Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΥΓΕΙΑ

Πότε πρέπει να γίνεται PCR και πότε rapid test

Τα rapid test εμφανίζουν εξαιρετική αξιοπιστία και δεν έχει βρεθεί έλλειμμα ευαισθησίας απέναντι στη μετάλλαξη Όμικρον ξεκαθάρισε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης.

Κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας, ο καθηγητής – μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων ανέφερε ότι οι μεταλλάξεις της Όμικρον στην περιοχή που στοχεύει το rapid test είναι δύο «και έχουν παρατηρηθεί και σε άλλα στελέχη χωρίς να δημιουργείται πρόβλημα ευαισθησίας στην ανίχνευσή τους».

Όπως είπε, το στέλεχος της Όμικρον σχετίζεται με μειωμένη νοσηρότητα. Όμως λόγω της μεταδοτικότητάς του, οδηγεί σε μεγάλο αριθμό διαγνώσεων αλλά οι νοσηλείες και οι θάνατοι θα είναι αναλογικά λιγότεροι.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι ο ιός έχει γίνει άκακος. Ο κίνδυνος είναι πολλαπλάσιος για τους ανεμβολίαστους και υποπολλαπλάσιος για όσους έχουν κάνει και την τρίτη δόση του εμβολίου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μαγιορκίνης έκανε λόγο για 46% αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες, με μείωση των θανάτων. «Τις επόμενες εβδομάδες, η καταγραφή των διαγνώσεων θα σπάει το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο. Ωστόσο η τάση μείωσης των θανάτων αναμένεται να διατηρηθεί. Η αναζωπύρωση της επιδημίας είναι προφανής. Στην Ελλάδα, με βάση τα στοιχεία, ο συνολικός αριθμός διαγνώσεων έφτασαν 60% περισσότερες διαγνώσεις έναντι της προηγούμενης, ενώ τις τελευταίες ημέρες υπάρχει πενταπλάσιος αριθμός διαγνώσεων. Η πίεση στο σύστημα υγείας παραμένει υψηλή. Στις ΜΕΘ μέχρι χθες μειώθηκαν κατά 4%, ο αριθμός νέων εισαγωγών έδειξε επιδείνωση της τάξεως του 6%», πρόσθεσε.

Επιπλέον, ο κ. Μαγιορκίνης εξήγησε και τη σημασία διεξαγωγής PCR test (μοριακού) καθώς -όπως είπε- είναι «ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για να χρησιμοποιείται σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις».

«Σε φάση έξαρσης της επιδημίας, υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό ατόμων που θα περάσουν τη νόσο τελείως ασυμπτωματικά και θα διαγνωστούν στην αποδρομή της νόσου, δηλαδή στην τελική φάση που είναι θετικό το PCR σε πολύ χαμηλό φορτίο και αρνητικό το rapid. Και σε αυτή την περίπτωση δεν πρόκειται για μεταδοτικούς φορείς γιατί μπορεί το PCR να βγαίνει θετικό ακόμα και 30 ημέρες μετά από την αρχική λοίμωξη, χωρίς ωστόσο να μεταδίδουν», σημείωσε ο επίκουρος καθηγητής.
Σύμφωνα με τον ίδιο «αρκετές εταιρείες έχουν κάνει τους ελέγχους τους για τη διαγνωστική αξιοπιστία των rapid έναντι της Όμικρον ενώ το Health Security Agency στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει βρει κανένα πρόβλημα ευαισθησίας».

«Οι μελέτες λοιπόν, δείχνουν πως η χρονική διαφορά μεταξύ της θετικοποίησης του PCR και του rapid, δηλαδή του χρόνου που είναι θετικό το μοριακό και αρνητικό το rapid, στην αρχή της νόσου, είναι μερικές ώρες μέχρι μια ημέρα. Σε αυτό το χρονικό διάστημα η πιθανότητα μετάδοσης είναι μικρότερη γιατί το φορτίο είναι χαμηλό. Το γεγονός ότι για να εκτελεστεί το PCR χρειάζεται αρκετές ώρες μέχρι ημέρες ανάλογα με το φορτίο που υφίσταται το σύστημα, στην ουσία δεν βοηθάει για να ανακοπεί η μετάδοση διότι μέχρι να βγει το αποτέλεσμα του PCR, θα έχει θετικοποιηθεί και το rapid», ανέφερε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Μηταράκης: Πιο αισιόδοξος μετά την επίσκεψη του κ. Ταχιάου  Ταχιάος: Όλοι οι φορείς της Χίου να συμπράξουν στην εκτέλεση των έργων Επίσκεψη στα μεγάλα...

ΧΙΟΣ

Επιστολή προς τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών κ. Ταχιάο έστειλε ο Δικηγορικός Σύλλογος Χίου με αφορμή την επίσκεψή του στο νησί της Χίου. Αναλυτικά...

ΧΙΟΣ

Ξεκάθαρο μήνυμα προς τους  εργολάβους  ότι η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει πλέον καμία ολιγωρία στα υπό εκτέλεση έργα στο νησί της Χίου, έστειλε...

ΧΙΟΣ

Σε συνέχεια των επιτυχημένων δεντροφυτεύσεων που πραγματοποιήθηκαν το περασμένο τρίμηνο, το Κοινωφελές Ίδρυμα “Μαρία Τσάκος”– Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης, προχωρά στην τέταρτη...

Advertisement