Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Αν δώσουν έγκριση οι ειδικοί να ανοίξουμε την 3η δόση και στους 4 μήνες

Για το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού στους άνω των 60 ετών στην Ελλάδα και την επιβολή προστίμου της τάξεως των 100 ευρώ ανά μήνα σε περίπτωση που δεν προχωρήσουν στον εμβολιασμό τους μέχρι τις 16 Ιανουαρίου μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε παρέμβασή του στη Βουλή στη συζήτηση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας.

«Πρωταγωνιστής της συζήτησης είναι η Υγεία. Σήμερα, παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS συζητάμε προτάσεις που κατοχυρώνουν δικαιώματα» είπε ο πρωθυπουργός κατά την έναρξη της ομιλίας του στην Ολομέλεια της Βουλής και πρόσθεσε: «Σήμερα καλούμαστε να ψηφίσουμε κρίσιμη ρύθμιση στην μάχη κατά του κορωνοϊού που μας ταλαιπωρεί εδώ και δύο χρόνια» σχετικά με την θεσμοθέτηση υποχρεωτικού εμβολιασμού για τους πολίτες άνω των 60 ετών.

«Στο πρώτο ζήτημα θα αναφερθώ σε τρεις διατάξεις» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και εξήγησε

«- Αρχικά επέκταση άυλης στιγμιογράφησης και στις αντιρετροϊκές θεραπείες. Με την βοήθεια της επιστήμης το AIDS έχει γίνει διαχειρίσιμη ασθένεια σε χαμηλά επίπεδα ώστε να μην το μεταδίδουν

– Η καθιέρωση δωρεάν αυτοδιαγνωστικών ελέγχων έγκαιρης ενημέρωσης του AIDS που αφορά πιο ευάλωτες ομάδες

– Τέλος μια εκρεμμότητα που έρχεται από παρελθόν και χρειάστηκε χρόνο για να ρυθμιστεί σήμερα από φελελεύθερη κεντροδεξιά κυβέρνησης. Αναφέρομαι στην δυνατότητα τεκνοθεσίας από γονείς οροθετικούς εφόσον λαμβάνουν θεραπεία τους

Πρόκειται για ενέργειες που εναρμονίζουν ώρα μας με την υπόλοιπη ΕΕ. Αίρουν απαράδεκτες διακρίσεις και πολεμούν ξεπερασμένες διακρίσεις. Με αυτόν τον τρόπο τιμούμε στην πράξη την παγκόσμια ημέρα AIDS».

Τι είπε για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό

«Έρχομαι τώρα στο κυρίαρχο θέμα της επικαιρότητας, στην ουσία της χθεσινής μου απόφασης για αναγκαίο εμβολιασμό των συμπολιτών μας άνω των 60 ετών. Επιμένω στο επίθετο αναγκαίος γιατί το θεωρώ ισχυρότερο από τον όρο υποχρεωτικός. Όχι μόνο γιατί αφορά προστασία πιο ευάλωτων αλλά γιατί αποτρέπει τον κίνδυνο που αυτοί μπορεί να προκαλέσουν στους γύρο τους. Αφορά όλη την κοινωνία» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Η πρωτοβουλία της κυβέρνησης δεν εκδηλώνεται σε ουδέτερο χρόνο με ορίζοντια εφαρμογή. Έρχεται ενόψει και της ιδιαίτερα ανησυχητικής μετάλλαξης «Ο» και με επικεντρο την συγκεκριμένη ηλικιακή κατηγορία. Αυτή που έρχεται πρώτη σε θύματα covid και δυστυχώς τελευταία στην προθυμία να εμβολιαστεί. Αποτελεί κίνηση επίκαιρη και στοχευμένη που διαπερνά η Δικαιοσύνη και αναλογικότητα και αποφασιστικότητα ως αποτέλεσμα πολύμηνης προσπάθειας. Η απόφαση με βασάνισε προσωπικά. Είμαι βαθιά φιλελεύθερος πολιτικός και οποιαδήποτε υποχρεωτικότητα μου είναι επι της αρχής δυσκολοχώνευτη. Όμως εξ αρχής τόνισα ότι νιώθω βαρύτερη την ευθύνη για το κοινό καλό και εκείνων που ακόμα δεν το συνειδητοποιούν. Αντίθετα με κάποιους που άλλοτε αναλάμβαναν το ρίσκο να διασπούν το υγειονομικό μέτωπο, προσωπικά αναλαμβάνω το δικό μου και προτιμώ να φανώ πρόσκαιρα αυστηρός αλλά γρήγορα να φανώ υγειονομικά σωστός» ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Από τους 580.000 ανεμβολίαστους συμπολίτες μας άνω των 60 ετών, δυστυχώς μόνο 60.000 έσπευσαν να εμβολιαστούν εντός του μήνα Νοεμβρίου. Και είναι κυρίως οι άνω των 60 οι οποίοι νοσηλεύονται και δυστυχώς πολλοί από αυτούς χάνονται. Και όπως έχουμε πει πολλές φορές, είναι άδικοι θάνατοι» είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την Τρίτη, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου ανακοινώνοντας τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των Ελληνίδων και των Ελλήνων άνω των 60 ετών..

«Στην προστασία, λοιπόν, ακριβώς των συμπολιτών μας, αυτών των συμπολιτών μας, στρέφουμε τώρα την προσοχή μας. Γι’ αυτό το λόγο και ο εμβολιασμός τους καθίσταται στο εξής υποχρεωτικός» επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και εξήγησε: «Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες, λοιπόν, άνω των 60 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει έως τις 16 Ιανουαρίου, επαναλαμβάνω 16 Ιανουαρίου, να έχουν κλείσει το ραντεβού τους να κάνουν την πρώτη δόση. Θα έχουν απόλυτη προτεραιότητα στο σύστημα για να εμβολιαστούν πρώτοι. Διαφορετικά, κάθε μήνα θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ το οποίο θα βεβαιώνεται άμεσα από την ΑΑΔΕ. Και με νόμο τα χρήματα αυτά θα συγκεντρώνονται σε ένα ειδικό ταμείο το οποίο θα χρηματοδοτεί τα νοσοκομεία μας».

«Έχω ζητήσει από την Επιτροπή Εμβολιασμών να συντομευθεί το διάστημα μεταξύ δεύτερης και τρίτης δόσης, γιατί η ανοσία φθίνει σταδιακά. Να ανοίξουμε την τρίτη δόση στους 4 μήνες και πιστεύω ότι οι επιχειρησιακοί υπεύθυνοι μπορούν να αναταποκριθούν», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Χιλιάδες πολίτες άνω των 60 ετών σπεύδουν να κλείσουν ραντεβού για να εμβολιαστούν κατά του κορονοϊού με την πρώτη δόση.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, μέσα σε 24 ώρες από την ανακοίνωση του μέτρου από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, κλείστηκαν 17.500 ραντεβού πρώτης δόσης από πολίτες άνω των 60 ετών.

Σημειώνεται ότι ο μέσος ημερήσιος όρος ήταν 2.600 ραντεβού.

Εντωμεταξύ, αύριο Πέμπτη (2/12) στις 10.30, ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης θα εξειδικεύσει τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού. Στην ενημέρωση θα συμμετέχει και ο Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) Θεοκλής Ζαούτης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Μηταράκης: Πιο αισιόδοξος μετά την επίσκεψη του κ. Ταχιάου  Ταχιάος: Όλοι οι φορείς της Χίου να συμπράξουν στην εκτέλεση των έργων Επίσκεψη στα μεγάλα...

ΧΙΟΣ

Επιστολή προς τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών κ. Ταχιάο έστειλε ο Δικηγορικός Σύλλογος Χίου με αφορμή την επίσκεψή του στο νησί της Χίου. Αναλυτικά...

ΧΙΟΣ

Ξεκάθαρο μήνυμα προς τους  εργολάβους  ότι η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει πλέον καμία ολιγωρία στα υπό εκτέλεση έργα στο νησί της Χίου, έστειλε...

ΧΙΟΣ

Σε συνέχεια των επιτυχημένων δεντροφυτεύσεων που πραγματοποιήθηκαν το περασμένο τρίμηνο, το Κοινωφελές Ίδρυμα “Μαρία Τσάκος”– Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης, προχωρά στην τέταρτη...

Advertisement