Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μέτρα προστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες λόγω καύσωνα για εργαζόμενους και επωφελούμενους στα ΚΥΤ και τις δομές φιλοξενίας

Μέτρα για την προστασία εργαζομένων και επωφελούμενων στα ΚΥΤ και τις δομές φιλοξενίας όλης της χώρας από τις υψηλές θερμοκρασίας λόγω καύσωνα, αποφασίστηκαν σε έκτακτη σύσκεψη στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας υπό τον Υπουργό κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, στην οποία εκ μέρους του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο κ. Μάνος Λογοθέτης και ο Διοικητής της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης κ. Αναστάσιος Μαντάγαρης.

Η εγκύκλιος που εξέδωσε ο Γενικός Γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο σύμφωνα με τα όσα αποφασίστηκαν στη σύσκεψη, προειδοποιεί ότι τις επόμενες 10 ημέρες θα επικρατήσουν εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες και προτρέπει εργαζόμενους και ωφελούμενους διαμένοντες σε ΚΥΤ και δομές φιλοξενίας να παραμείνουν εντός κλιματισμένων χώρων και να καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες υγρών.

Ειδικότερα, προβλέπεται:

Ενημέρωση με όλα τα πρόσφορα μέσα για τις συνθήκες καύσωνα το επόμενο δεκαήμερο, με κορύφωση το διήμερο Δευτέρα 2 και Τρίτη, 3 Αυγούστου στις γλώσσες που κατανοούν οι ωφελούμενοι.

«ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Για τις επόμενες 10 ημέρες θα επικρατήσουν εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες. Παρακαλούμε παραμείνετε εντός κλιματισμένων χώρων. Καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες υγρών και ακολουθήστε τις οδηγίες του προσωπικού της Δομής.»

Για τους ωφελούμενους που φιλοξενούνται σε χώρους που δεν λειτουργεί/δεν διαθέτουν κλιματισμό, να ληφθεί μέριμνα, ώστε να λειτουργούν όλο το 24ωρο κλιματιζόμενες αίθουσες, όπως κοινόχρηστοι ή/και διοικητικοί χώροι, καθ’ όλη τη διάρκεια του καύσωνα (ΚΥΤ Σάμου, ΚΥΤ Μαυροβουνίου).

Φροντίδα για την παροχή ιατρικών υπηρεσιών όλο το 24ωρο και τις αργίες.

Παύση αθλητικών δραστηριοτήτων έως τη δύση του ηλίου.

Αναστολή υπαίθριων εργασιών.

Μείωση της άσκοπης κατανάλωσης ρεύματος από άλλες εργασίες για την ομαλή λειτουργία των κλιματιστικών μονάδων και την αποφυγή υπερφόρτωσης του ηλεκτρικού δικτύου.

Συνεχή επικοινωνία με τη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας έκαστης Περιφέρειας.

Μέριμνα για την επιτήρηση των λουόμενων πολιτών τρίτων χωρών στις παραθαλάσσιες δομές.

Σύσταση για μείωση κατανάλωσης νερού για άλλες χρήσεις, προκειμένου να εξασφαλιστεί επαρκής ποσότητα νερού για τις ανθρώπινες ανάγκες.

Τα μέτρα για τον καύσωνα προηγούνται των μέτρων κατά του SARS-CoV-2 και οι ωφελούμενοι δύναται να εισέλθουν σε κλιματιζόμενους χώρους επί 24ωρου βάσεως, τηρώντας τα μέτρα ατομικής προστασίας (μάσκες και αντισηπτικά).

Στις δομές που παρέχεται σίτιση, με μέριμνα του Διοικητή, δύναται να τροποποιηθεί το ωράριο και η συχνότητα των διανομών, προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός των ορθίων κατά τις ώρες θερμοκρασιακής αιχμής (12:00 – 16:00).

Το παρατεταμένο διάστημα υψηλών θερμοκρασιών θα επιφέρει τη ξηρότητα του εδάφους, οπότε εφιστούμε τη προσοχή όλων για τη πιθανότητα πρόκλησης πυρκαγιών. Ο πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς παραμένει και για μία εβδομάδα μετά τη λήξη του καύσωνα.

Για το προσωπικό των περιφερειακών υπηρεσιών, ο κάθε Διοικητής δύναται να παρέχει τηλεργασία σε ευπαθείς ομάδες, εξασφαλίζοντας πάντα τη παρουσία προσωπικού ασφαλείας για τη τήρηση των έκτακτων μέτρων. Επίσης, μπορεί να προσαρμόσει το ωράριο εργασίας, πχ. προσέλευση στις 07:00 και αναχώρηση στις 14:00.

Παρακαλούμε για τα διαμερίσματα του προγράμματος ΕΣΤΙΑ και τους ξενώνες ανηλίκων να δοθεί αντίστοιχη μέριμνα για τα δέοντα μέτρα και κυρίως για την ενημέρωση των ωφελούμενων.Στο ΚΥΤ Λέσβου, στο ΚΥΤ Σάμου και στη Δομή Ελαιώνα, όπου υφίστανται ακόμα σκηνές ή αυτοσχέδιοι μη κλιματιζόμενοι χώροι φιλοξενίας, να χρησιμοποιηθούν καθ’ όλη τη διάρκεια του καύσωνα και όλο το 24ωρο, κλιματιζόμενοι κοινόχρηστοι ή/και διοικητικοί χώροι.

Στις Δομές Φιλοξενίας που δεν υπάρχουν επαρκείς χώροι σκίασης, όπως Δομή Κουτσόχερου, Δομή Σιντικής Σερρών κ.ά., να γίνουν συστάσεις για τη παραμονή των επωφελούμενων και των εργαζόμενων εντός των οικίσκων με χρήση κλιματιστικών, ειδικότερα τις ώρες θερμοκρασιακής αιχμής, 12:00 – 16:00.

Στις ίδιες Δομές, να ληφθεί μέριμνα για τη παροχή πόσιμου νερού σε κατάλληλες θερμοκρασίες 10 – 15°C.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Με κάθε ιεροπρέπεια και σύμφωνα με την από αιώνων διαμορφωμένη παράδοση εορτάσθηκε, χθες, στην Ιερά Καθέδρα της Πρωτοθρόνου Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως, η Κυριακή της...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Ο Όμιλος Σφακιανάκη ιδρύθηκε το 1958 και είναι ένας από τους κορυφαίους επιχειρηματικούς ομίλους πολλαπλών δραστηριοτήτων στην Ελλάδα, με κύρια έμφαση στους τομείς της...

ΧΙΟΣ

Μηταράκης: Πιο αισιόδοξος μετά την επίσκεψη του κ. Ταχιάου  Ταχιάος: Όλοι οι φορείς της Χίου να συμπράξουν στην εκτέλεση των έργων Επίσκεψη στα μεγάλα...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Στην άκρως ανταγωνιστική και συναρπαστική κατηγορία “Sports Bikes”, η BMW M 1000 RR παραμένει κυρίαρχος για τέταρτη συνεχή χρονιά. Με έναν μοναδικό συνδυασμό σπορ...

Advertisement