Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Συγκλονιστικές φωτογραφίες έγχρωμων ανθρώπων στο βαθύ Νότο, τη δεκαετία του 1980

Ο Baldwin Lee περιόδευσε στο βαθύ Νότο κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980, όπου απαθανάτισε μαύρους Αμερικανούς με μια φωτογραφική μηχανή.

Ένα νέο βιβλίο συγκέντρωσε μια συλλογή από τις περίπου 10.000 φωτογραφίες που τράβηξε ο Lee επισκεπτόμενος κυρίως φτωχές περιοχές σε πολιτείες όπως η Λουιζιάνα, το Μισισιπή και η Αλαμπάμα.

Το 1982, λίγο αφότου ο Lee είχε γίνει καθηγητής τέχνης στο Πανεπιστήμιο του Tennessee, κάλυψε 2.000 μίλια του Νότου μέσα σε 10 ημέρες.

Επιστρέφοντας από το ταξίδι του και αναπτύσσοντας τις φωτογραφίες, ο Lee συνειδητοποίησε ότι οι αγαπημένες του και το θέμα για το οποίο ένιωθε το μεγαλύτερο πάθος, ήταν οι αφροαμερικανικές κοινότητες με τις οποίες είχε έρθει σε επαφή. Αυτή η συνειδητοποίηση οδήγησε σε περισσότερα ταξίδια στις νότιες Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1980.

Ο Lee, Κινεζοαμερικανός πρώτης γενιάς, λέει ότι έτυχε θερμής υποδοχής από τους ανθρώπους, όταν τους πλησίασε προσεκτικά για να τους ρωτήσει αν θα πόζαραν για αυτόν.

«Για κάποιο λόγο, οι άνθρωποι με έβλεπαν θετικά. Δεν είμαι σίγουρος αν έφταιγε η φυλή μου, το φύλο μου, η σωματική μου διάπλαση, το ντύσιμο, η συμπεριφορά μου ή οτιδήποτε άλλο. Αν μέσα σε μια μέρα ζητούσα από είκοσι ανθρώπους την άδεια να τους βγάλω φωτογραφίες, δεκαεννέα θα έλεγαν ναι», λέει στην επιμελήτρια του βιβλίου Jessica Bell Brown.

Όταν ο Lee έφτανε σε μια νέα πόλη, αναζητούσε το τοπικό αστυνομικό τμήμα και τους έλεγε ότι ήταν ένας τουρίστας με πολύ ακριβό φωτογραφικό εξοπλισμό που ενδιαφερόταν να τραβήξει φωτογραφίες.

«Οι αστυνομικοί συνήθως θα παρουσιάσουν έναν χάρτη και θα ορίσουν περιοχές που πρέπει να αποφεύγονται, σχεδόν πάντα γειτονιές όπου υπάρχει συγκέντρωση μαύρων. Στις περιοχές με τις κόκκινες γραμμές πηγαίνω για να βγάλω φωτογραφίες», δήλωσε στο Chrysler Museum of Art.

Ο φωτογραφικός ήρωας του Lee είναι ο Walker Evans, ο οποίος πήγε να καταγράψει τους ανθρώπους με παρόμοιο τρόπο. Ο Lee σπούδασε μαζί με τον Evans και οι δύο φωτογράφοι παρήγαγαν μετωπικές, έντονα λεπτομερείς, ξεκάθαρες απόψεις ανθρώπων που υφίστανται κακουχίες.

Δείτε φωτογραφικό υλικό από τον Baldwin Lee:

Πηγή: PetaPixel

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Μηταράκης: Πιο αισιόδοξος μετά την επίσκεψη του κ. Ταχιάου  Ταχιάος: Όλοι οι φορείς της Χίου να συμπράξουν στην εκτέλεση των έργων Επίσκεψη στα μεγάλα...

ΧΙΟΣ

Επιστολή προς τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών κ. Ταχιάο έστειλε ο Δικηγορικός Σύλλογος Χίου με αφορμή την επίσκεψή του στο νησί της Χίου. Αναλυτικά...

ΧΙΟΣ

Ξεκάθαρο μήνυμα προς τους  εργολάβους  ότι η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει πλέον καμία ολιγωρία στα υπό εκτέλεση έργα στο νησί της Χίου, έστειλε...

ΧΙΟΣ

Σε συνέχεια των επιτυχημένων δεντροφυτεύσεων που πραγματοποιήθηκαν το περασμένο τρίμηνο, το Κοινωφελές Ίδρυμα “Μαρία Τσάκος”– Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης, προχωρά στην τέταρτη...

Advertisement