«Πολώνει» το πολιτικό κλίμα ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, με το θέμα των παρακολουθήσεων. Μετά τη γνωμοδότηση του Ισίδωρου Ντογιάκου, ότι η ΑΔΑΕ δεν είναι πλέον αρμόδια στο να δίνει πληροφορίες σε πολίτες για τυχόν παρακολούθησή τους, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, που είχε απευθυνθεί στην ΑΔΑΕ ζητώντας στοιχεία για τις παρακολουθήσεις, δήλωσε: «Ελάτε να με συλλάβετε, παραιτούμαι της βουλευτικής μου ασυλίας». Για «θεατρινισμούς τύπου Βαρουφάκη», έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.
Η γνωμοδότηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρου Ντογιάκου ότι η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών δεν θα έχει αρμοδιότητα να ενημερώνει τους πολίτες για το εάν παρακολουθούνται τα τηλέφωνά τους για λόγους εθνικής ασφάλειας, πυροδότησε πολιτικές αντιδράσεις.
«Την αρμοδιότητα της ενημέρωσης έχει πλέον Τριμελές Όργανο από δύο εισαγγελείς και τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ και μόνο ο θιγόμενος πολίτης και ουδείς άλλος, παραδείγματος χάρη αρχηγός πολιτικού κόμματος ά άλλος πολιτικός παράγοντας, μπορεί να ζητήσει να ενημερωθεί. Ο πρόσφατος νόμος έχει και αναδρομική ισχύ ενώ οι παραβάτες, ακόμη και μέλη της ΑΔΑΕ, κινδυνεύουν με ποινικές κυρώσεις, ποινές δηλαδή που μπορεί να φτάσουν τα 10 χρόνια κάθειρξης», δήλωσε συγκεκριμένα ο Ισίδωρος Ντογιάκος.
Σφοδρή ήταν η αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος έκανε λόγο για «κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, υπενθύμισε ότι έχει καταθέσει από τις 7 Δεκεμβρίου, αίτημα ενώπιον της ΑΔΑΕ προκειμένου να αναζητηθούν στοιχεία σχετικά με την άρση του απορρήτου συγκεκριμένων προσώπων με κρίσιμο ρόλο στο δημόσιο βίο.
«Αν αυτή η ενέργεια, σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, διώκεται ποινικά, του δηλώνω ότι παραιτούμαι της βουλευτικής μου ασυλίας και τον καλώ να προβεί στα νόμιμα σε βάρος μου.
Κύριε εισαγγελέα,
Πλατεία Ελευθερίας 1, είναι το γραφείο μου.
Σας περιμένω να με συλλάβετε.
Ας γνωρίζετε, όμως, τόσο εσείς όσο και όσοι απεργάζονται αυτές τις πρωτοφανείς και κατάφωρα αντισυνταγματικές ενέργειες πως ό,τι και να κάνετε, δεν θα εμποδίσετε την αλήθεια να λάμψει, ούτε θα καταφέρετε να φιμώσετε τη δημοκρατία. Έχει βαθιές ρίζες σε αυτόν το τόπο», είπε μεταξύ άλλων ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολότευσης».
«Ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ συνηθίζουν να τιμούν την Δικαιοσύνη μόνο όταν οι αποφάσεις της είναι σύμφωνες με τις επιδιώξεις τους, σε αντίθεση με την κυβέρνηση, που σέβεται και τιμά τη Δικαιοσύνη και τη Δημοκρατία χωρίς ιδιοτελείς προϋποθέσεις, υποσημειώσεις και αστερίσκους», σχολιάσε ο Γιάννης Οικονόμου.
«Ο θεσμός των ανεξαρτήτων αρχών προϋποθέτει την πραγματική ανεξαρτησία της λειτουργίας τους», δήλωσε ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ, Χρήστος Ράμμος σημειώνοντας ότι ο Εισαγγελεύς του Αρείου Πάγου δεν δύναται να διατυπώνει γνώμη για τις συνταγματικές αρμοδιότητες της αρχής και να απευθύνει κατευθυντήριες οδηγίες, απειλώντας.
«Η επίμαχη γνωμοδότηση του κ. Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, πέρα από το γεγονός ότι νομικά δεν έχει παράγει καμία απολύτως δέσμευση, παραβιάζει εξόφθαλμα την ευθέως εκ του Συντάγματος εκπορευόμενη ανεξαρτησία της ΑΔΑΕ, η οποία μέχρι σήμερα είχε πάντοτε γίνει σεβαστή», υπογράμμισε.
Έντονες αντιδράσεις σημειώθηκαν και από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.
«Αποκαλύπτει την αληθινή σκοπιμότητα του πρόσφατου κυβερνητικού νομοθετήματος (…) Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας φέρει βαριά την ευθύνη για το πλήγμα στους θεσμούς και το Κράτος Δικαίου, επιβεβαιώνοντας καθημερινά πόσο άριστος μιμητής της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υπήρξε», υποστήριξε το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.
Το ΚΚΕ ανέφερε: «Αποκαλύπτεται πανηγυρικά τόσο ο ρόλος της δήθεν «ανεξάρτητης» δικαιοσύνης, της οποίας η ηγεσία ορίζεται από την εκάστοτε κυβέρνηση, όσο και των δήθεν «ανεξάρτητων» αρχών».
«Η κυβέρνηση προαναγγέλλει «άπλετο φως» και νομοθετεί για «μαύρο σκοτάδι», δήλωσε η Ελληνική Λύση.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25, Μιχάλης Κριθαρίδης, είπε μεταξύ άλλων: «(Η παρέμβαση Ντογιάκου) καταδεικνύει το βάθος της θεσμικής παρακμής της χρεοδουλοπαροικίας η Ελλάς».
Η νέα παρέμβαση και οι απειλές του κ. Ντογιάκου, προς ακόμα και την αρμόδια Ανεξάρτητη Αρχή, αν τυχόν υπάρξει οποιαδήποτε παροχή στοιχείων, σχετικά με το σκάνδαλο των υποκλοπών που βαραίνει την Κυβέρνηση, καταδεικνύει το βάθος της θεσμικής παρακμής της χρεοδουλοπαροικίας η Ελλάς.
— Μιχάλης Κριθαρίδης – Michalis Kritharidis (@m_kritharidis25) January 10, 2023
Στο επίκεντρο οι μετεκλογικές συνεργασίες
Τις επόμενες κινήσεις στην πολιτική σκακιέρα, χαράσσουν τα κομματικά επιτελεία με το θέμα των μετεκλογικών συνεργασιών να βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα.
Μιλώντας στην ΕΡΤ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου αναφέρθηκε στο χρόνο των εκλογών με μήνα – ορόσημο τον Απρίλιο και επανέλαβε το στόχο της αυτοδυναμίας. « Μέσα στο περιβάλλον της ενισχυμένης αναλογικής δεν υπάρχει κάτι σήμερα από τα πολιτικά μεγέθη που παρακολουθεί κανείς που να μην μπορεί να εξασφαλίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Δεν υπάρχει περίπτωση συνεργασίας με την Ελληνική Λύση και με τον κ. Βελόπουλο. Το έχουμε ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους. Είναι χαοτικές και μεγάλες οι διαφορές. Δεν μπορείε να συνεργαστείς με κάποιον όταν εσύ κοιτάζεις προς τη Δύση και αυτός προς την Ανατολή», ανέφερε.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης τόνισε σε συνέντευξη που παραχώρησε: «Κανείς δεν ζητάει να υπάρξουν εξαγγελίες συνεργασιών πριν – είναι γόνιμο να υπάρχει ένας διάλογος και να αναδεικνύει τα ζητήματα. Το πρώτο κόμμα, ο κορμός συνεργασίας αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων θα προτείνει και το πρόσωπο το οποίο είναι λογικό να γίνει αποδεκτό».
«Εμείς θα θέσουμε το σοσιαλδημοκρατικό μας πρόγραμμα, θέλουμε κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή», δήλωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.
«Διαξιφισμοί» για τος απευθείας αναθέσεις
Συνεχίζεται η πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ για τις απευθείας αναθέσεις πολιτικών στελεχών από το δημόσιο.
Η Νέα Δημοκρατία καταλογίζει πλήρη αφωνία στον ΣΥΡΙΖΑ για την υπόθεση της βουλευτή Τάνιας Ελευθεριάδου, σχετικά με τις καταγγελίες ότι είχε 55 εντάλματα πληρωμών για υπηρεσίες προς τον ΕΦΚΑ.
Κατόπιν αιτήματος του ΟΤΕ η γνωμοδότηση Ντογιάκου για την δικαιοδοσία της ΑΔΑΕ
Πριν τις γιορτές, με ερώτημά του ο ΟΤΕ είχε προσφύγει, διότι είχε γίνει έλεγχος κλιμακίου της ΑΔΑΕ, στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρο Ντογιάκο. Το ερώτημα ήταν αν είναι νόμιμος ο έλεγχος των εγκαταστάσεων, των αρχείων της ΑΔΑΕ. Επομένως, αναμενόταν η εν λόγω γνωμοδότηση.
Ο κ. Ντογιάκος λέει ότι έχει αναδρομική ισχύ. Βασίζεται στο νομοθετικό πλαίσιο που ψηφίστηκε πρόσφατα, σύμφωνα με το οποίο ορίζεται πλέον ένα τριμελές όργανο, που αποτελείται από δύο εισαγγελείς και τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ, όμως ως μέλος, που έχει την αρμοδιότητα να ενημερώνει, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Ντογιάκος.
Εάν ο εκάστοτε πολίτης θελήσει να μάθει εάν παρακολουθείται, πρέπει να απευθυνθεί σε αυτή την τριμελή επιτροπή, όπου συμμετέχει ο κ. Ράμμος ως πρόεδρος της ΑΔΑΕ και δύο δικαστικοί λειτουργοί. Αφού υπάρξει σχετική απόφαση, μετά την παρέλευση τριετίας, θα μπορεί ο πολίτης να μάθει αν παρακολουθείται.
Οι αρμοδιότητες της ΑΔΑΕ περιγράφονται από τον ιδρυτικό νόμο της, που εκπορεύονται από το Σύνταγμα, αλλά τα ακριβή όρια των αρμοδιοτήτων της καθορίζονται από τον ισχύοντα νόμο.
Ο κ. Ράμμος λέει ξεκάθαρα ότι δεν είναι συνταγματική η γνωμοδότηση του κ. Ντογιάκου. Μιλάει για ανεξάρτητη αρχή, η οποία δεν μπορεί να είναι ανεξάρτητη μόνο «στα χαρτιά». Μιλάει για έναν προληπτικό έλεγχο. Μένει να δούμε ποιες είναι οι κινήσεις, γιατί μιλάμε για γνωμοδότηση, που σημαίνει ότι δεν είναι δεσμευτική. Μήπως τελικά φτάσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, για να κριθεί η συνταγματικότητα ή μη του νόμου;
Ρεπορτάζ: Γεργία Σκιτζή
Ανάλυση: Ντίνα Τσουκαλά
www.ertnews.gr
Πηγή: ertnews.gr