Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άδειασμα του Γάλλου υπ. Εσωτερικών στην Γιόχανσον: Η Ελλάδα προστατεύει τα ευρωπαϊκά σύνορα

Ως ξεκάθαρη στήριξη της Ελλάδας στην προσπάθεια διαχείρισης του μεταναστευτικού ζητήματος λογίζεται από την κυβέρνηση η ρητορική του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών Gerald Darmanin.

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών κατά την χθεσινή συνάντηση που είχε στην Αθήνα με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη ξεκαθάρισε πως «εάν όλες οι χώρες εργάζονταν όπως η Ελλάδα εργάζεται σήμερα για τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων, τότε αναμφίβολα το μεταναστευτικό ζήτημα θα ήταν λιγότερο σημαντικό στην Ευρώπη». Παράλληλα τόνισε πως προφανής σκοπός της γαλλικής Προεδρίας θα είναι να βασιστεί στο ελληνικό παράδειγμα για την προστασία των εξωτερικών συνόρων.

Όπως είπε στην τοποθέτησή του ο Darmanin ο οποίος επισκέφθηκε και την νέα κλειστή δομή στην Σάμο, έκανε λόγο για πλήρη αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών της ελληνικής κυβέρνησης στην καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης, ενώ τόνισε πως «γνωρίζουμε καλά στη Γαλλία ότι οι Έλληνες όχι μόνο προστατεύουν τα σύνορά τους αλλά προστατεύουν ολόκληρη την Ευρώπη».

Παράλληλα ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών δεσμεύθηκε ότι πρέπει να διασφαλιστεί πως η Frontex θα λάβει τους απαραίτητους ανθρώπινους και υλικούς πόρους ώστε «με εξαιρετικά συγκεκριμένο τρόπο να μπορέσει να ελέγξει τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως συμβαίνει προφανώς στην Ελλάδα». «Όλοι πρέπει να εργαστούμε προς αυτήν την κατεύθυνση», είπε.

Σημειώνεται, όπως μεταδίδει το protothema.gr πως η ρητορική αυτή του Γάλλου υπουργού έρχεται, σύμφωνα με εκτιμήσεις και, ως απάντηση σε όσα είχε πει προ ημερών η Ευρωπαία Επίτροπος Μετανάστευσης, Ίλβα Γιόχανσον, η οποία είχε δηλώσει «ανήσυχη» όσον αφορά καταγγελίες για «επαναπροωθήσεις» στο Αιγαίο καλώντας την «ελληνική κυβέρνηση να διερευνήσει σε βάθος αυτά τα περιστατικά».

Αντίθετα με την Ίλβα Γιόχανσον ο Gerald Darmanin σημείωσε χαρακτηριστικά πως «η Γαλλία θα συνεχίσει φυσικά να βοηθά τον ελληνικό λαό» συμπληρώνοντας πως «η Γαλλία ήταν πάντα σε θέση να ανταποκριθεί όταν το ζήτησε η Ελλάδα, ειδικά κατά τη διάρκεια των σημαντικότερων κρίσεων στην ιστορία της». Κλείνοντας δε είπε ότι συμφώνησε με τον κ. Μηταράκη ότι κατά την επικείμενη Γαλλική Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε λίγες εβδομάδες από τώρα, «θα πρέπει να καταλήξουμε σε μια σειρά πολύ συγκεκριμένων προτάσεων για τις ευρωπαϊκές μας χώρες, στον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων, όπως προφανώς και στην αλληλεγγύη που οφείλουμε στις μεσογειακές χώρες».

Η τοποθέτηση του Γάλλου υπ. Εσωτερικών :

Νωρίτερα ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, επεσήμανε την σημασία της ισχυρής συμμαχίας που αναπτύσσουν σε πολλά επίπεδα Ελλάδα και Γαλλία και τόνισε πως και «οι δύο χώρες προτάσσουν την επίτευξη μιας δίκαιης ευρωπαϊκής πολιτικής μετανάστευσης και ασύλου με ισόρροπη κατανομή του βάρους, αλλά και την εμπέδωση αισθήματος ασφαλείας στην Ευρώπη»

Αναφορικά με το νέο ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, ο κ. Μηταράκης, μετέφερε την θέση της Ελλάδας ότι «η καθυστέρηση στη διαπραγμάτευση δεν μπορεί να συνεπάγεται συνολική αδράνεια της Επιτροπής στη διαχείριση του μεταναστευτικού, και τόνισε ότι υπάρχουν τουλάχιστον τρεις τομείς, όπως η προστασία των συνόρων, οι εξωτερικές σχέσεις και οι επιστροφές, στους οποίους είναι δυνατή η ανάληψη άμεσης δράσης με το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο».

Πηγή: protothema.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Μηταράκης: Πιο αισιόδοξος μετά την επίσκεψη του κ. Ταχιάου  Ταχιάος: Όλοι οι φορείς της Χίου να συμπράξουν στην εκτέλεση των έργων Επίσκεψη στα μεγάλα...

ΧΙΟΣ

Επιστολή προς τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών κ. Ταχιάο έστειλε ο Δικηγορικός Σύλλογος Χίου με αφορμή την επίσκεψή του στο νησί της Χίου. Αναλυτικά...

ΧΙΟΣ

Ξεκάθαρο μήνυμα προς τους  εργολάβους  ότι η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει πλέον καμία ολιγωρία στα υπό εκτέλεση έργα στο νησί της Χίου, έστειλε...

ΧΙΟΣ

Σε συνέχεια των επιτυχημένων δεντροφυτεύσεων που πραγματοποιήθηκαν το περασμένο τρίμηνο, το Κοινωφελές Ίδρυμα “Μαρία Τσάκος”– Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης, προχωρά στην τέταρτη...

Advertisement