Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Μητσοτάκης: Οι διαχωριστικές γραμμές από τον κ. Ανδρουλάκη τραβήχτηκαν από την πρώτη στιγμή

Για όλα τα ζητήματα της τρέχουσας πολιτικής περιόδου, μίλησε στη Διακαναλική Συνέντευξη που πραγματοποιήθηκε στο Τεχνολογικό-Πολιτιστικό Πάρκο του Λαυρίου, ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν θα μπορέσει να υπάρξει συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, αναφέροντας ότι αποτελεί στρατηγική του κ. Ανδρουλάκη το «όχι» στον Μητσοτάκη, παρά τα όσα λέει και για το ΣΥΡΙΖΑ, αφού όπως ανέφερε του ζήτησε δύο φορές συνάντηση, η μία πρόταση έγινε στη Βουλή και δήλωσε πως «οι διαχωριστικές γραμμές από τον κ. Ανδρουλάκη, τραβήχτηκαν από την πρώτη στιγμή». Δήλωσε ότι ο κ. Ανδρουλάκης είναι πιο κοντά στο ΣΥΡΙΖΑ από ότι με τη ΝΔ. Επίσης ανέφερε ότι δεν είναι επί της αρχής κατά της διαμόρφωσης ευρύτερων συνεργασιών.

Για τις παρακολουθήσεις, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η κυβέρνηση ανέλαβε πλήρως την πολιτική ευθύνη, παραιτήθηκαν στελέχη, τηρήθηκαν όλες οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες, θωρακίστηκε θεσμικά η ΕΥΠ, επανήλθε ο δεύτερος εισαγγελέας, η Δικαιοσύνη προχώρησε στη διερεύνηση της υπόθεσης και είναι εκείνη που θα κρίνει αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες.

«Έχουμε εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη. Η ΕΥΠ είναι κρίσιμη για την ασφάλεια της χώρας, βρέθηκα στη Λέσβο και θυμήθηκα τον κρίσιμο ρόλο της ΕΥΠ στην προσφυγική κρίση, να προστατεύσουμε τα σύνορα μας. Δεν είναι δυνατόν να μας κουνάει το δάχτυλο για κράτος δικαίου αυτός που έχει δίπλα του τον αμετάκλητα και ομόφωνα με 13-0 καταδικασμένο κ. Παππά. Κακή και κατευθυνόμενη η Δικαιοσύνη λένε στον ΣΥΡΙΖΑ και κάνουν λόγο για “δικαιοσύνη Τσαουσέσκου”. Αυτές είναι απόψεις που μας απομακρύνουν πάρα πολύ από την έννοια του κράτους δικαίου» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Ως προς το κράτος δικαίου, ο κ. Μητσοτάκης είπε, ότι δεν θα μας κουνάει το δάκτυλο για κράτος δικαίου ο κ. Τσίπρας, που έχει δίπλα του καταδικασμένο με 13-0. Ο ΣΥΡΙΖΑ περιφρονεί τις αποφάσεις της διαιοσύνης όταν δεν είναι σύμφωνες με αυτό που πιστεύει.

Για τις εξελίξεις στην Αλβανία ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε απαράδεκτο και αδιανόητο γεγονός αυτό που έγινε με τη φυλάκιση του Φ. Μπελέρη και ανέφερε ότι δεν δεχόμαστε εκπτώσεις από το κράτος δικαίου και το σεβασμό των δικαιωμάτων των αναγνωρισμένων μειονοτήτων. Τόνισε ότι αν δεν εκτονωθεί αυτή η υπόθεση θα έχει επιπτώσεις και στις διμερείς σχέσεις και στο δρόμο της Αλβανίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κράτησα τη χώρα ασφαλή για τέσσερα χρόνια μπροστά στην επιθετικότητα της Τουρκίας είπε ο κ. Μητσοτάκης και εξέφρασε την ευχή οι σημερινές εκλογές στη γειτονική χώρα, να αποτελέσουν αφορμή αναστοχασμού, ώστε να μην διαταραχθεί η γεωπολιτική σταθερότητα στην περιοχή.

Άσκησε κριτική στο ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα της κοστολόγησης των προγραμμάτων, αναφέροντας ότι το πρόγραμμά του «τινάζει τη μπάνκα στον αέρα» γιατί μόνο δύο μέτρα που περιλαμβάνει όπως οι αλλαγές στο ΦΠΑ στα τρόφιμα και στον ενιαίο φόρο καυσίμων, κοστίζουν 54 δισ. το χρόνο. Κάλεσε το ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσουν σε αξιολόγηση από ανεξάρτητους τρίτους των προγραμμάτων τος ως προς το κοστολόγιο που βγάζουν, ενώ είπε πως το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι «τόσο πλουσιοπάροχο» που είναι αδύνατον να εφαρμοστεί.

Για τις γερμανικές αποζημιώσεις δήλωσε ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα στη θέση της χώρας μας, ειδικά ως προς το κατοχικό δάνειο και οι θέσεις αυτές έχουν ανακοινωθεί και προς τη γερμανική πλευρά στον κ. Σολτς.

Ως προς την ακρίβεια, ο Κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι είναι εισαγόμενη και ήταν αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία και ανέφερε ότι αποκλιμακώνεται ο πληθωρισμός και θα υπάρξει αποκλιμάκωση των τιμών, ενώ το market pass ήταν προσωρινό μέτρο που δεν λύνει το πρόβλημα και ενδέχεται να επεκταθεί, αλλά η αύξηση των μισθών και η μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης είναι οι βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης για το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών.

Μπορούμε να φτάσουμε μέσα σε μία τετραετία στα 1.500 ευρώ μισθό, ανέφερε και συμπλήρωσε πως όταν ακούω επιχειρηματίες να λένε δεν βρίσκω εργαζόμενους, απαντάω να δώσουν καλύτερους μισθούς.

Το επιτελικό κράτος υπήρξε ένα μεγάλο επίτευγμα και αποτελεί παρακαταθήκη για όποιον καθίσει την επόμενη ημέρα στο πρωθυπουργικό γραφείο. Θα υπάρξουν βελτιώσεις, για παράδειγμα θέλουμε να ιδρύσουμε υπουργείο δημογραφικής και στεγαστικής πολιτικής. Το επιτελικό κράτος ήρθε για να μείνει και αυτή είναι η δέσμευσή μου για την επόμενη τετραετία.

Μία ισχυρή ΝΔ μπορεί να αξιοποιήσει στελέχη και από άλλους πολιτικούς χώρους και να τρέξουμε πιο γρήγορα την επόμενη τετραετία. Ζητώ ισχυρή εντολή για να υλοποιήσω το πρόγραμμά μας για την επόμενη ημέρα, με τολμηρές μεταρρυθμίσεις, δεν ήταν φιλοδοξία μου να είναι ένας διεκπεραιωτής πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στην πρώτη κατοικία ο Κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως για πρώτη φορά δουλεύει ο εξωδικαστικός συμβιβασμός και ότι έχουν γίνει πάνω από 50δισ. ρυθμίσεων που έχουν γίνει, αλλά και ότι πρέπει να εντοπιστούν και οι στρατηγικοί κακοπληρωτές που ωφελήθηκαν από το προηγούμενο καθεστώς.

Ο πρωθυπουργός σε ερώτηση αν προβληματίζεται από τις θέσεις όσων λένε ότι αξιοποιεί ακροδεξιά στελέχη απάντησε: «Δεν τις συμμερίζομαι. Είμαστε προοδευτική κεντροδεξιά κυβέρνηση με πάρα πολλά φιλελεύθερα χαρακτηριστικά. Είμαι περήφανος που επί των δικών μας ημερών μειώθηκαν οι κοινωνικές ανισότητες, αντιμετωπίστηκαν τα ΑμεΑ ισότιμα και άλλες κατηγορίες. Το ζήτημα του φράχτη δεν θεωρώ ότι είναι δεξιά πολιτική. Η προστασία των συνόρων είναι αυτονόητη υποχρέωση. Ούτε θεωρώ ότι η πολιτική ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων είναι δεξιά πολιτική. Ο υπεύθυνος πατριωτισμός δεν είναι αριστερός ή δεξιός και αυτόν θα εξακολουθώ να υπηρετώ».

Σε επόμενη ερώτηση για την επενδυτική βαθμίδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε τα εξής: «Ο βασικός λόγος που είχαμε τόσο υψηλό πληθωρισμό είχε να κάνει με τις τιμές ενέργειας και κυρίως του φυσικού αερίου. Έπεσαν. Αν είχαμε επιβάλλει το πλαφόν νωρίτερα, θα είχαμε αποκλιμάκωση νωρίτερα. Πιστεύω ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα. Η επενδυτική βαθμίδα σημαίνει τελικά χαμηλότερο κόστος δανεισμού για το κράτος, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Η σταθερή κυβέρνηση της ΝΔ θα φέρει την επενδυτική βαθμίδα εντός του 2023, τα ελληνικά ομόλογα ήδη διαπραγματεύονται σαν να έχουμε επενδυτική βαθμίδα. Με κυβέρνηση του κ. Τσίπρα δεν υπάρχει καμία πιθανότητα, αν πάει να εφαρμόσει έστω και ένα κομμάτι του προγράμματός του θα επιστρέψουμε σε πολύ άσχημες εποχές και αυτό δεν είναι κινδυνολογία. Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ίδιο με το 2015».

Δεν έκανα ριζικούς ανασχηματισμούς και έτσι φάνηκε το έργο των υπουργών σε αυτή την τετραετία, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Παρουσιάστηκε η νέα πεζοπορική διαδρομή της Χίου «Λιθί-Αγιάσματα», μία διαδρομή 92 χιλιομέτρων η οποία βρίσκεται πλέον στη φάση της οριστικής της ολοκλήρωσης. Δημοσιογράφοι από το...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το Piaggio Style Center δημιούργησε ένα μοντέλο στο οποίο οι συλλέκτες έχουν ήδη στραμμένο το βλέμμα τους επειδή θα κατασκευαστεί σε περιορισμένο αριθμό για...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το δεύτερο μοντέλο που κατασκευάζεται στην πλατφόρμα Large Architecture της Mazda μετά το CX-60, το νέο CX-80 είναι το πιο ευρύχωρο αυτοκίνητο που διαθέτει...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η Kosmocar- Volkswagen παρουσιάζει τα “Volkswagen Deals” και καθιστά την απόκτηση κάθε ετοιμοπαράδοτου μοντέλου Volkswagen πιο εύκολη από ποτέ. Με το πρόγραμμα “Volkswagen Deals”,...

Advertisement