Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Live η διακαναλική συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παραχωρεί αυτήν την ώρα  διακαναλική συνέντευξη στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου, ενόψει των εκλογών της 21ης Μαΐου.

Δείτε live 

Τις επόμενες ημέρες ο Κυρ. Μητσοτάκης θα πραγματοποιήσει τις τελευταίες περιοδείες του εντός και εκτός Αττικής, ενώ η προεκλογική εκστρατεία του κυβερνώντος κόμματος θα κορυφωθεί με τις κεντρικές συγκεντρώσεις σε Θεσσαλονίκη και Θησείο την Πέμπτη και την Παρασκευή αντίστοιχα.

Εκλογές 2023: Ανοίγει η ψαλίδα επτά ημέρες πριν από τις κάλπες – Τι δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις

Επτά ημέρες πριν από τις εκλογές τα επιτελεία των κομμάτων αναλύουν τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων προσαρμόζοντας την ατζέντα τους. Την προηγούμενη εβδομάδα, στις έρευνες που δημοσιεύθηκαν η διαφορά στην πρόθεση ψήφου ήταν από 5,9 έως 7% υπέρ του κυβερνώντος κόμματος. Με εκτίμηση ψήφου μάλιστα, στην έρευνα της «Metron Analysis» για το Mega, η ψαλίδα άνοιξε στο 8,2%.

Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου και σε δείγμα 2.100 ατόμων η Ν.Δ. συγκεντρώνει 31,1%, ο ΣΥΡΙΖΑ 24,1%, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 8,9%, το ΚΚΕ 6,3%, η Ελληνική Λύση 2,8%, το ΜέΡα25 3,8%, η Πλεύση Ελευθερίας 2,1% κι από 1,1% συγκεντρώνουν η Εθνική Δημιουργία και η Νίκη.

Με το βλέμμα στις κάλπες, η Ν.Δ. και ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν να αυξάνεται η συσπείρωσή τους -περισσότερο για την Πειραιώς, λιγότερο στην Κουμουνδούρου- χωρίς ιδιαίτερες μεταβολές κινούνται το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και το ΚΚΕ, ενώ «καμπανάκια» χτυπούν για την Ελληνική Λύση μετά τις εσωκομματικές τριβές και για το ΜέΡΑ25 μετά τη «Δήμητρα».

Το δεύτερο συμπέρασμα των ερευνών που έχουν δει το φως της δημοσιότητας μετά το «μπλόκο» στο κόμμα Κασιδιάρη είναι πως οι ψηφοφόροι του φαίνεται ότι επιλέγουν κόμματα που βρίσκονται εκτός Βουλής.

Νεολαία και αναποφάσιστοι βρίσκονται στο στόχαστρο των επιτελείων που ανεβάζουν κατακόρυφα τους ρυθμούς εν όψει της κρίσιμης Κυριακής.

Οπως προκύπτει από τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, τα ποσοστά της γαλάζιας παράταξης έχουν επιστρέψει σε εκείνα πριν από το δυστύχημα των Τεμπών, ενώ εκλογικοί αναλυτές εκτιμούν πως όσο πλησιάζουμε προς το παραβάν τόσο θα ενισχύεται η δύναμή της.

Χαμηλοί τόνοι

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη Νέα Δημοκρατία μέχρι την ώρα της κάλπης θα κυριαρχούν χαμηλοί τόνοι. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στοχεύει στην ανάδειξη του κυβερνητικού προγράμματος για την επόμενη τετραετία, όπως έπραξε και κατά τη διάρκεια του ντιμπέιτ, ενώ, όπως προκύπτει και από τις δημοσκοπήσεις, ο πρωθυπουργός έχει ξεκάθαρη υπεροχή σε σχέση με τον Αλέξη Τσίπρα και έχει πετύχει το στοίχημα της αξιοπιστίας. Στην πορεία προς την κάλπη επενδύει στην ενίσχυση του ηγετικού του προφίλ επιλέγοντας σταθερό λόγο και ξεδιπλώνοντας το όραμά του μακριά από συνθήματα και τοξικότητες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ «τσιμπάει» όπως φαίνεται από τις δημοσκοπήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει ξεκάθαρη στόχευση στην πόλωση προκειμένου να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του αλλά και να καταφέρει να «ψαρέψει» στη δεξαμενή της νεολαίας. Γι’ αυτό, αναφέρουν πολιτικοί παρατηρητές, ακολουθεί την οδό της σκληρής επίθεσης απέναντι στην κυβέρνηση σε κάθε δημόσια ομιλία του, ενώ προτάσσει από το πρόγραμμά του την είσοδο των υποψηφίων στα ΑΕΙ, υποσχόμενος κατάργηση της ελάχιστης βάσης. Ακόμη κι αν γνωρίζει ότι κάτι τέτοιο είναι ανέφικτο…

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ δεν έχει αποτελέσει τη δημοσκοπική «έκπληξη» και ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν έχει καταφέρει να καρπωθεί τη δυσαρέσκεια των πρώην ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, όπως προκύπτει μέχρις στιγμής. Στη Χαριλάου Τρικούπη επενδύουν στην προσέλκυση των αναποφάσιστων γι’ αυτό και κυρίαρχο μήνυμα της προεκλογικής περιόδου είναι «ούτε Μητσοτάκης-ούτε Τσίπρας». Ο κ. Ανδρουλάκης επιθυμεί ισχυρό διψήφιο ποσοστό, κάτι που δεν έχει καταγραφεί στις δημοσκοπήσεις.

Το ΚΚΕ ενισχύει τις δυνάμεις του και ο Δημήτρης Κουτσούμπας επιμένει στη σκληρή γραμμή απορρίπτοντας το «φλερτ» ΣΥΡΙΖΑ για προοδευτική κυβέρνηση. Μετά τον χαρακτηρισμό «μούφα» που χρησιμοποίησε στο ντιμπέιτ, ο κ. Κουτσούμπας κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να «λοξοδρομήσει» από την απόφαση να μη στηρίξει το πρώτο κόμμα.

Η Ελληνική Λύση είναι δημοσκοπικά ο μεγάλος ηττημένος στον… χάρτη των μετρήσεων. Η αποχώρηση δύο βουλευτών του μέσα από σοβαρές καταγγελίες «πλήγωσαν» το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου που ενώ διατηρούσε ένα ποσοστό-«εγγύηση» για την επόμενη Βουλή, πλέον βρίσκεται στο όριο της εισόδου. Ο κ. Βελόπουλος θα παίξει όλα τα χαρτιά του, λένε οι πολιτικοί αναλυτές, για να προσελκύσει ψηφοφόρους, κάτι που ήταν ξεκάθαρο από την παρουσία του στο ντιμπέιτ.

Μάχη για το 3% δίνει κι ο Γιάνης Βαρουφάκης. Αν και μετά το δυστύχημα των Τεμπών είδε τα ποσοστά του να ανεβαίνουν, η «Δήμητρα» όχι μόνο έβαλε φρένο, αλλά καταγράφηκε και πτωτική τάση στις κάλπες. Σύμφωνα με τους εκλογικούς αναλυτές, η συζήτηση για το νόμισμα που έβαλε στο τραπέζι το ΜέΡα25 έχει αντίκτυπο και στον ΣΥΡΙΖΑ και αποτελεί έναν από τους λόγους που η Κουμουνδούρου βλέπει τη συσπείρωση να ανεβαίνει σταγόνα σταγόνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης υποδέχτηκε σήμερα φοιτητές δημοσιογραφίας από το Πολιτικό ίδρυμα  Konrad – Adenauer Stiftung (KAS) της Γερμανίας, κατόπιν αιτήματος των...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ανακοίνωση ΛΑΣ Δήμου Χίου Δεν περιμέναμε τίποτα το διαφορετικό από το δήμαρχο της Χίου στο ταξίδι του στις ΗΠΑ, προσκαλεσμένος της ομογένειας , από...

ΧΙΟΣ

Ανακοίνωση Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Χίου ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΣΤΙΣ 24 ΑΠΡΙΛΗ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΠΟΥ “ΚΑΤΑΡΓΕΙ” 113 ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΑΡΤΗ! ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΝΑ...

ΧΙΟΣ

Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων Χίου και Δικηγορικός Σύλλογος Χίου συμμετείχαν ενεργά στην κινητοποίηση που έλαβε χώρα το πρωί της Τετάρτης 24 Απριλίου 2024, έξω από...

Advertisement