Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ξεσηκώθηκε η Τουρκία από τις επισκέψεις Χαρδαλιά σε Χίο, Ψαρά και Οινούσσες

Eνόχληση στην Τουρκία προκάλεσαν οι επισκέψεις του Νίκου Χαρδαλιά σε 17 ακριτικά νησιά, μέσα σε αυτά η Χίος, τα Ψαρά και οι Οινούσσες, με το πρακτορείο Ανατολή να μιλάει για προβοκάτσιες, επιμένοντας ουσιαστικά στην αντίληψη Τσαβούσολγου.

Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες ημέρες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για στρατικοποίηση των νησιών και «θα συζητήσουμε την κυριαρχία τους».

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Τουρκίας αναφέρει χαρακτηριστικά «Προκοβατόρικες επισκέψεις στο Αιγαίου από τον Έλληνα Υφυπουργό Άμυνας».

Ανάλογη ενόχληση είχε εκφράσει στο παρελθόν και ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ όταν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, είχε επισκεφθεί το Καστελόριζο.

Μάλιστα  στρατιωτικές πηγές σημειώνουν στο πρακτορείο Ανατολή ότι «η στρατιωτική δραστηριότητα σε νησιά τα οποία μεταβιβάστηκαν στην Ελλάδα με τον όρο της αποστρατιωτικοποίησης είναι ξεκάθαρη παραβίαση των Συνθηκών Λωζάνης και Παρισίων. Η Τουρκία δια της διπλωματικής οδού απαντά σε αυτήν την παράνομη, προβοκατόρικη και προκλητική στάση των Ελλήνων. Η περιοδεία σε 3 5 νησιά με ελικόπτερο, ούτε ωφελεί τον ελληνικό λαό δεν αποτελεί παράδειγμα πολιτικής ή στρατιωτικής ευφυΐας. Με την «εχθρική» στάση που επιδεικνύει η Ελλάδα θα έρθει αντιμέτωπη με απογοητευτικά αποτελέσματα, όπως και στο παρελθόν».

Oι ισχυρισμοί Τσαβούσοβλου για τα στρατικοποιημένα νησιά συνεχίζουν και είναι στην ατζέντα της Τουρκίας, με τα τηλεοπτικά δίκτυα καθημερινά να δίνουν σχετικά ρεπορτάζ.

Το τηλεοπτικό δίκτυο «HABER GLOBAL»  μετέδωσε ότ ιο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε τονίσει πως «στην Ελλάδα που στρατιωτικοποιεί παράνομα τα νησιά του Αιγαίο, θα κάνουμε τις τελευταίες προειδοποιήσεις κι αν δεν υποχωρήσουν τότε θα συζητηθεί το καθεστώς των νησιών. Ήρθε η απάντηση της Αθήνας».

«H ελληνική πλευρά ανέφερε πως τα εν λόγω νησιά δεν θα αποστρατιωτικοποιηθοούν τονίστηκε πως αρνείται  όλες τις κατηγορίες της Τουρκίας και πως οι ισχυρισμοί της Άγκυρας δεν συμβαδίζουν με τις θεμελιώδεις αρχές του διεθνούς δικαίου. Η Ελλάδα από τη δεκαετία του 60᾽ στρατιωτικοποίησε τα νησιά που βρίσκονται απέναντι από τα Στενά, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου όπως και τα Δωδεκάνησα με τη δικαιολογία της στρατιωτικής απειλής από την Τουρκία».

 

Πηγή: https://www.skai.gr

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Την δέσμευση ότι ο Δήμος Χίου θα συμβάλει επικουρικά όπου μπορεί για να ολοκληρωθούν τα έργα που υλοποιούνται στο νησί μας από το Υπουργείο...

ΧΙΟΣ

Στις 30 και 31 Μαρτίου 2024 θα παρουσιαστεί στο Ομήρειο και ώρα 20:30 η καινούργια παραγωγή της θεατρικής ομάδας της «Βοκαριάς Νενήτων» με το έργο «Ο...

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Τό ἀπόγευμα τοῦ Σαββάτου 30ῆς Μαρτίου 2024 καί ὥρα 17.30, στόν Ἱ. Ναό Ἁγίων Ἀναργύρων Ἐγκρεμοῦ θά τελεσθεῖ Ἀρχιερατικός Ἑσπερινός, χοροστατοῦντος τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Με αφορμή την επίσκεψη του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Νίκου Ταχιάου στο Φράγμα «Κόρης Γεφυρι» θέλησε να τοποθετηθεί ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου κ. Παντελής...

Advertisement