Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Γάζα: Παλαιστίνιος αγρότης ανακάλυψε περίτεχνο βυζαντινό μωσαϊκό

Ένα περίτεχνο δάπεδο της βυζαντινής περιόδου με πολύχρωμα ψηφιδωτά που απεικονίζουν πολύχρωμα πουλιά και άλλα ζώα, ανακάλυψε τυχαία ένας Παλαιστίνιος αγρότης όταν προσπάθησε να φυτέψει δέντρα στο χωράφι του.

Ο Salman al-Nabahin ανακάλυψε το μωσαϊκό πριν από έξι μήνες ενώ εργαζόταν στον ελαιώνα του στον προσφυγικό καταυλισμό Bureij, περίπου ένα χιλιόμετρο από τα σύνορα με το Ισραήλ. Προσπαθώντας να καταλάβει γιατί ορισμένα δέντρα δεν είχαν ριζώσει σωστά, ο Nabahin και ο γιος του άρχισαν να σκάβουν. Τότε το τσεκούρι του γιου του χτύπησε κάτι σκληρό και άγνωστο στην όψη.

«Έψαξα στο διαδίκτυο […] Μάθαμε ότι επρόκειτο για ψηφιδωτό που ανήκει στη βυζαντινή εποχή», είπε ο Nabahin.

«Για μένα είναι ένας θησαυρός, πιο ακριβό και από έναν θησαυρό. Δεν είναι κάτι ιδιωτικό, ανήκει σε κάθε Παλαιστίνιο», πρόσθεσε. Το Παλαιστινιακό Υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων δήλωσε ότι το δάπεδο περιλάμβανε αρκετά ψηφιδωτά που απεικόνιζαν ζώα και άλλα χαρακτηριστικά της κοινωνικής ζωής κατά τη βυζαντινή εποχή.

«Η αρχαιολογική ανακάλυψη βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο και περιμένουμε να μάθουμε περισσότερα για τα μυστικά και τις αξίες του πολιτισμού αυτού», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του. «Οι εθνικές ερευνητικές ομάδες εργάζονται σε συνεργασία με διεθνείς εμπειρογνώμονες και επιστήμονες από τη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή».

(Palestinian Ministry of Tourism and Antiquities)

Η Γάζα είναι πλούσια σε αρχαιότητες, καθώς υπήρξε σημαντικός τόπος εμπορίου για πολιτισμούς που χρονολογούνται από τους αρχαίους Αιγύπτιους και τους Φιλισταίους που απεικονίζονται στη Βίβλο, μέχρι τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και τις σταυροφορίες.

Αρκετές ανακαλύψεις έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια. Όμως, λόγω της έλλειψης κεφαλαίων και επαγγελματιών, η Γάζα συνήθως προσκαλεί διεθνείς ομάδες να βοηθήσουν στη διαδικασία της ανασκαφής και της συντήρησης.

ΠΗΓΗ: Reuters

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Με κάθε ιεροπρέπεια και σύμφωνα με την από αιώνων διαμορφωμένη παράδοση εορτάσθηκε, χθες, στην Ιερά Καθέδρα της Πρωτοθρόνου Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως, η Κυριακή της...

ΧΙΟΣ

Μηταράκης: Πιο αισιόδοξος μετά την επίσκεψη του κ. Ταχιάου  Ταχιάος: Όλοι οι φορείς της Χίου να συμπράξουν στην εκτέλεση των έργων Επίσκεψη στα μεγάλα...

ΕΛΛΑΔΑ

Η επανάσταση του 1821, αποτελεί προϊόν μιας μακράς πορείας των πολλών και διαφορετικών δυνάμεων, κινήσεων, του Ελληνισμού προς μία επαναστατική πορεία. Για τα κεντρικά...

ΧΙΟΣ

Επιστολή προς τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών κ. Ταχιάο έστειλε ο Δικηγορικός Σύλλογος Χίου με αφορμή την επίσκεψή του στο νησί της Χίου. Αναλυτικά...

Advertisement