Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πολιτική αντιπαράθεση για τις αυξήσεις στην ενέργεια & τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης

Για τις αυξήσεις στην ενέργεια και που οδηγούν τους καταναλωτές στο να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες τους και τα μέτρα στήριξης στης κυβέρνησης μίλησαν στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο οι κ.κ. Χάρης Θεοχάρης, βουλευτής της ΝΔ, Πάνος Σκουρλέτης, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, και Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ.

Λογαριασμοί ρεύματος – «φωτιά» σε Κοινωνικό Τιμολόγιο

Σχολιάζοντας λογαριασμό ρεύματος Κοινωνικού Τιμολογίου, με ρήτρα αναπροσαρμογής 716 ευρώ, ο κ. Θεοχάρης είπε ότι «Για τα Κοινωνικά Τιμολόγια και το ρεύμα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε τρεις άξονες στους οποίους θα στηρίξει τα νοικοκυριά για τους λογαριασμούς του ρεύματος. Ο πρώτος είναι τα μέχρι 600 ευρώ που θα έρθουν για να στηρίξουν αυτές τις αυξήσεις, πέρα από τις επιδοτήσεις που παίρνει κάποιος για ένα Κοινωνικό Τιμολόγιο. Παράλληλα, γίνεται ουσιαστικά εξουδετέρωση της ρήτρας αναπροσαρμογής από 1η Ιουλίου. Επίσης έρχονται νέα προγράμματα Εξοικονομώ».

«Η κυβέρνηση ανακοίνωσε μέτρα που προστατεύουν τις επιχειρήσεις που κερδοσκόπησαν»
«Τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις είναι σε απελπισία. Ο κ. Θεοχάρης προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Έχουμε εδώ και 9 μήνες αναποτελεσματικά μέτρα και απλώς μια περιγραφή της κατάστασης. Έχουμε άλλα παραδείγματα στην Ευρώπη που αντιμετώπισαν αποτελεσματικά το κύμα της ακρίβειας. Η κυβέρνηση, αφού έφερε στο χείλος της καταστροφής τους πολίτες, έρχεται να ανακοινώσει μέτρα που εξακολουθούν να προστατεύουν τις επιχειρήσεις που κερδοσκόπησαν. Η κυβέρνηση επέβαλε στην Ανεξάρτητη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έναν τρόπο να βρει τα υπερκέρδη, ώστε να πληρώσουν τα λιγότερα δυνατά οι επιχειρήσεις. Δεν αλλάζει τον κερδοσκοπικό μηχανισμό στη χοντρική τιμή της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Βλέπουμε μια παταγώδη αποτυχία και μια μη διάθεση να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα», ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Σκουρλέτης.

«Να μπει πλαφόν στη λιανική τιμή ρεύματος»
«Ο κ. Θεοχάρης είπε ότι η κυβέρνηση θα δώσει 600 ευρώ για τους προηγούμενους έξι μήνες. Αν η ρήτρα είναι τους προηγούμενους μήνες 4.500-5.000 ευρώ, θα του δώσουν 600 ευρώ; Η απάντηση στην ακρίβεια είναι να μπει πλαφόν στη λιανική με τιμή Μαΐου του 2021 συν 10%. Καθαρά και έντιμα. Αναρωτιέμαι, επίσης, γιατί η κυβέρνηση νομοθετεί με αυτό τον τρόπο», τόνισε ο κ. Κωνσταντινόπουλος.

«Κάθε μήνα η στήριξη γίνεται όλο και μεγαλύτερη»
«Η κυβέρνηση ξεκίνησε 2η από όλη την Ευρώπη να στηρίζει τους λογαριασμούς από τον περασμένο Σεπτέμβρη. Κάθε μήνα η στήριξη γίνεται όλο και μεγαλύτερη. Δεν είναι όλοι οι λογαριασμοί με ρήτρα αναπροσαρμογής 700 ευρώ το μήνα. Ο υπολογισμός θα χτυπήσει στην “καρδιά” τους τις τιμές της χονδρικής, και αυτές θα περάσουν στη λιανική. Όταν βάλεις πλαφόν στη λιανική, τη διαφορά από την τιμή που αγοράζεις στον παραγωγό, θα πρέπει να τη δώσει το κράτος στις εταιρίες. Η ΝΔ πρέπει να τηρήσει τις δημοσιονομικές ισορροπίες και να στηρίξει τα νοικοκυριά. Τετραγωνίζει τον κύκλο, χτυπάει τον τρόπο υπολογισμού της παραγωγής της τιμής της ενέργειας, χωρίς να χρειάζεται να επιδοτεί τους παραγωγούς», απάντησε ο κ. Θεοχάρης.

«Η κυβέρνηση θα είναι δίπλα στους καταναλωτές για όσο καιρό χρειαστεί»
«Η τιμή του ρεύματος θα γυρίσει στο 2020 ή στις αρχές του 2021 με μια μικρή λογική αύξηση της τάξεως του 10-15% και η κυβέρνηση θα είναι δίπλα στους καταναλωτές για όσο καιρό χρειαστεί», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Στις δημοσκοπήσεις έχουμε αισθητή μείωση της διαφοράς της ΝΔ με το ΣΥΡΙΖΑ»
Σχολιάζοντας τις δημοσκοπήσεις, και το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως αδυνατεί να καρπωθεί τη δυσαρέσκεια του κόσμου για την κατάσταση με την ακρίβεια, ο κ. Σκουρλέτης είπε ότι «Η ΝΔ στις δημοσκοπήσεις παραμένει πρώτο κόμμα, αλλά έχουμε αισθητή μείωση της διαφοράς με το ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με πριν ένα χρόνο. Πρέπει κανείς να βλέπει τη δυναμική των πραγμάτων».

«Μου προκαλεί εντύπωση που ο κ. Θεοχάρης λέει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει συγκεκριμένες προτάσεις. Από το προηγούμενο φθινόπωρο έχουμε πει για αναστολή λειτουργίας του χρηματιστηρίου της ενέργειας, αποσυσχέτιση της τιμής από το φυσικό αέριο, πλαφόν στη λιανική, πλαφόν στη χονδρική», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Η πρότασή μας δεν υποστηρίζει τους ηλεκτροπαραγωγούς»
«Οι πολιτικές εξελίξεις θα έρθουν. Ο κ. Θεοχάρης λέει ότι το ΠΑΣΟΚ έχει μια πρόταση για πλαφόν στη λιανική και πού θα βρούμε τα λεφτά, και αμέσως μετά λέει ότι εμείς θα έχουμε πλαφόν τιμής από τις αρχές του 2021 συν 10-15%. Το θέμα είναι να μπει πλαφόν στην τιμή της λιανικής με τιμή Μαΐου 2021 συν 10%. Αυτή η πρότασή μας είναι πρόταση στην εργαλειοθήκη της Ευρώπης και τους μόνους που δεν υποστηρίζει είναι τους ηλεκτροπαραγωγούς», ανέφερε από την πλευρά του κλείνοντας ο κ. Κωνσταντινόπουλος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Με κάθε ιεροπρέπεια και σύμφωνα με την από αιώνων διαμορφωμένη παράδοση εορτάσθηκε, χθες, στην Ιερά Καθέδρα της Πρωτοθρόνου Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως, η Κυριακή της...

ΧΙΟΣ

Μηταράκης: Πιο αισιόδοξος μετά την επίσκεψη του κ. Ταχιάου  Ταχιάος: Όλοι οι φορείς της Χίου να συμπράξουν στην εκτέλεση των έργων Επίσκεψη στα μεγάλα...

ΕΛΛΑΔΑ

Η επανάσταση του 1821, αποτελεί προϊόν μιας μακράς πορείας των πολλών και διαφορετικών δυνάμεων, κινήσεων, του Ελληνισμού προς μία επαναστατική πορεία. Για τα κεντρικά...

ΧΙΟΣ

Επιστολή προς τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών κ. Ταχιάο έστειλε ο Δικηγορικός Σύλλογος Χίου με αφορμή την επίσκεψή του στο νησί της Χίου. Αναλυτικά...

Advertisement