Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Οικονόμου: Πολύ σοβαρή η υπόθεση της κ. Καϊλή – Πέρα από κάθε λογική η τοποθέτηση του κ. Ανδρουλάκη

Η υπόθεση της κ. Καϊλή είναι πολύ σοβαρή, είναι πέρα από κάθε λογική η τοποθέτηση του κ. Ανδρουλάκη για το θέμα τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 ο κ. Οικονόμου αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι «όσο διαρκεί η κρίση της ακρίβειας, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο σε κάθε πεδίο, η Κυβέρνηση θα στηρίζει την κοινωνία για να περιοριστεί το αποτύπωμα αυτό».

Σημεία συνέντευξης του Γιάννη Οικονόμου:

Για την υπόθεση της Εύας Καϊλή

Είναι έξω και πέρα από κάθε λογική η τοποθέτηση του κ. Ανδρουλάκη. Ξεπερνά την οποιαδήποτε διάσταση που θα μπορούσε να έχει κανείς. Η υπόθεση της κυρίας Καϊλή είναι πολύ σοβαρή. Θα πρέπει να περιμένουμε τις οριστικές ανακοινώσεις και θα δούμε πού θα καταλήξει. Παρ’ όλα αυτά, είναι μια υπόθεση που αφορά ένα στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, ένα στέλεχος του ΚΙΝΑΛ, ένα στέλεχος της ομάδας των Ευρωσοσιαλιστών, που είχε συμπορευθεί, όχι χθες ή προχθές, αλλά από το 2014, πάρα πολύ στενά με τον κ. Ανδρουλάκη. Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει μια πολιτική, νομική, ηθική σκιά στον χώρο αυτό από την υπόθεση της κυρίας Καϊλή. Αντιλαμβάνομαι ότι αυτό δημιουργεί μια δυσκολία και ένα δυσάρεστο κλίμα. Δεν είναι ευχάριστο στελέχη του κόμματός σου να ελέγχονται για χρηματισμό, εφόσον ευσταθούν αυτά που έχουμε ακούσει. Αλλά ο τρόπος για να ξεφύγεις από αυτή τη δύσκολη κατάσταση, δεν είναι να κατασκευάζεις παρανοϊκά πράγματα. Τα γεγονότα είναι εδώ και είναι χαρακτηριστικά. Ο κ. Ανδρουλάκης με την κυρία Καϊλή συμπορεύονται από το 2014. Αν δεν κάνω λάθος, το 2014, όταν ο κ. Ανδρουλάκης ήταν υποψήφιος απέναντι στην αείμνηστη Φώφη Γεννηματά, η κυρία Καϊλή τον στήριξε. Δεν είναι τρόπος αυτός για να βγάζεις από πάνω σου τα πολιτικά προβλήματα, να προσπαθείς να κατασκευάσεις πράγματα που δεν στέκονται στην κοινή λογική.

Η υπόθεση της κυρίας Καϊλή είναι σοβαρή. Και αυτό διότι έρχεται -σε μια περίοδο που υπάρχει έντονος προβληματισμός για την Ε.Ε., για το πόσο κοντά είναι στις κοινωνίες, για το τι γίνεται με το ευρωπαϊκό οικοδόμημα- να δημιουργήσει επιπλέον ρήγματα στην εμπιστοσύνη και στην αξιοπιστία των ευρωπαίων πολιτών. Πρόκειται για μια Ελληνίδα ευρωβουλευτή, στέλεχος μέχρι χθες ενός ιστορικού κόμματος, του ΠΑΣΟΚ. Θα ήταν άδικο να πούμε ότι η ευθύνη είναι συλλογική και βαρύνει τους πάντες. Ποτέ δεν το είπαμε αυτό και ποτέ δεν το λέμε και τώρα. Αλλά εδώ έχουμε περάσει στο απέναντι άκρο της λογικής. Δηλαδή, ελέγχεται ένα στέλεχος του ΠΑΣΟΚ προβεβλημένο, στενή συνεργάτιδα του κ. Ανδρουλάκη επί χρόνια. Είχε πει ότι τον Σεπτέμβρη είχε αποφασίσει να της πει ότι δεν θα είναι υποψήφια. Δεν το είπε, όμως, τον Σεπτέμβριο. Δεν το είπε καν όταν βγήκε και έκανε αυτές τις δηλώσεις για το Κατάρ. Το είπε χθες. Προφανώς, λοιπόν, και η συμπεριφορά ενός ή δύο ή τριών στελεχών δεν μπορεί να χαρακτηρίζει το σύνολο του κόμματος και πολύ περισσότερο τους ανθρώπους που εμπιστεύονται τα κόμματα. Αλλά, από αυτό το σημείο, μέχρι που να λέμε ότι μια περίπτωση, η οποία αφορά το ΠΑΣΟΚ, την ομάδα των Ευρωσοσιαλιστών, να γίνει πρόβλημα της Νέας Δημοκρατίας είναι εκτός κοινής λογικής.

Με την κυρία Καϊλή δεν υπήρχε η οποιαδήποτε σχέση, σύμπλευση. Η κυρία Καϊλή είναι μέλος μιας ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο, που είναι αντίπαλος της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Ήταν μέλος του ΠΑΣΟΚ, εξελέγη με το ΠΑΣΟΚ. Συζητάμε για ένα στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και του ΚΙΝΑΛ, το οποίο ελέγχεται για χρηματισμό από το Κατάρ. Εγώ δεν λέω ότι φταίει το σύνολο του ΠΑΣΟΚ, ούτε λέω ότι είναι ένοχοι όλοι στο ΠΑΣΟΚ. Λέω, όμως, ότι από αυτό το σημείο, που πιάνεται ένα στέλεχος του ΠΑΣΟΚ να χρηματίζεται, μέχρι το σημείο να προσπαθούμε να πούμε ότι αυτό είναι πρόβλημα της Νέας Δημοκρατίας, είναι για γέλια και για κλάματα. Και ο κ. Ανδρουλάκης για να στηρίξει αυτόν τον ισχυρισμό, να διαγράφει από τα social media αναρτήσεις του, αυτά δεν είναι ούτε για μικρά παιδιά.

Η ελληνική Δικαιοσύνη οφείλει να διερευνήσει τα πάντα

Όλοι μας θα μάθουμε τι έγινε, γιατί βρίσκεται σε εξέλιξη η ανοιχτή δικαστική διερεύνηση από τη Δικαιοσύνη, την οποία όλοι οφείλουμε να εμπιστευόμαστε και την οποία η Κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή, συνδράμει με όλες τις δυνάμεις της, προκειμένου να φτάσουμε στην άκρη αυτού του νήματος. Για ό,τι συνέβη από την ψήφιση του νομοσχεδίου την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή και πριν, η ελληνική Δικαιοσύνη έχει επιληφθεί. Οι κρατικές Αρχές θα κάνουν το καθήκον τους. Πρώτοι εμείς θέλουμε να μην μείνει καμία σκιά σε αυτή την υπόθεση. Και για το από εδώ και πέρα, ακριβώς επειδή εντοπίστηκαν όλες αυτές οι παθογένειες, φέραμε ένα σύγχρονο και συνεκτικό πλαίσιο, που αντιμετωπίζει πάρα πολύ δραστικά και ουσιαστικά τις όποιες παθογένειες και αδυναμίες διαπιστώθηκαν το προηγούμενο διάστημα, αλλά και το ζήτημα της καθολικής απαγόρευσης των κακόβουλων λογισμικών στη χώρα μας.

Η ελληνική Δικαιοσύνη οφείλει να διερευνήσει τα πάντα, τα όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα, τα όσα αναφέρονταν στα δημοσιεύματα όλο το προηγούμενο διάστημα. Εδώ υπάρχει ένας μηχανισμός που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και τέσσερις-πέντε Κυριακές. Δηλαδή, τι γίνεται; Δημοσιεύει μια εφημερίδα, καταθέτει ερώτηση ο ΣΥΡΙΖΑ. Δημοσιεύει μια εφημερίδα, ξανακαταθέτει ερώτηση ο ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχει μια μεθοδολογία, η οποία εξελίσσεται «αρμονικά» εδώ και περίπου ένα-ενάμιση μήνα, με τα ίδια ή παρεμφερή πράγματα, τα οποία, σπεύδω να πω, ότι είναι η Δικαιοσύνη εκείνη -έτσι γίνεται στις χώρες- θεσμικά κατοχυρωμένη, που οφείλει να πει τι από όλα αυτά αληθεύει, ποιοι είναι οι αυτουργοί, πού είναι τα μυθεύματα και να αποδώσει την αλήθεια. Ένα πράγμα είναι σαφές, ότι η προσπάθεια που γίνεται όλο το προηγούμενο διάστημα κορυφώνεται και σήμερα, να υπονοηθεί ότι ο Πρωθυπουργός είχε δώσει ή τελούσε σε γνώση του ή πολύ περισσότερο είχε δώσει εντολή να παρακολουθούνται άνθρωποι με τους οποίους συμπορεύεται δεκαετίες ολόκληρες ή κρατικοί αξιωματούχοι με τους οποίους διαχειρίστηκε με επιτυχία κρίσιμα θέματα για τη χώρα και την εθνική ασφάλεια, αυτό είναι πέρα για πέρα παρανοϊκό. Είναι πέρα για πέρα αβάσιμο. Εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντέδρασε με τον τρόπο που αντέδρασε όταν ήρθε στην επιφάνεια το ζήτημα της επισύνδεσης του κ. Ανδρουλάκη, φαντάζεστε ποια θα ήταν η αντίδρασή του εάν επρόκειτο για παρόμοιες περιπτώσεις για ανθρώπους που έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά. Εδώ, λοιπόν, υπάρχουν ζητήματα να δούμε τι ακριβώς έχει γίνει. Υπάρχουν ζητήματα να δούμε ποια είναι αυτά τα κυκλώματα που έχουν αυτά τα στοιχεία. Μένει να δούμε εάν είναι αληθινά.

Υπάρχουν διάφορα κυκλώματα που θέλουν να επαναφέρουν την πολιτική ζωή της χώρας στην εποχή των κασετών. Όλα αυτά, λοιπόν, είναι ζητήματα που πρέπει η Δικαιοσύνη στο σύνολό της να τα δει. Εάν υπήρχαν κάποιου είδους συστημικά προβλήματα στην Ε.Υ.Π., εμείς κάναμε κινήσεις από την πρώτη στιγμή, από τον Αύγουστο, με τις αλλαγές που έγιναν εκεί. Ολοκληρώθηκαν οι κινήσεις τώρα με τις αλλαγές του νομοσχεδίου. Καλό είναι, όμως, επειδή οι διχασμοί ποτέ δεν βοηθούν τις κοινωνίες και δεν δίνουν λύση στα προβλήματα του κόσμου και της χώρας να βρίσκουμε μια βάση συνεννόησης, έναν κοινό παρανομαστή. Ο κοινός παρανομαστής είναι ότι όλοι -το είπε ο κ. Τσίπρας βγαίνοντας από τον κ. Ντογιάκο- εμπιστευόμαστε την ελληνική Δικαιοσύνη. Ας αφήσουμε, λοιπόν, τη Δικαιοσύνη να αξιολογήσει τα πάντα και να σεβαστούμε τις έρευνές της και να απαιτήσουμε όλοι να μάθουμε τι γίνεται.

Για την οικονομία

Πρώτα απ’ όλα έχουμε την υλοποίηση του συνόλου των μέτρων που είχε εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη. Να πούμε ότι όλα αυτά είναι μέτρα που βοηθούν στην ανθεκτικότητα της ελληνικής κοινωνίας. Ο κόσμος περνάει δύσκολα, δοκιμάζεται με την ακρίβεια. Όμως, αν δούμε τι συμβαίνει τριγύρω μας, για δεύτερο συνεχή μήνα η χώρα είναι κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στον πληθωρισμό. Ο πληθωρισμός έπεσε στο 8,5% -παραμένει εξαιρετικά υψηλός- αλλά, αν ρίξει κανείς μία ματιά το τι συμβαίνει σε χώρες όπως η Γερμανία για παράδειγμα, αντιλαμβάνεται, τόσο την ευρωπαϊκή διάσταση του προβλήματος όσο και τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζει το σύνολο των ευρωπαίων πολιτών.

Δεν υπάρχει κάτι αυτή τη στιγμή που να είναι ώριμο, μετρημένο και να έχει αποφασιστεί για να ανακοινωθεί. Εκείνο που η Κυβέρνηση έχει δείξει όλο το προηγούμενο διάστημα, είναι ότι κάθε δυνατότητα που υπάρχει αξιοποιείται προς όφελος του πολίτη. Με μια σειρά από παρεμβάσεις έχουμε καταφέρει να τιθασεύσουμε, να περιορίσουμε το αποτύπωμα της ακρίβειας στη ζωή των πολιτών όσο περισσότερο γίνεται, όχι να το μηδενίσουμε. Με το «Καλάθι του νοικοκυριού» υπάρχουν μία σειρά από προϊόντα τα απολύτως απαραίτητα που δεν δείχνουν αυξήσεις, αντίθετα η μεγάλη ποσότητα δείχνει συνεχώς μειώσεις ή σταθερές τιμές. Με το πετρέλαιο θέρμανσης οι τιμές είναι πολύ χαμηλότερες από αυτές που φοβόμασταν ότι θα είναι το προηγούμενο διάστημα. Μεσοσταθμικά ήταν στο 1,17 σε πολλές περιοχές ο κόσμος έβαζε και πετρέλαιο θέρμανσης με κάτω από 1,10. Έχει φύγει από την ατζέντα τελείως η συζήτηση για τους λογαριασμούς της ηλεκτρικής ενέργειας στα σπίτια.
Όλα αυτά δεν έγιναν εν κενώ. Έγιναν γιατί η οικονομία είχε τους πόρους, γιατί η Κυβέρνηση είχε το σωστό σχεδιασμό και γιατί με μια σειρά από συνδυασμένες παρεμβάσεις σε όλα τα επίπεδα πετύχαμε αποτελέσματα. Η Κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι δεν χειρίζεται επικοινωνιακά τα πράγματα. Αντιλαμβανόμαστε ότι η ανάγκη του κόσμου δημιουργεί και προσδοκίες και δεν πρέπει να παίζουμε με αυτά, αν δεν έχουμε κάποια συγκεκριμένα πράγματα να πούμε. Ό,τι δυνατότητα καινούργια υπάρχει, αν υπάρχει, αξιοποιείται προς όφελος του κόσμου. Άλλωστε και πολύ πρόσφατα, σε μία ομάδα συμπολιτών μας, τους ένστολους της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού, που αυτοί κι αν έχουν βάλει πλάτη όλο το προηγούμενο διάστημα σε μία σειρά από πράγματα, η Πολιτεία αναγνωρίζοντας τη συνδρομή τους αυτή, βρίσκοντας τα περιθώρια, ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός αυτή την ενίσχυση. Όπως επίσης, για τα ενοίκια επαγγελματικής μίσθωσης, να μην έχουμε αυξήσεις πάνω από το ποσοστό που ίσχυε μέχρι πέρυσι.

Όσο διαρκεί η κρίση της ακρίβειας, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο σε κάθε πεδίο, η Κυβέρνηση θα στηρίζει την κοινωνία για να περιοριστεί το αποτύπωμα αυτό. Και αυτό θα γίνεται ανεξαρτήτως του αν θα υπάρχουν ευρωπαϊκές πολιτικές. Εμείς δεν πρόκειται να αποπροσανατολιστούμε, ούτε να παρασυρθούμε σε μία ατζέντα η οποία είναι βλαπτική για την κοινωνία. Προτεραιότητές μας, προτεραιότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Κυβέρνησής μας είναι οι προτεραιότητες της κοινωνίας. Και σε αυτό το μήκος κύματος θα είμαστε μέχρι και την τελευταία μέρα.

www.ertnews.gr

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Παρουσιάστηκε η νέα πεζοπορική διαδρομή της Χίου «Λιθί-Αγιάσματα», μία διαδρομή 92 χιλιομέτρων η οποία βρίσκεται πλέον στη φάση της οριστικής της ολοκλήρωσης. Δημοσιογράφοι από το...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το Piaggio Style Center δημιούργησε ένα μοντέλο στο οποίο οι συλλέκτες έχουν ήδη στραμμένο το βλέμμα τους επειδή θα κατασκευαστεί σε περιορισμένο αριθμό για...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το δεύτερο μοντέλο που κατασκευάζεται στην πλατφόρμα Large Architecture της Mazda μετά το CX-60, το νέο CX-80 είναι το πιο ευρύχωρο αυτοκίνητο που διαθέτει...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η Kosmocar- Volkswagen παρουσιάζει τα “Volkswagen Deals” και καθιστά την απόκτηση κάθε ετοιμοπαράδοτου μοντέλου Volkswagen πιο εύκολη από ποτέ. Με το πρόγραμμα “Volkswagen Deals”,...

Advertisement