Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

EU in my Region: Ένας νέος τρόπος ζωής αναδεικνύεται στην Μυτιλήνη

Ένας νέος τρόπος ζωής αναδεικνύεται στην Μυτιλήνη, μέσα από την αναβάθμιση σημαντικών έργων, χάρη στη συμβολή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μια σειρά από δράσεις πραγματοποιούνται τον Ιούνιο στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Η Ευρώπη στην περιοχή μου» με την υποστήριξη της Ολυμπιονίκη, Κλέλιας Πανταζή.

Τετάρτη 15 Ιουνίου 2022 – Η πρωτοβουλία «Η Ευρώπη στην Περιοχή μου»  πραγματοποιείται στο Βόρειο Αιγαίο για ένα μήνα, από τις 06 Ιουνίου έως τις 06 Ιουλίου και το κύριο θέμα της είναι «Μυτιλήνη, ένας νέος τρόπος ζωής».

Η πρωτοβουλία, μια κοινή προσπάθεια της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στοχεύει στην ανάδειξη μιας σειράς παρεμβάσεων που συμβάλλουν στη βελτίωση και την αναβάθμιση της καθημερινότητας των κατοίκων της Μυτιλήνης: την ανακατασκευή και την ανάπτυξη των περιοχών του Κάστρου της Μυτιλήνης και τις διαδρομές του Κάστρου, μέσα από τους πεζόδρομους και τους ποδηλατοδρόμους που περιλαμβάνουν σημαντικές ρυθμίσεις προς όφελος όλων των κατοίκων. 

Ο συνολικός προϋπολογισμός για τις παραπάνω παρεμβάσεις είναι 6.995.747€ από τα οποία 5.596.598€ χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πιο συγκεκριμένα, τα έργα που επισημαίνονται μέσω της πρωτοβουλίας είναι:

  1. Ανάδειξη και βελτίωση επισκεψιμότητας του Κάτω Κάστρου

Το συνολικό έργο αφορά την ανάπτυξη της περιοχής του Κάτω Κάστρου της Μυτιλήνης, σε ένα πολυπολιτισμικό και ψυχαγωγικό πεδίο και την οργανική σύνδεσή της με το Ιστορικό Κέντρο της πόλης. Περιλαμβάνει την ολική αποκατάσταση και ανάδειξη δύο (2) κατοικιών της οθωμανικής εποχής εντός του Κάτω Κάστρου, τη στερέωση τμημάτων του θαλάσσιου τείχους, τη δημιουργία μεγάλου ανοιχτού χώρου εκδηλώσεων και τη δημιουργία του κεντρικού διαδρόμου για την κυκλοφορία των πεζών μέσω ποδηλατοδρόμου, που θα συνδέει το βόρειο με το νότιο λιμάνι της πόλης.

Το συνολικό κόστος για το συγκεκριμένο έργο, ύψους 1.700.000 ευρώ,  συγχρηματοδοτήθηκε από την Ε.Ε. (κατά 80%) και την εθνική συνεισφορά (κατά 20%).

  1. Ανάπλαση Περιφερειακής πρόσβασης Κάστρου Μυτιλήνης, δημιουργία ήπια κυκλοφορίας οδού, πεζοδρομίου & ποδηλατοδρόμου 

Το έργο αφορά την ανάπλαση της περιφερειακής οδού γύρω από το Κάστρο της Μυτιλήνης, ξεκινώντας από το Άγαλμα της Ελευθερίας στην άκρη της σύγχρονης πόλης και καταλήγοντας στην άλλη πλευρά της πόλης – στο παλιό τμήμα. Στόχος είναι η αισθητική και λειτουργική ανάπλαση όλης της περιοχής. Κατά μήκος του σημερινού άξονα κυκλοφορίας δημιουργείται αμφίδρομος δρόμος για την κυκλοφορία ελαφρών οχημάτων, με αναστροφή μέσω κυκλικού κόμβου και ένας ποδηλατόδρομος ο οποίος είναι διαθέσιμος για όλους τους κατοίκους και επισκέπτες.

Το συνολικό κόστος για το συγκεκριμένο έργο, ύψους 2.145.747 ευρώ,  συγχρηματοδοτήθηκε από την Ε.Ε. (κατά 80%) και την εθνική συνεισφορά (κατά 20%).

  1. Στερέωση και αποκατάσταση του Β.Α περιβόλου (Τμήματος Β) του επάνω Κάστρου και ανάπλαση μιας οικίας Οθωμανικών χρόνων στο Κάτω Κάστρο Μυτιλήνης

Το έργο αφορά:

α) Στερέωση και αποκατάσταση του βορειοανατολικού τμήματος Β στα τείχη του Άνω Κάστρου της Μυτιλήνης (νότια της πύλης του Βυζαντίου), που είναι το πιο αναγνωρίσιμο τμήμα του Κάστρου.

β) Αναπαλαιώνεται κατοικία Οθωμανικής περιόδου στο Κάτω Κάστρο για ψηφιακές παρουσιάσεις.

Το συνολικό κόστος για το συγκεκριμένο έργο, ύψους 2.350.000 ευρώ, συγχρηματοδοτήθηκε από την Ε.Ε. (κατά 80%) και την εθνική συνεισφορά (κατά 20%).

  • Στερέωση και αποκατάσταση τμημάτων (Περιοχές Α-Γ και Δ) του Β.Α Περιβόλου Κάστρου Μυτιλήνης

Το έργο για την αποκατάσταση του βορειοανατολικού τμήματος του οχυρωματικού τείχους του Κάστρου της Μυτιλήνης ολοκληρώνεται στο πλαίσιο του μεγαλεπήβολου και πολύπλευρου έργου που πραγματοποιείται εδώ και πολλά χρόνια για την ανάδειξη του μεσαιωνικού πυρήνα της πόλης της Μυτιλήνης και την εδραίωση και αποκατάσταση των ερειπωμένων τμημάτων των τοίχων του. Το μνημείο αναβαθμίζεται και λειτουργεί ως σημαντικός πόλος αστικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων.

Το συνολικό κόστος για το συγκεκριμένο έργο, ύψους 800.000 ευρώ,  συγχρηματοδοτήθηκε από την Ε.Ε. (κατά 80%) και την εθνική συνεισφορά (κατά 20%).

Το Κάστρο της Μυτιλήνης είναι το σημαντικότερο μνημείο της πόλης και το πιο εμφανές για όποιον πλησιάζει την πόλη ακτοπλοϊκώς ή αεροπορικώς. Η αποκατάσταση ολόκληρου του Κάστρου και η ένταξή του στο Ιστορικό Κέντρο της πόλης της Μυτιλήνης βελτιώνει την ελκυστικότητα της πόλης, επίσης θα προσφέρει στους μόνιμους κατοίκους της Μυτιλήνης, αλλά και στους επισκέπτες της, ένα πολυπολιτισμικό πεδίο και εναλλακτικό τρόπο μεταφοράς και μετακίνησης εντός της πόλης.

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Η Ευρώπη στην Περιοχή μου», θα πραγματοποιηθεί διήμερο Φεστιβάλ (18 – 19 Ιουνίου) στη Μυτιλήνη για να συμμετάσχουν όλοι οι κάτοικοι. Μεταξύ άλλων θα πραγματοποιηθεί τρέξιμο για μικρούς και μεγάλους και διαδραστικά παιχνίδια.

Επιπλέον, οι παρευρισκόμενοι, θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν μία συναυλία από το Μουσικό Σχολείο της Μυτιλήνης, ενώ την δεύτερη μέρα θα ακολουθήσει ποδηλατοδρομία, ψηφιακές παρουσιάσεις, έκθεση φωτογραφίας, ένα δια δραστικό παιχνίδι και μια μουσική εκδήλωση από γνωστούς καλλιτέχνες.

Επιπλέον, οι παρευρισκόμενοι, θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν μία συναυλία από το Μουσικό Σχολείο της Μυτιλήνης, ενώ την δεύτερη μέρα θα ακολουθήσει ποδηλατοδρομία, ψηφιακές παρουσιάσεις, έκθεση φωτογραφίας, ένα δια δραστικό παιχνίδι και μια μουσική εκδήλωση από γνωστούς καλλιτέχνες. 

Πιο συγκεκριμένα, το πρόγραμμα του φεστιβάλ έχει ως εξής:

18 Ιουνίου, Περιοχή: Τσαμάκια Μυτιλήνης, Ώρα: 17:30 – 22:30 :

 17.30 – 20.00 Τρέξιμο και περπάτημα με τους «Lesvos Runners»
( 1ο loop: Άτομα με Ειδικές Ικανότητες- 2ο loop: Γονείς και Παδιά εώς 12 ετών – 3ο loop: 12+ ετών)
 20.00 – 20.45 ENTER, LEARN, ENJOY- Διαδραστικό παιχνίδι της Ευρώπης
 20.45 – 22.00 Συναυλία Μουσικού Σχολείου Μυτιλήνης «Movie Music»

19 Ιουνίου ,Περιοχή: Κάτω Κάστρο, Ώρα: 18:00 – 22:30 :

18.00 – 20.00 Ποδηλατοδρομίες με τον «Ποδηλατικό Σύλλογο Λέσβου», για παιδιά από 6-16 ετών
 18.30 – 20.00 Διαδραστικό παιχνίδι Κάστρου με το Πολύτροπον «Ανακατασκευάζοντας το Κάστρο της Μυτιλήνης» για παιδιά 6-12 ετών
 21.00 – 22.30 Συναυλία Ανδριάνας Μπάμπαλη

Καθόλη τη διάρκεια του διημέρου, τις δράσεις, θα συντροφεύει μικρούς και μεγάλους το περίπτερο «EUROPE DIRECT Βορείου Αιγαίου»

Τ͟η͟ν͟ ͟Κ͟υ͟ρ͟ι͟α͟κ͟ή͟ ͟σ͟τ͟ο͟ ͟Κ͟ά͟τ͟ω͟ ͟Κ͟ά͟σ͟τ͟ρ͟ο͟ ͟μ͟π͟ο͟ρ͟ε͟ί͟τ͟ε͟ ν͟α͟ ͟ε͟π͟ι͟σ͟κ͟ε͟φ͟θ͟ε͟ί͟τ͟ε͟ ͟τ͟ι͟ς͟ ͟ε͟κ͟θ͟έσ͟ε͟ι͟ς͟:

 «Κέντρο Ψηφιακής Πληροφόρησης» της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου

 «Με το φακό της ΦΕΜ: Παρελθόν και παρόν στο Κάστρο Μυτιλήνης» της Φωτογραφικής Εταιρείας Μυτιλήνης

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης, δήλωσε σχετικά: «Στην παρούσα προγραμματική περίοδο 2014-2020 μέσα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου έγινε μια τεράστια προσπάθεια για την αναμόρφωση και ανάπλαση της πόλης με κέντρο το Κάστρο της. Η προσπάθεια της βελτίωσης της αστικής κινητικότητας θα συνεχιστεί και στην νέα προγραμματική Περίοδο και είμαστε όλοι αισιόδοξοι ότι θα αναμορφώσουμε τις πόλεις των νησιών μας και θα τις παραδώσουμε ακόμα πιο λειτουργικές και όμορφες στους νησιώτες μας. Η Μυτιλήνη αλλάζει πρόσωπο, τόσο με αυτά τα έργα όσο και με τα ήδη έτοιμα να υλοποιηθούν στο λιμάνι και στην πόλη της και πλέον στέφει το βλέμμα της με αισιοδοξία στο θαλάσσιο μέτωπο της.»

Η Monika Hencsey, Διευθύντρια Προϋπολογισμού, Επικοινωνίας και Γενικών Υποθέσεων στη Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής και Αστικής Πολιτικής τής Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε σχετικά: «Είμαστε πολύ περήφανοι που δείχνουμε ότι υπάρχει μια διάσταση της ΕΕ στις τοπικές λύσεις και ότι κοινές υλοποιήσεις αυτού του είδους κάνουν τη διαφορά. Αυτή η πρωτοβουλία αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης επικοινωνιακής προσπάθειας της ΕΕ, την οποία έχουμε αναπτύξει από το 2018 σε στενή συνεργασία με περισσότερες από 50 ευρωπαϊκές περιφέρειες μέχρι σήμερα. Σε κάθε περιοχή, αφηγούμαστε την ιστορία τόπων και πρωτοβουλιών ιδιαίτερης σημασίας για τις περιφερειακές κοινότητες οι οποίες αποτελούν εγγενές μέρος της καθημερινότητάς τους.

Είμαστε πολύ περήφανοι που ενώνουμε τις προσπάθειες με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου για να γίνουν τα πράγματα επιτόπου και να το κάνουμε γνωστό σε όλο τον πληθυσμό ως μέρος αυτής της πρωτοβουλίας.»

Την πρωτοβουλία υποστηρίζει η γνωστή Ολυμπιονίκης Κλέλια Πανταζή, η οποία είναι η πρωταγωνίστρια σε βίντεο που υποστηρίζει την πρωτοβουλία και δηλώνει : «H Μυτιλήνη για μένα δεν είναι απλά ο τόπος που κατάγομαι, αλλά ο τόπος που με έμαθε να κοιτάζω ψηλά και να εξελίσσομαι. Είναι χαρά μου που συμμετέχω στην πρωτοβουλία «Η Ευρώπη στην περιοχή μου» της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, η οποία έχει ως στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της Μυτιλήνης.  Στα πλαίσια της της πρωτοβουλίας θα ζήσουμε τον νέο τρόπο ζωής της Μυτιλήνης και μέσα από ένα διήμερο φεστιβάλ στις 18 και στις 19 Ιουνίου όπου θα προβληθούν τα αναβαθμισμένα έργα όπως ο νέος δρόμος ήπιας κυκλοφορίας, ο πεζόδρομος , ο ποδηλατόδρομος και η ανακατασκευή των περιοχών του Κάστρου, του πιο εμβληματικού μνημείου του νησιού. Τα έργα αυτά ενώνουν το χθες με το σήμερα και η Μυτιλήνη είναι έτοιμη να μας χαρίσει μοναδικές στιγμές!»

Η «Ευρώπη στην περιοχή μου» είναι μια πρωτοβουλία επικοινωνίας που δημιουργήθηκε από κοινού και στοχεύει να παρουσιάσει τη δράση τής ΕΕ για τις Περιφέρειες σε όλη την Ευρώπη. Μαζί με τις Περιφέρειες εταίρους και τα έργα που συγχρηματοδοτούνται από την ΕΕ, δημιουργούμε εργαλεία και ευκαιρίες επικοινωνίας με τους πολίτες για να δείξουμε τι είναι δυνατό κοντά τους χάρη στις προσπάθειες συγχρηματοδότησης μεταξύ της ΕΕ και των Περιφερειών τους.

Πρόσθετες πληροφορίες:

https://ec.europa.eu/regional_policy/el/policy/communication/euinmyregion/regional_campaigns?r=EL04

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Μηταράκης: Πιο αισιόδοξος μετά την επίσκεψη του κ. Ταχιάου  Ταχιάος: Όλοι οι φορείς της Χίου να συμπράξουν στην εκτέλεση των έργων Επίσκεψη στα μεγάλα...

ΧΙΟΣ

Στις 30 και 31 Μαρτίου 2024 θα παρουσιαστεί στο Ομήρειο και ώρα 20:30 η καινούργια παραγωγή της θεατρικής ομάδας της «Βοκαριάς Νενήτων» με το έργο «Ο...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Την δέσμευση ότι ο Δήμος Χίου θα συμβάλει επικουρικά όπου μπορεί για να ολοκληρωθούν τα έργα που υλοποιούνται στο νησί μας από το Υπουργείο...

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Τό ἀπόγευμα τοῦ Σαββάτου 30ῆς Μαρτίου 2024 καί ὥρα 17.30, στόν Ἱ. Ναό Ἁγίων Ἀναργύρων Ἐγκρεμοῦ θά τελεσθεῖ Ἀρχιερατικός Ἑσπερινός, χοροστατοῦντος τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου...

Advertisement