Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Επίσκεψη «Συμπαράταξης Πολιτών» στη Βρίσα – Σε άμεσες παρεμβάσεις καλεί αφουγκραζόμενη τους πολίτες

Βρίσα: 112 θάνατοι και 5 πέντε γεννήσεις ο απολογισμός για τη μετασεισμική περίοδο και τώρα ήρθαν οι επιπτώσεις από τη πυρκαγιά. Για άμεσες παρεμβάσεις καλεί η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ.

Την πληγείσα περιοχή των Βατερών, για δεύτερη φορά μετά την πυρκαγιά, επισκέφθηκε η Περιφερειακή Παράταξη ΣΥΜΠΑΡΑΡΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ. Αυτή τη φορά αφορμή στάθηκε η δημόσια παρέμβαση του πρόεδρου της Βρίσας Απόστολου Αποστολή με την οποία περιέγραψε  την  πολύ κακή δημογραφική κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η κοινότητα του. Πέντε χρόνια από το σεισμό και με τη πρόσφατη καταστροφική πυρκαγιά να επικρέμεται ως δαμόκλεια σπάθη πάνω από τα κεφάλια των ελάχιστων κατοίκων και των ακόμα λιγότερων νέων του χωριού, η Βρίσα να κινδυνεύει να σβήσει αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα ώστε:

  • Να γίνουν από την Περιφέρεια, άμεσα τα έργα καθαρισμού χειμάρρων της περιοχής, των ρευμάτων Λαγκάδας και Ρογκάδας καθώς και άμεσες παρεμβάσεις τοπικά με αντιπλημμυρικά έργα εκεί που υπάρχει μεγάλο πρόβλημα διάβρωσης του εδάφους.  
  • Να αναπληρωθεί από τη Κυβέρνηση τόσο το πάγιο κεφάλαιο όσο το εισόδημα που έχασαν και θα χάσουν για τα επόμενα χρόνια όλοι οι αγρότες 
  • Να υπάρξουν από τη Περιφέρεια και τον Δήμο διαρθρωτικές και ολοκληρωμένες παρεμβάσεις στο σύνολο της ΔΕ Πολιχνίτου ώστε να ανακοπεί η ταχύτατη συρρίκνωση της οικονομίας και του πληθυσμού της ευρύτερης περιοχής.

Στην αναγκαιότητα μιας ολοκληρωμένης παρέμβασης είχε αναφερθεί ο Γιάννης Σπιλάνης  και την πρώτη φορά που επισκέφθηκε με την Παράταξή του την περιοχή, πριν από έξι μήνες, όπου  οι εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας σε Πολιχνίτο, Βρίσα, Βατερά και Σταυρό είχαν περιγράψει με τα μελανότερα χρώματα το μέλλον της περιοχής. Η πυρκαγιά του περασμένου Ιουλίου κινδυνεύει να επιταχύνει τον οικονομικό μαρασμό της περιοχής, να εντείνει το δημογραφικό πρόβλημα και να καταστρέψει την κοινωνική συνοχή. 

Η Περιφερειακή Αρχή αντί να αντιμετωπίζει τα αναπτυξιακά προβλήματα και τις φυσικές καταστροφές με ουσιαστικές παρεμβάσεις και σχέδιο, τα αντιμετωπίζει κατά τη συνήθεια της με όρους επικοινωνιακούς κι το γεγονός αυτό μας κάνει να ανησυχούμε για το μέλλον της περιοχής. Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Μουτζούρης που ήταν απών εδώ και μια τριετία από το πρόβλημα της Βρίσας, λόγω αναρμοδιότητας όπως υποστηρίζει, παρουσιάστηκε ξαφνικά, αν και αναρμόδιος, στο μέτωπο της φωτιάς και οργάνωσε συσκέψεις στη περιοχή. Στην τελευταία εμφάνισή του με τον Σταύρο Μπένο, στην οποία  δεν κλήθηκε ούτε καν ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, που έγινε  για να μοιράσει υποσχέσεις, ανακοίνωσε την χορήγηση 700.000€ για άμεσες παρεμβάσεις. Η αργοπορία  όμως της ανακοίνωσης που έγινε για να ώστε να συμπέσει με επίσκεψη Μπένου είχε ως αποτέλεσμα η έγκριση του ποσού αυτού να έρθει για έγκριση μόλις πριν λίγες μέρες στην  Οικονομική Επιτροπή και να χαθεί έτσι πολύτιμος χρόνος για την υλοποίησή της  με τον κίνδυνο αν έχουμε πρώιμες βροχοπτώσεις με  πλημμύρες,  η περιοχή να ζήσει και τρίτη καταστροφή! 

Σε ότι αφορά στην ολοκληρωμένη παρέμβαση που εισηγήθηκε ο κ.Μπένος, το μέλλον μοιάζει δυσοίωνο μιας και στη πρόσφατη διαβούλευση στη Μυτιλήνη που αφορούσε το ολοκληρωμένο τοπικό σχέδιο ανάπτυξης Λέσβου (ΤΑΠΤΟΚ) στη νέα προγραμματική περίοδο, δεν υπήρξε  σχετική  παρέμβαση της Περιφερειακής Αρχής για την ΔΕ Πολιχνίτου ούτε και ως αναφορά. Έτσι διαπιστώθηκε για μια ακόμη φορά ότι η Περιφερειακή Αρχή δεν είναι σε θέση να καταθέσει το οποιοδήποτε σχέδιο για το σήμερα και το αύριο των νησιών.

Ως προς τους αγρότες, όπως οι ίδιοι μας τόνισαν,  δεν υπήρξε καμία ενημέρωση ή ενέργεια ούτε για τα θέματα της αποζημίωσης στο φυτικό ή ζωικό τους κεφάλαιο, ούτε για την απώλεια εισοδήματος που θα υπάρξει για τουλάχιστον μια 7ετία, όσο θα κάνουν τα δέντρα που θα φυτευτούν για να ξανακαρπίσουν.  Επίσης δεν είναι γνωστά τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις  με τις οποίες θα δοθούν οι αποζημιώσεις στους ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές των καμένων κτημάτων. Για τα θέματα αυτά συμφωνήθηκε ότι αντιπροσωπεία των κατοίκων και της ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ θα επισκεφθούν τη Περιφερειακή Αρχή και θα ζητήσουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις και ενέργειες. 

Την αντιπροσωπεία της ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ αποτελούσαν εκτός από τον επικεφαλής Γιάννη Σπιλάνη, η Περιφερειακή Σύμβουλος  Μαρία Νικολάρα, τα μέλη της παράταξης  Στρατής Νικολάου, Βασίλης Τεντόμας, και Ηρακλής Πιτσιλαδής μαζί με τις δημοτικές συμβούλους Χρυσούλα Ζωγράφου( Δ.Λέσβου) και Μαρία Ζερβού(Μυτιλήνης).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Δυναμώνει η κόντρα κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για την υπόθεση της διαρροής emails Ελλήνων του εξωτερικού, που οδήγησε στην απόσυρση της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου και τις παραιτήσεις που...

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κοινό μυστικό στους κατοίκους των Πετραλώνων Χαλκιδικής ήταν επί δεκαετίες το γεγονός ότι, κοντά στο χωριό τους, στους πρόποδες του βουνού Κατσίκα, υπήρχε μια...

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η βραβευμένη με Όσκαρ Γαλλίδα ηθοποιός Ζιλιέτ Μπινός (Juliette Binoche) παίρνει την σκυτάλη από την Πολωνή σκηνοθέτιδα Αγκνιέσκα Χόλαντ (Agnieszka Holland) και αναλαμβάνει την...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Για να επιταχυνθούν περαιτέρω οι προσπάθειες για την ουδετερότητα των εκπομπών άνθρακα και τα μηδενικά θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα, θα είναι απαραίτητο να ενισχυθούν οι...

Advertisement