Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

H Μεσόγειος εκπέμπει SOS λόγω υπερθέρμανσης: Αντιμέτωπο με «megafires» και το θαλάσσιο οικοσύστημα

Η υπερθέρμανση του πλανήτη ανεβάζει τη θερμοκρασία και στις θάλασσες. Οι τελευταίες μετρήσεις στη Μεσόγειο προκαλούν έντονη ανησυχία για την επιβίωση τόσο της πανίδας όσο και της χλωρίδας της.

Η παγκόσμια υπερθέρμανση έχει προκαλέσει αύξηση της θερμοκρασίας σε πολλές περιοχές της Μεσογείου, με αποτέλεσμα κάποιες από αυτές να δουν κατά τόπους αύξηση ακόμη και 6°C, συγκριτικά με τη φυσιολογική για την εποχή θερμοκρασία.

Το γεγονός αυτό, προκαλεί τον φόβο, το εύθραυστο θαλάσσιο οικοσύστημά της, να υποφέρει κι αυτό από τις επιπτώσεις μιας κατάστασης αντίστοιχης με «megafires». Επιπτώσεις, που προκύπτουν από την υπερθέρμανση του πλανήτη, και που μπορούν του επιφέρουν αμετάκλητες αλλοιώσεις.

Σύμφωνα με τον Guardian, από τον περασμένο Μάιο, η θερμοκρασία του νερού εξακολουθεί να ξεπερνά τη μέση τιμή της, φτάνοντας ακόμη και τους 30.7°C. στην ανατολική ακτή της Κορσικής.

Αυτά τα στοιχεία μάς προετοιμάζουν για ένα καλοκαίρι (2022) με νέα ρεκόρ στην ένταση και στη διάρκεια του θαλάσσιου καύσωνα.

«Τα θαλάσσια μπάνια σε νερό 28-29°C μπορεί να είναι ευχάριστα για τους λουόμενους, αλλά προκαλούν ανησυχία για τα οικοσυστήματα της Μεσογείου», δήλωσε στο BFMTV ο θαλάσσιος περιβαλλοντολόγος Φρεντερίκ Ντενχέζ, συμπληρώνοντας ότι η Μεσόγειος αρχίζει να μοιάζει με την Ερυθρά Θάλασσα, και πως τα είδη που ζουν σε αυτή δεν είναι συνηθισμένα σε αυτές τις συνθήκες.

Ο Ρουμπέν ντελ Κάμπο από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ισπανίας δήλωσε στη Le Monde, ότι με το νερό σε πιο ψυχρή θερμοκρασία να μην μπορεί να φτάσει στην επιφάνεια, τα κοράλλια, τα οστρακόδερμα και τα ψάρια της Μεσογείου «υποφέρουν τρομακτικά».

Οι επιστήμονες θεωρούν τη Μεσόγειο ένα σημαντικό σημείο συγκέντρωσης βιοποικιλότητας. Μπορεί να αποτελεί λιγότερο και από το 1% των ωκεανών του πλανήτη, όμως φιλοξενεί το 10% των θαλάσσιων ειδών του. Εντοπίζονται σε αυτή 20.000 διαφορετικά θαλάσσια είδη, χλωρίδας και πανίδας, εκ των οποίων το 25% είναι ενδημικά.

Η επιβίωση του ισχυρού
«Οι πιο ευπροσάρμοστοι οργανισμοί θα επιβιώσουν, αν και αποδυναμωμένοι, καθώς είτε θα προσαρμόσουν τη φυσιολογία τους είτε θα μεταναστεύσουν. Οι πιο αδύναμοι οργανισμοί, το πιο πιθανό είναι να αφανιστούν», λέει στην εφημερίδα La Provence η Έμιλι Βιλάρ, θαλάσσια περιβαλλοντολόγος από τη Μασσαλία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Από τη στιγμή της γέννησής του, λόγω της μυθικής οδικής συμπεριφοράς του που ανέτρεπε όλα όσα ξέραμε στο κλείσιμο του περασμένου αιώνα, το Ford...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Ο Γιόσεφ Καμπάν θα έχει συγκεκριμένη ευθύνη για την ανάπτυξη της παγκόσμιας σχεδιαστικής γλώσσας των μοντέλων της MG και έρχεται να ενταχθεί στην εταιρεία...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Με ένα αμιγώς ηλεκτρικό Avenger, ένα 48V υβριδικό Renegade και ένα Plug-in Hybrid Compass, η Jeep υποστήριξε την μοναδική διοργάνωση off-road τριάθλου που γίνεται...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το Ford Puma με τη κορυφαία άνεση και πρακτικότητα, σε συνδυασμό με τους μεγάλους χώρους για πέντε επιβάτες και τις αποσκευές τους, έχει δικαίως...

Advertisement