Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: «Όχι άλλη αστάθεια εντός του ΝΑΤΟ»

Την ικανοποίησή του για την προοπτική της ένταξης Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ εξέφρασε προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος παράλληλε άφησε αιχμές για την ως τώρα στάση της Τουρκίας. Επανέλαβε ότι η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας για το ΝΑΤΟ και ότι, σε αυτή τη συγκυρία, δεν επιτρέπονται άλλα πεδία αστάθειας εντός της Συμμαχίας.

«Συναντιόμαστε σήμερα στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη σκιά ενός πολέμου. Η ρωσική εισβολή συνιστά μια τομή στον γεωπολιτικό χρόνο. Δίνει νέα σημασία στο ΝΑΤΟ και μας υποχρεώνει να κινηθούμε ταχύτερα, ώστε να ενισχύσουμε τις δομές του ΝΑΤΟ», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε δε ότι «είμαστε σήμερα αντιμέτωποι με νέες γεωπολιτικές προκλήσεις. Στο νέο στρατηγικό δόγμα, στην εισαγωγή του συμπεριλαμβάνεται η προστασία της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας, του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως το αξιακό πλαίσιο της Συμμαχίας».

Σχολιάζοντας την επίτευξη συμφωνίας για την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στη Συμμαχία, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «τελικά πρυτάνευσε η κοινή λογική για το καλό της συμμαχίας και ξεπεράστηκαν οι όποιες καιροσκοπικές και ωφελιμιστικές συμπεριφορές».

Τέλος, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ από το 1952 και αποτελεί σημαντικό πυλώνα σταθερότητας στη ΝΑ Μεσόγειο. «Επενδύουμε άνω του 2% στις αμυντικές δαπάνες, θωρακίζοντας την αποτρεπτική μας δυνατότητας και τις δομές της Συμμαχίας. Ως πυλώνας σταθερότητας έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι η προσήλωση της Συμμαχίας πρέπει να είναι αυτή τη στιγμή η κατάσταση στην Ουκρανία, δεν χρειάζεται άλλη αστάθεια εντός της Συμμαχίας και αυτό το αντιλαμβάνονται όλοι οι εταίροι μας», κατέληξε.

Σημειώνεται ότι πριν την έναρξη των εργασιών της Συνόδου, θα γίνει η τελετή υποδοχής από τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στολτενμπεργκ και θα ακολουθήσει η οικογενειακή φωτογραφία των ηγετών.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Παρουσιάστηκε η νέα πεζοπορική διαδρομή της Χίου «Λιθί-Αγιάσματα», μία διαδρομή 92 χιλιομέτρων η οποία βρίσκεται πλέον στη φάση της οριστικής της ολοκλήρωσης. Δημοσιογράφοι από το...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το Piaggio Style Center δημιούργησε ένα μοντέλο στο οποίο οι συλλέκτες έχουν ήδη στραμμένο το βλέμμα τους επειδή θα κατασκευαστεί σε περιορισμένο αριθμό για...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το δεύτερο μοντέλο που κατασκευάζεται στην πλατφόρμα Large Architecture της Mazda μετά το CX-60, το νέο CX-80 είναι το πιο ευρύχωρο αυτοκίνητο που διαθέτει...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η Kosmocar- Volkswagen παρουσιάζει τα “Volkswagen Deals” και καθιστά την απόκτηση κάθε ετοιμοπαράδοτου μοντέλου Volkswagen πιο εύκολη από ποτέ. Με το πρόγραμμα “Volkswagen Deals”,...

Advertisement