Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μηταράκης για μόνιμο ΦΠΑ στα νησιά: Διορθώνεται μια μεγάλη αδικία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ

Ομιλία Υπουργού στη Βουλή των Ελλήνων για την μονιμοποίηση του νησιωτικού ΦΠΑ

Νότης Μηταράκης: “Σήμερα, μπορούμε να μιλάμε για μόνιμη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά που λειτουργούν δομές φιλοξενίας, χωρίς το μέτρο να συσχετίζεται με την υπερσυμφόρησή τους”.

Για κατάκτηση δεκαετιών που επανέρχεται και υλοποίηση μίας πολύ σημαντικής προεκλογικής δέσμευσης της κυβέρνησης αλλά και του ιδίου προσωπικά, έκανε λόγο ο Υπουργός Μετανάστευσης κ. Νότης Μηταράκης, μιλώντας στη Βουλή για τη μόνιμη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο.

“Προσέρχομαι, σήμερα, στο Βήμα της Ολομέλειας όχι μόνο ως Υπουργός Μετανάστευσης, αλλά πρωτίστως ως νησιώτης. Ως ένας, δηλαδή, από τους κατοίκους της ακριτικής Ελλάδας, που μέσα στην περίοδο 2015-2019 άκουσε μεγάλα λόγια, αλλά βίωσε την εγκατάλειψη και την υπονόμευση της προσφοράς του στη χώρα, στο μάτι της μεταναστευτικής κρίσης” είπε ο κ. Μηταράκης, θυμίζοντας ότι η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ κατήργησε το νησιωτικό ΦΠΑ, με δική της πρόταση προς τους Θεσμούς στο πλαίσιο της συμφωνίας για το 3ο μνημόνιο.

“Η νομοθετική ρύθμιση έρχεται να διορθώσει οριστικά, μια μεγάλη αδικία που φέρει φαρδιά πλατιά την υπογραφή της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ” σημείωσε ο κ. Μηταράκης και εξήγησε ότι με την ισχύουσα διάταξη, λόγω της μεγάλης μείωσης των διαμενόντων αιτούντων άσυλο τα πέντε νησιά του Αιγαίου που σήκωσαν το μεγάλο βάρος της μεταναστευτικής κρίσης, θα εφάρμοζαν τον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ οριστικά, από την 1η Ιουλίου 2021 η Κως και η Λέρος και από την 1η Ιανουαρίου 2022 η Λέσβος, η Χίος και η Σάμος.

“Σήμερα, μπορούμε να μιλάμε για μόνιμη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά που λειτουργούν δομές φιλοξενίας. Χωρίς το μέτρο να συσχετίζεται με την υπερσυμφόρηση των νησιών” τόνισε ο κ. Μηταράκης κάνοντας λόγο για συλλογική επιτυχία της κυβέρνησης και νικηφόρα μάχη για την σταθερότητα των νησιωτικών επιχειρήσεων, αλλά και της εν γένει οικονομικής δραστηριότητας.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Με εντολή του Πρωθυπουργού, ξεκίνησε η διαδικασία συζήτησης με τους Θεσμούς, καθώς το νησιωτικό ΦΠΑ, λόγω ΣΥΡΙΖΑ, ήταν μνημονιακή υποχρέωση. Οφείλω θερμά ευχαριστήρια στον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Μαργαρίτη Σχοινά και στον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα που διαπραγματεύτηκε με επιτυχία στο Eurogroup” κατέληξε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, σημειώνοντας ότι η μάχη για την προστασία της νησιωτικότητας από εξωγενείς παράγοντες, για να μείνουν οριστικά πίσω οι “μαύρες” μέρες της μεταναστευτικής κρίσης και να επιστρέψουν τα νησιά στην κανονικότητα που τους στέρησε ο ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζεται με σχέδιο και συνέπεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Έργο το οποίο είχε από δεκαετίες ανάγκη η Χίος μπαίνει φαίνεται πλέον σε ράγες αφού ανατέθηκε στην κατασκευαστική εταιρεία ΘΕΜΕΛΗ Α.Ε. από την αρμόδια...

ΧΙΟΣ

Ρεπορτάζ Μαρία Μ. Κάργα    Κυκλοφοριακή συμφόρηση παρατηρείται αυτή την στιγμή στο κέντρο της πόλης της Χίου. Με φόντο τον «Μπάλλο», εκατοντάδες οδηγοί «εγκλωβίστηκαν»...

ΧΙΟΣ

Η Θεατρική Ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Μέριμνας Εργαζομένων Λιμενικού Σώματος «Ούριος Άνεμος», με έδρα την Χίο ξεκίνησε την πολιτιστική της δράση,  ετοιμάζοντας την Θεατρική...

ΧΙΟΣ

Μήνυμα του υπουργείου Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας, εστάλη χθες αργά το βράδυ μέσω του 112 στους κατοίκους της Χίου, Λέσβου και Σάμου λόγω των...