Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Ανδρουλάκης και Παπανδρέου θα διεκδικήσουν την αρχηγία στο β’ γύρο

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Με πρωτιά του Νίκου Ανδρουλάκη ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος των εσωκομματικών εκλογών στο Κίνημα Αλλαγής, ενώ ακολουθεί, με διαφορά περίπου 9 μονάδων, ο Γιώργος Παπανδρέου. Οι δύο υποψήφιοι για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ θα αναμετρηθούν στον δεύτερο εκλογικό γύρο την ερχόμενη Κυριακή. Στην τρίτη θέση ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Αξιοσημείωτο για την απήχηση της εκλογικής διαδικασίας και ίσως την προοπτική του ΚΙΝΑΛ είναι η υψηλή συμμετοχή, καθώς σε σχέση με τις αντίστοιχες εκλογές του 2017, σημειώθηκε αύξηση της τάξης του 25%, από 212.000 στις 267.000 περίπου.

Κόντρα στις προβλέψεις που μιλούσαν για ντέρμπι ανάμεσα στον ίδιο και τους δύο άλλους κύριους διεκδικητές ο κ. Ανδρουλάκης πέτυχε μία απροσδόκητα καθαρή νίκη. Κι αυτό παρότι οι εκτιμήσεις τον έφεραν να έχει πιο ισχυρό προβάδισμα όσο μικραίνει το εκλογικό σώμα και να κινείται πέριξ των 200.000 ψηφοφόρων. Η συμμετοχή όμως πήγε πολύ πιο ψηλά και ο ευρωβουλευτής κατάφερε να διαψεύσει ακόμα και τις δημοσκοπήσεις, οι περισσότερες των οποίων τον έφεραν να κινείται στη ζώνη του 30%. Προφανώς, όπως εκτιμούσαν χθες βράδυ οι αναλυτές, μέτρησε πολύ το αίτημα για ανανέωση.

Στη μάχη για τη δεύτερη θέση επικράτησε τελικά με βραχεία κεφαλή ο κ. Παπανδρέου. Είναι ενδεικτικό ότι το θρίλερ με τον κ. Λοβέρδο να διεκδικεί μέχρι τέλους την είσοδό του στον επαναληπτική γύρο, ανάγκασε τον πρώην πρωθυπουργό να κάνει δηλώσεις μετά τις 12 τη νύχτα με τον βουλευτή να ακολουθεί. Μάλιστα ο κ. Παπανδρέου μετέβη πριν τα μεσάνυχτα στο Ίδρυμα Ανδρέας Παπανδρέου για να παρακολουθήσει την τελευταία και κρίσιμη ροή των αποτελεσμάτων με στενούς του συνεργάτες και να λάβει τις αποφάσεις του για τη συνέχεια. Η απογοήτευση πάντως στο επιτελείο του ήταν εμφανής από πολύ νωρίς, καθώς οι εκτιμήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας ήταν ότι θα κέρδιζε άνετα την πρώτη θέση και μάλιστα με διαφορά από τον δεύτερο, ενδεχομένως και με ποσοστά άνω του 40%. Η ανώμαλη προσγείωση που του επιφύλαξαν οι κάλπες προκάλεσε αμηχανία στους συνεργάτες του, που δεν μπορούσαν να πιστέψουν και να διαχειριστούν το αποτέλεσμα επί πολύ ώρα το βασανιστικό βράδυ της Κυριακής. Για αρκετή ώρα κυκλοφόρησε η φήμη ότι θα αποσυρθεί από το β’ γύρο, κάτι που διαψεύστηκε όμως στη συνέχεια με τον πιο επίσημο τρόπο.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος από την πλευρά του προσπάθησε, με τη δυναμική που κατέγραψε στην Αττική να καλύψει το χάντικαπ που είχε από τον κ. Παπανδρέου λόγω της επαρχίας, αλλά δεν τα κατάφερε για ελάχιστη διαφορά. Ο κ. Λοβέρδος «πλήρωσε» στην πραγματικότητα τα πολύ χαμηλά ποσοστά που σημείωσε σε συγκεκριμένες περιφέρειες, όπως η Κρήτη (μόλις 10%) ή και η Δυτική Ελλάδα (είχε 21%).

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Τα αποτελέσματα

Το σύνολο των ψηφισάντων ήταν 267.967. Με καταμετρημένο το 91,77% (245.921) αυτού του συνόλου, ο Νίκος Ανδρουλάκης έλαβε 90.250 και 36,96%.

Ο Γιώργος Παπανδρέου ακολούθησε με 67.938 και 27,82%.

Και ο Ανδρέας Λοβέρδος στην τρίτη θέση με 63.553 και 26,03%.

Ο Παύλος Χρηστίδης κατέκτησε την τέταρτη θέση με 3,25% και 7930 ψήφους, ο Χάρης Καστανίδης 2,96% και 7233 ψήφους και ο Παύλος Γερουλάνος 2,98% και 7274.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Μηταράκης: Πιο αισιόδοξος μετά την επίσκεψη του κ. Ταχιάου  Ταχιάος: Όλοι οι φορείς της Χίου να συμπράξουν στην εκτέλεση των έργων Επίσκεψη στα μεγάλα...

ΧΙΟΣ

Στις 30 και 31 Μαρτίου 2024 θα παρουσιαστεί στο Ομήρειο και ώρα 20:30 η καινούργια παραγωγή της θεατρικής ομάδας της «Βοκαριάς Νενήτων» με το έργο «Ο...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Την δέσμευση ότι ο Δήμος Χίου θα συμβάλει επικουρικά όπου μπορεί για να ολοκληρωθούν τα έργα που υλοποιούνται στο νησί μας από το Υπουργείο...

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Τό ἀπόγευμα τοῦ Σαββάτου 30ῆς Μαρτίου 2024 καί ὥρα 17.30, στόν Ἱ. Ναό Ἁγίων Ἀναργύρων Ἐγκρεμοῦ θά τελεσθεῖ Ἀρχιερατικός Ἑσπερινός, χοροστατοῦντος τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου...

Advertisement