Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Σταϊκούρας: Μειώνουμε με μόνιμο και συνεκτικό τρόπο τον ΦΠΑ σε πέντε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου

«Η κυβέρνηση επεδίωξε και πέτυχε με μόνιμο και συνεκτικό τρόπο την χρονική επέκταση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά Λέρος, Λέσβος, Κως, Σάμος και Χίος μετά από διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς και την τελική απόφαση που υπήρξε και την προηγούμενη Πέμπτη στο Eurogroup» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας υποστηρίζοντας στην Ολομέλεια τη σχετική τροπολογία που έχει κατατεθεί για ψήφιση στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι με τη νέα συμφωνία που πέτυχε η κυβέρνηση με τους εταίρους μας η μείωση του ΦΠΑ σε αυτά τα πέντε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου δεν θα δίνεται ανά εξάμηνο όπως σήμερα, κυρίως όμως αποσυνδέεται από τοn μέσο ετήσιο αριθμό των φιλοξενουμένων αλλοδαπών από τρίτες χώρες που βρίσκονται στα νησιά αυτά.

Ο κ. Χρ. Σταϊκούρας εξήγησε ότι από 1/7/2021 στα πέντε αυτά νησιά θα υπάρχει μείωση κατά 30% των συντελεστών του ΦΠΑ εφόσον σε αυτά λειτουργούν εντός της περιφέρειάς τους δομές υποδοχής και φιλοξενίας πολιτών τρίτων χωρών και για όσο διάστημα αυτές παραμένουν σε λειτουργία, χωρίς τη εξαμηνιαία αξιολόγηση και ανεξάρτητα των πληθυσμιακών κριτηρίων.

Σε περίπτωση που σε ένα νησί από τα πέντε οι δομές αυτές κλείσουν, η διάταξη και η συμφωνία με τους εταίρους προβλέπουν ότι η μείωση ανακαλείται αυτοδίκαια εντός τριών μηνών από την παύση λειτουργίας των δομών τους.

Ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι απαλείφεται «η εξάρτηση της συνέχισης του μειωμένου ΦΠΑ από τον αριθμό των φιλοξενούμενων στα πέντε αυτά νησιά. Καταργείται μια ευμετάβλητη προϋπόθεση και τίθενται οι βάσεις για την οικονομική ανάπτυξη και την άμβλυνση των συνεπειών στην ζωή των τοπικών κοινωνιών στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου που επλήγησαν δυσανάλογα λόγω της μεταναστευτικής κρίσης και των αυξημένων ροών που είχαν τα προηγούμενα χρόνια».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Χήτας διαφώνησε επί της αρχής με την τροπολογία αυτή και τη συμφωνία με τους εταίρους, υποστηρίζοντας: «Εμείς καταλαβαίνουμε πως λειτουργείτε ως εκβιαστές, αφού λέτε στους νησιώτες μας “πάρτε μετανάστες για να σας μειώσουμε το ΦΠΑ”», ενώ διευκρίνισε: «Η Ελληνική Λύση θέλει να μειωθεί σε όλα τα νησιά μας και σε όλες τις παραμεθόριες περιοχές όπως και να υπάρξουν ισχυρά κίνητρα αλλά όχι με την προϋπόθεση ή όχι των ΚΥΤ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Μηταράκης: Πιο αισιόδοξος μετά την επίσκεψη του κ. Ταχιάου  Ταχιάος: Όλοι οι φορείς της Χίου να συμπράξουν στην εκτέλεση των έργων Επίσκεψη στα μεγάλα...

ΧΙΟΣ

Επιστολή προς τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών κ. Ταχιάο έστειλε ο Δικηγορικός Σύλλογος Χίου με αφορμή την επίσκεψή του στο νησί της Χίου. Αναλυτικά...

ΧΙΟΣ

Ξεκάθαρο μήνυμα προς τους  εργολάβους  ότι η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει πλέον καμία ολιγωρία στα υπό εκτέλεση έργα στο νησί της Χίου, έστειλε...

ΧΙΟΣ

Σε συνέχεια των επιτυχημένων δεντροφυτεύσεων που πραγματοποιήθηκαν το περασμένο τρίμηνο, το Κοινωφελές Ίδρυμα “Μαρία Τσάκος”– Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης, προχωρά στην τέταρτη...

Advertisement