Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή: Υπερψηφίστηκε το εργασιακό νομοσχέδιο – Οι μεγάλες αλλαγές

Εγκρίθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το εργασιακό νομοσχέδιο με την πλειοψηφία των άρθρων να συγκεντρώνει την ευρύτερη στήριξη των πτερύγων του κοινοβουλίου.

Η συνολική τριήμερη διαδικασία και κυρίως το τελικό αποτέλεσμα της ονομαστικής ψηφοφορίας που ζήτησε η κυβέρνηση έδειξε πως η «μητέρα των μαχών» που είχε προαναγγείλει ο ΣΥΡΙΖΑ κατέληξε – τουλάχιστον στην κάλπη – σε συναινετική έγκριση των περισσοτέρων ρυθμίσεων.

Συγκεκριμένα από τα 128 άρθρα του νομοσχεδίου ο ΣΥΡΙΖΑ υπερψήφισε τα 56 και δήλωσε «παρών» σε 17 ενώ στα υπόλοιπα καταψήφισε. Αντίστοιχα το Κίνημα Αλλαγής στήριξε συνολικά 74 διατάξεις.

Επι της αρχής του νομοσχεδίου υπερψήφισαν οι 158 βουλευτές της ΝΔ ενώ καταψήφισε σύσσωμη η αντιπολίτευση.

Ωστόσο, από τα συνολικά 128 άρθρα, σχεδόν τα 60 έλαβαν πάνω από 200 – 250 θετικές ψήφους. Το μόνο κόμμα που καταψήφισε τόσο επι της αρχής όσο και επι του συνόλου των άρθρων ήταν το ΚΚΕ.

Πρέπει , όμως να σημειωθεί ότι ΣΥΡΙΖΑ και Κίνημα Αλλαγής έσπευσαν να διευκρινίσουν πως στήριξαν τις διατάξεις που σχετίζονται με την ενσωμάτωση διεθνών οδηγιών για την εργασιακή ασφάλεια και την αντιμετώπιση της βίας στους χώρους δουλειάς και καταψήφισαν τον «πυρήνα» των εργασιακών διατάξεων της κυβέρνησης. Οι συγκεκριμένες δύο συμβάσεις περιείχαν 54 άρθρα.

Πάντως, είναι ενδεικτικό πως ο ΣΥΡΙΖΑ αν και χαρακτήριζε το προωθούμενο νομοσχέδιο ως «ολετήρα» που πρέπει να αποσυρθεί, τελικά ζήτησε να μπουν σε ονομαστική ψηφοφορία συνολικά 54 άρθρα (από τα 128).

Από την πλευρά του ΜεΡΑ25 επισημάνθηκε ότι οι βουλευτές του Γιάνη Βαρουφάκη υπερψήφισαν 6 άρθρα ενώ η Ελληνική Λύση υποστήριξε πως ψήφισε θετικά σε 21.

Το νομοσχέδιο περιέχει τουλάχιστον είκοσι μέτρα που σύμφωνα με την κυβέρνηση οδηγούν στην προστασία της εργασίας.

1) Η ψηφιακή κάρτα εργασίας που θα συμβάλει αποφασιστικά στον έλεγχο και στην πάταξη της μαύρης ή και υποδηλωμένης εργασίας, διάταξη για την οποία αντιδρούν οι εργοδότες.

2) Αναβαθμίζεται σε Ανεξάρτητη Αρχή η Επιθεώρηση Εργασίας, με τέτοιον τρόπο ώστε οι έλεγχοι στην αγορά εργασίας να μην επηρεάζονται από τη βούληση της κυβέρνησης.

3) Θεσπίζονται μέτρα κατά της βίας και της παρενόχλησης στην εργασία.

4) Ενισχύονται τα υφιστάμενα μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια στους χώρους εργασίας.

5) Κατοχυρώνεται δικαίωμα αποσύνδεσης στην τηλεργασία, αλλά και ανάληψης του κόστους (εξοπλισμού, συντήρησης κ.λπ.) από τον εργοδότη.

6) Εισάγονται συνδικαλιστικά δικαιώματα και μέτρα για την ασφάλεια και την υγεία των απασχολούμενων ως delivery και courier.

7) Εξισώνεται η αποζημίωση των εργατοτεχνιτών με αυτή των υπαλλήλων.

8) Διευρύνεται η λίστα των περιπτώσεων άκυρης απόλυσης, η οποία συνεπάγεται επαναπασχόληση και καταβολή μισθών για την ενδιάμεση περίοδο.

9) Απαγορεύεται απόλυση για άσκηση οποιουδήποτε νόμιμου δικαιώματος.

10) Απαγορεύεται απόλυση νέου πατέρα για 6 μήνες από τη γέννηση του παιδιού του.

11) Καθιερώνεται άδεια πατρότητας 14 ημερών με αποδοχές.

12) Προβλέπεται γονική άδεια 4 μηνών και για τους δύο γονείς, με πληρωμή από τον ΟΑΕΔ για τους 2 μήνες.

13) Επεκτείνεται η άδειας λοχείας 9 εβδομάδων μετά τη γέννα και στις περιπτώσεις υιοθεσίας τέκνου.

14) Χορηγείται ειδική άδεια προστασίας της μητρότητας 6 μηνών με επιδότηση από τον ΟΑΕΔ και στην υιοθεσία τέκνου.

15) Παρέχεται μειωμένο ωράριο (άδεια φροντίδας τέκνου) και στη μητέρα που απέκτησε τέκνο με τη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας.

16) Δίνεται άδεια υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στον ιδιωτικό τομέα.

17) Εισάγεται άδεια φροντιστή, 5 ημερών, για συγγενή με ανάγκη φροντίδας.

18) Επεκτείνονται οι ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας για γονείς παιδιών έως 12 ετών.

19) Καθιερώνεται άδεια ανωτέρας βίας 2 ημέρες τον χρόνο.

20) Προβλέπεται διάλειμμα έπειτα από 4 ώρες εργασίας (αντί για 6 ώρες).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Μήνυμα Δημάρχου Χίου κ. Ιωάννη Μαλαφή για τη Θύελλα Χαλκειούς Θερμά συγχαρητήρια στους παίκτες, τον προπονητή, τον Πρόεδρο και όλα τα μέλη του διοικητικού...

ΕΛΛΑΔΑ

Ενα απίστευτο ατύχημα σημειώθηκε το πρωί της Τρίτης 16/04 στην Π.Ε.Ο Κορίνθου – Άργους, στην Κόρινθο, όταν γερανός φορτηγού χτύπησε σε γέφυρα, με αποτέλεσμα...

ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συνελήφθησαν, κατά το προηγούμενο πενθήμερο σε Λέσβο, Χίο και Σάμο, από αστυνομικούς του Τμήματος Τροχαίας Μυτιλήνης, του Αστυνομικού Τμήματος Πλωμαρίου, του Τμήματος Τροχαίας Χίου...

ΧΙΟΣ

Στο πλαίσιο της Αξιολόγησης σχολικών μονάδων και στον άξονα Σχέσεις σχολείου – οικογένειας εκπονήθηκε Σχέδιο Δράσης για το Γυμνάσιο Κάμπου με θέμα: ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ...

Advertisement