Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΥΓΕΙΑ

Μελέτη σε μητρώα θανάτων δείχνουν ότι 84% των ασθενών πέθανε από την COVID-19 και μόλις το 16% με την COVID-19

Το 86% των ασθενών που μολύνθηκε πέθανε από την COVID-19, ενώ οι πολλοί άνθρωποι με COVID-19 πέθαναν σε μεγάλη ηλικία και όχι από την ασθένεια. Αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας ανάλυσης του μητρώου νεκροψιών DeRegCOVID της Γερμανίας, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Lancet Regional Health Europe.

Μέχρι τον περασμένο Οκτώβριο, 1.129 ασθενείς με COVID-19 είχαν υποβληθεί σε νεκροψία σε 29 νοσοκομεία εκ των οποίων τα 3/4 ήταν πανεπιστημιακές κλινικές με στόχο τα συλλεχθέντα ευρήματα να παράσχουν νέες γνώσεις για την παθογένεια του ιού.

Ασθένεια που γίνεται γρήγορα θανατηφόρα

Η πρώτη αξιολόγηση, του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της πόλης Άαχεν, επιβεβαίωσε ότι η COVID-19 μπορεί να εξελιχθεί σε μια γρήγορα θανατηφόρα ασθένεια. Σύμφωνα με τα στοιχεία, στα δύο πρώτα κύματα της νόσου, περίπου οι μισοί από τους ασθενείς που υποβλήθηκαν σε νεκροψία πέθαναν μέσα σε 2 εβδομάδες από την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων. Στο 3ο κύμα το ποσοστό παρέμεινε ακόμη στο 41%. Για τους άνδρες παρατηρήθηκαν δυο ηλικίες αιχμής στα 65-69 έτη και στα 80-84 έτη. Η ηλικία αιχμής για τις γυναίκες ήταν άνω των 85 ετών.

Οι παθολόγοι συνήθως καθόριζαν ως αιτία θανάτου διάχυτη φατνιακή βλάβη που προκαλείται από σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας που ακολουθείται από πολυοργανική ανεπάρκεια. Η αιτία αυτή ήταν συχνά υπεύθυνη για θάνατο τις πρώτες δυο εβδομάδες, ενώ οι ασθενείς είχαν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από πολυοργανική ανεπάρκεια 2 έως 5 εβδομάδες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων.

Στην τρίτη θέση ακολούθησαν οι υπερλοιμώξεις στους πνεύμονες που προκαλούνται από βακτήρια ή μύκητες. Όλες αυτές οι ασθένειες μπορούν να ερμηνευθούν ως αποτέλεσμα της σοβαρής μόλυνσης με SARS-CoV-2. Συνολικά, οι παθολόγοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το 86% των ασθενών πέθανε από την COVID-19. Στους υπόλοιπους ασθενείς, η COVID-19 ήταν μόνο μια συνοδός νόσος που δεν εμπλέκεται άμεσα στον θάνατο.

Το ποσοστό των θανάτων που προκαλούνται από την COVID-19 θα μπορούσε να μεγαλύτερο από 90% εάν προσμετριώταν οι θάνατοι από καρδιακή προσβολή και καρδιακή ανεπάρκεια, που μπορούν επίσης να προκληθούν από μόλυνση με τον SARS-CoV-2.

Η Covid 19 είναι μια «αγγειοκεντρική» ασθένεια

Μάλιστα οι ερευνητές χαρακτηρίζουν την COVID-19 ως μια «αγγειοκεντρική» ασθένεια. Αυτό περιλαμβάνει επίσης το γεγονός ότι ορισμένοι ασθενείς έχουν πεθάνει από πνευμονική εμβολή. Ωστόσο, το ποσοστό ήταν μικρό και επίσης μειώθηκε από 6% σε 2% από το 1ο στο 3ο κύμα, κάτι που για τον παθολόγο αποτελεί ένδειξη βελτιωμένης αντιπηκτικής αγωγής των ασθενών, αφού οι παθολόγοι είχαν αναγνωρίσει τον κίνδυνο πνευμονικής εμβολής στην αρχή της επιδημίας.

Ανίχνευση του ιού ακόμη και 36 ημέρες μετά τον θάνατο

Είναι επίσης ενδιαφέρον, όπως διευκρινίσαν οι επιστήμονες, ότι ο ιός μπορούσε να ανιχνευθεί στο σώμα για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά το θάνατο. Στην περίπτωση ενός τουλάχιστον νεκρού που ανακαλύφθηκε αργά σε ένα διαμέρισμα, το τεστ RNA ήταν θετικό ακόμη και για 36 ημέρες μετά τον θάνατο, πράγμα που δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ο ιός εξακολουθούσε να είναι μολυσματικός. Ωστόσο, οι παθολόγοι συνιστούν προσοχή. Παράλληλα μια άλλη μελέτη έδειξε ότι τα προστατευτικά ρούχα των εκτελούντων τις νεκροψίες μολύνονταν πιο συχνά με SARS-CoV-2 κατά τη διάρκεια των αυτοψιών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Το πρόγραμμα Erasmus+ με θέμα ”Friend me. Don’t bully me”στο οποίο συμμετείχε το σχολείο μας για 2 χρόνια, με 15 μαθητές συνολικά, με 3...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Εγκρίθηκε από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων πρόταση του Δήμου Χίου για χρηματοδότηση προμήθειας κοινόχρηστων ηλεκτρικών ποδηλάτων. Μετά την πιστοποίηση του ως Bike Friendly...

ΧΙΟΣ

Ο Σύλλογος Εργαζομένων στους ΟΤΑ Ν. Χίου στηρίζει το αίτημα των εργαζομένων για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα. Ακολουθεί αναλυτικά η ανακοίνωση: ΤΡΙΤΗ...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Η Δημοτική Αρχή προχωρά την επισκευή και συντήρηση όλων σχεδόν των Δημοτικών Σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Σήμερα σειρά είχε το 1ο ΕΠΑ.Λ Χίου...