Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οδοιπορικό στην Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή Σάμου – Βίντεο και εικόνες από την ξενάγηση Μηταράκη

Το πρωί της Πέμπτης 30 Σεπτεμβρίου 2021, ο xiakoslaos.gr βρέθηκε στο νησί της Σάμου για την παρουσίαση της νέας Κλειστής Ελεγχόμενης Δομής (ΚΕΔ) Σάμου στη θέση Ζερβού.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης ξενάγησε τα τοπικά μέσα Λέσβου και Χίου στη νέα δομή. Ειδικότερα, ανέφερε ότι η νέα δομή αφενός προσφέρει ανθρώπινες συνθήκες, από την άλλη όμως και ένα υψηλό αίσθημα ασφάλειας, το οποίο προστατεύει τους επωφελούμενους, τους διαμένοντες, το προσωπικό αλλά και τις τοπικές κοινωνίες.

«Τα τελευταία χρόνια το μεταναστευτικό αποτέλεσε το μεγαλύτερο πρόβλημα των νησιών του Βορείου Αιγαίου. Σήμερα θα δείτε από μόνοι σας και θα αποκτήσετε τη δικιά σας εικόνα για το τι συμβαίνει στη Σάμο», συμπληρώνοντας ότι πέρσι τέτοια εποχή υπήρχαν 7.500 αιτούντες άσυλο να κοιμούνται μέσα στο κέντρο της Σάμου.

Όπως δήλωσε, ο κ. Μηταράκης πρόκειται για μία υπερσύγχρονη εγκατάσταση που διασφαλίζει την ορθή υλοποίηση των απαραίτητων διαδικασιών υποδοχής και ταυτοποίησης.

«Το 80% της δομής είναι ανοιχτοί χώροι. Κρατήσαμε τον λόγο μας, δεσμευτήκαμε ότι θα γίνει αποσυμφόρηση των νησιών μας και έγινε. Δεσμευτήκαμε ότι όταν ανοίξουν οι νέες δομές θα κλείσουν οι παλιές. Και πράγματι σε τρεις μέρες έκλεισε το Βαθύ και μετά από 12 μέρες παραδίδεται στην τοπική κοινωνία», τονίζοντας ότι οι νέες δομές κατασκευάστηκαν όχι για να είναι γεμάτες αλλά άδειες, αποτελώντας ένα μέτρο θωράκισης των νησιών μας αποτρεπτικό για την παράνομη μετανάστευση.

Η νέα κλειστή ελεγχόμενη δομή στη Σάμο, αναπτύσσεται σε έκταση 154 στρέμματα, στη θέση «Ζερβού» του Δήμου Ανατολικής Σάμου, με δυνατότητα φιλοξενίας 3000 ατόμων. Η δομή περιβάλλεται από διπλή περίφραξη ασφαλείας και στην είσοδο της υπάρχει ειδική  εγκατάσταση με όλα τα απαραίτητα συστήματα ελέγχου.

Επίσης, σε όλη την έκταση της δομής έχει προβλεφθεί η εγκατάσταση Κλειστού Συστήματος Παρακολούθησης, το οποίο προειδοποιεί εγκαίρως για τυχόν έκτακτα συμβάντα.

Πιο συγκεκριμένα, η νέα δομή περιλαμβάνει χώρους φιλοξενίας για τον γενικό πληθυσμό, καθώς και ειδικούς χώρους για τους ευαίσθητους πληθυσμούς που παλαιότερα διέμεναν σε διαμερίσματα. Σύμφωνα με τον κ. Μηταράκη, η νέα δομή αντικαθιστά τις πολλαπλές εστίες διαμονής κόσμου που υπήρχαν μέσα στα νησιά.

Επιπρόσθετα, περιλαμβάνει διοικητικούς χώρους, κοινόχρηστους χώρους όπως εστιατόριο, αθλητικές εγκαταστάσεις (γήπεδα ποδοσφαίρου, μπάσκετ και τέννις), παιδικές χαρές, χώροι για τσάι, κτήριο για τις βασικές ιατρικές ανάγκες και κοινωνικό πλυντήριο. 

«Όλα αυτά περιορίζουν  την ανάγκη κάποιου, ακόμα και στις ώρες που επιτρέπεται η έξοδος να θέλει να βγει. Είναι μια ολοκληρωμένη κοινότητα, η οποία θα έχει πολύ λιγότερη σχέση με την τοπική κοινωνία και πολύ βραχυπρόθεσμη παραμονή έως 6 μήνες», δηλώνοντας ότι στόχος του Υπουργείου μέσα στο 2022 είναι η διεύθυνση των επιστροφών, παίρνοντας έναν πιο ενεργό ρόλο στις εθελοντικές επιστροφές, κυρίως σε χώρες που είναι δύσκολες αναγκαστικές απελάσεις.

Όσον αφορά την τοποθέτηση των αιτούντων άσυλο γίνεται βάσει εθνοτικών και κοινωνικών κριτηρίων (οικογένειες, άτομα με κινητικές αναπηρίες, σοβαρά προβλήματα υγείας, έγκυες).

Τέλος, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης επεσήμανε ότι στη Χίο και στη Λέσβο η λειτουργία των νέων δομών, εντός του 2022, θα προσφέρει το κλείσιμο της ΒΙΑΛ και του Μαυροβούνιου.

«Δυο δομές που δημιούργησαν πολλαπλές θέσεις εργασίας,  το μόνιμο ΦΠΑ στα νησιά και θεωρώ πλέον ότι οι τοπικές κοινωνίες αναγνωρίζουν πως ότι δεσμευτήκαμε το κάναμε. Το 2019 υπήρξε ένα αίτημα της Περιφέρειας και των Δήμων, ζητώντας συγκεκριμένα πράγματα από την κυβέρνηση, τα οποία και υλοποιήσιμα. Το μεταναστευτικό είναι πίσω μας και μπορούμε να ξανά ζήσουμε τη ζωή μας», καταλήγοντας ότι ωστόσο πάντα θα υπάρχουν άτομα, τα οποία θέλουν για τους δικούς τους λόγους να διατηρήσουν τη συζήτηση γύρω από το μεταναστευτικό προκειμένου να σώσουν τις δικές τους πολιτικές καριέρες.




ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Μηταράκης: Πιο αισιόδοξος μετά την επίσκεψη του κ. Ταχιάου  Ταχιάος: Όλοι οι φορείς της Χίου να συμπράξουν στην εκτέλεση των έργων Επίσκεψη στα μεγάλα...

ΧΙΟΣ

Στις 30 και 31 Μαρτίου 2024 θα παρουσιαστεί στο Ομήρειο και ώρα 20:30 η καινούργια παραγωγή της θεατρικής ομάδας της «Βοκαριάς Νενήτων» με το έργο «Ο...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Την δέσμευση ότι ο Δήμος Χίου θα συμβάλει επικουρικά όπου μπορεί για να ολοκληρωθούν τα έργα που υλοποιούνται στο νησί μας από το Υπουργείο...

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Τό ἀπόγευμα τοῦ Σαββάτου 30ῆς Μαρτίου 2024 καί ὥρα 17.30, στόν Ἱ. Ναό Ἁγίων Ἀναργύρων Ἐγκρεμοῦ θά τελεσθεῖ Ἀρχιερατικός Ἑσπερινός, χοροστατοῦντος τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου...

Advertisement