σύνταξης, για τις Δ.Ε. Χίου, Δ.Ε. Ομηρούπολης και Δ.Ε. Αγίου Μηνά, υπό την επίβλεψη της διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου Χίου. Η μελέτη θα μας δώσει εναλλακτικές μετακίνησης για τις πιο πυκνοδομημένες δημοτικές ενότητες του νησιού και θα αποτελέσει θεμέλιο για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου από Δασκαλόπετρα έως Κοντάρι.

Παράλληλα, με πρωτοβουλία του δημάρχου Χίου και την υποστήριξη από τον καθηγητή κ. Θάνο Βλαστό ο οποίος εκπόνησε και δώρισε μελέτη για τον παραδοσιακό οικισμό της Καλαμωτής με σκοπό να γίνει η Καλαμωτή ένα χωριό ήπιας κυκλοφορίας, ξεκινά μια πιλοτική προσπάθεια για την ανάδειξη των παραδοσιακών του νησιού ρυθμίζοντας την κυκλοφορία και τη στάθμευση εντός αυτών, με στόχο τη μείωση των ΙΧ και την τόνωσης της χρήσης εναλλακτικών μέσων μετακίνησης όπως το ποδήλατο και η πεζή μετακίνηση.

Η μελέτη αυτή προχώρησε σε επίπεδο εφαρμογής με προτάσεις Κυκλοφοριακές, Πολεοδομικές & Αναπλάσεων για την Ανάδειξη και Λειτουργία του ιστορικού οικισμού με τη συνεργασία των ειδικών συμβούλων του δημάρχου και την κοινότητα της Καλαμωτής, Ήδη, για τη μελέτη έχει γνωμοδοτήσει θετικά το κοινοτικό συμβούλιο της Καλαμωτής και παρουσιάστηκε τον περασμένο Αύγουστο στους κατοίκους και τους επισκέπτες της. Ευελπιστούμε ότι το μήνυμα της θα διαχυθεί στην τοπική κοινωνία και οι προτάσεις της θα αξιοποιηθούν άμεσα.

Στο πλαίσιο των δράσεων της Ευρωπαϊκής εβδομάδας κινητικότητας στη Χίο θα γίνει ενημέρωση στους μαθητές του γυμνασίου Καλαμωτής από τον κ. Βλαστό και την ομάδα εργασίας, σήμερα Παρασκευή στις 10:00 π.μ. στο χώρο του σχολείου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Παρουσιάστηκε η νέα πεζοπορική διαδρομή της Χίου «Λιθί-Αγιάσματα», μία διαδρομή 92 χιλιομέτρων η οποία βρίσκεται πλέον στη φάση της οριστικής της ολοκλήρωσης. Δημοσιογράφοι από το...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το Piaggio Style Center δημιούργησε ένα μοντέλο στο οποίο οι συλλέκτες έχουν ήδη στραμμένο το βλέμμα τους επειδή θα κατασκευαστεί σε περιορισμένο αριθμό για...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το δεύτερο μοντέλο που κατασκευάζεται στην πλατφόρμα Large Architecture της Mazda μετά το CX-60, το νέο CX-80 είναι το πιο ευρύχωρο αυτοκίνητο που διαθέτει...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η Kosmocar- Volkswagen παρουσιάζει τα “Volkswagen Deals” και καθιστά την απόκτηση κάθε ετοιμοπαράδοτου μοντέλου Volkswagen πιο εύκολη από ποτέ. Με το πρόγραμμα “Volkswagen Deals”,...

Advertisement