Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Θερινά Σινεμά, θα πει… καλοκαίρι! (video)

Μία από τις πλέον συνηθισμένες καλοκαιρινές βραδινές εξόδους είναι αυτή σε κάποιο θερινό σινεμά.  Οι χώροι αυτοί είναι βαθιά συνδεδεμένοι με τα χρόνια της αθωότητας, και με τις μυρωδιές του γιασεμιού, του ποπ κορν και της αντικουνουπικής λοσιόν ή όπως έχει εκφράσει και ο Λουκιανός Κελαηδόνης στους στίχους του: «Είναι κάτι νύχτες με φεγγάρι / μες τα θερινά τα σινεμά / νύχτες που περνούν / που δε θα ξαναρθούν…» («Τα θερινά σινεμά» / Στίχοι – Μουσική: Λουκιανός Κηλαηδόνης).

Οι θερινοί κινηματογράφοι παραμένουν σφηνωμένοι ανάμεσα σε πολυκατοικίες, σκαρφαλωμένοι σε ταράτσες, σκορπισμένοι σε εξοχικούς προορισμούς. Η συνήθεια αυτή αποτελεί την συνέχεια μιας παράδοσης που άνθισε τη δεκαετία του ’60, όποτε μπορούσε κανείς να συναντήσει δεκάδες θερινούς κινηματογράφους στις γειτονιές μιας πόλης, άρχισε να φθίνει μετά από το 1966 και την έλευση της τηλεόρασης στην Ελλάδα και κυρίως από τα μέσα της δεκαετίας του 1970. Σήμερα, παρόλη την γενικότερη μείωση προσέλευσης στις κινηματογραφικές αίθουσες λόγω εναλλακτικών –κυρίως διαδικτυακών- τρόπων θέασης, οι καλοκαιρινοί κινηματογράφοι καταφέρνουν να επιβιώνουν και να αποτελούν σημείο αναφοράς για τις νυχτερινές συναντήσεις και την αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου κατά τους θερινούς μήνες.

Το Αρχείο της ΕΡΤ, στο πλαίσιο ενός αφιερώματος στην συγκεκριμένη καλοκαιρινή δραστηριότητα, παρουσιάζει την σειρά ”Τα Στέκια’’ και συγκεκριμένα το επεισόδιο ”Τα θερινά σινεμά’’, παραγωγής 2019.

ΤΑ ΣΤΕΚΙΑ

ΤΑ ΘΕΡΙΝΑ ΣΙΝΕΜΑ

Κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης εκπομπής επιχειρείται μια αναδρομή στην ιστορία των θερινών κινηματογράφων της Αθήνας. Κατά τη διάρκεια του επεισοδίου προβάλλονται πλάνα από παλιά σινεμά που σήμερα είτε είναι κλειστά είτε έχουν μετατραπεί σε πολυκαταστήματα ή υπεραγορές τροφίμων.

Παράλληλα, η περιήγηση συνεχίζεται στους εν λειτουργία θερινούς κινηματογράφους. Ακόμη, αναδεικνύεται η αίσθηση που αφήνει στους θεατές η εμπειρία από τα συγκεκριμένα «στέκια», η ιδιαιτερότητά τους και η διαχρονική έλξη που ασκεί τόσο στους Έλληνες θεατές όσο και σε τουρίστες. Ακόμη, ιδιοκτήτες και εργαζόμενοι γνωστών θερινών σινεμά της πρωτεύουσας εξηγούν τον τρόπο της λειτουργίας τους. Μιλούν οι: Αντώνης Μαρκογιάννης (ιδιοκτήτης Cine ‘’Όνειρον’’), Μιχάλης Μανιάκης (ιδιοκτήτης Cine ‘’Θησείον’’), Πέγκυ Ρίγγα (ιδιοκτήτρια Cine Ριβιέρα, Cine Vox), Νίκος Ιατρόπουλος (εργαζόμενος σε θερινό σινεμά) Θωμάς Μανιάκης (επιχειρηματίας), Ματθαίος Πόταγας (ιδιοκτήτης κινηματογράφου ‘’Πάλας’’), Γιώργος Καστρινάκης (ιδιοκτήτης θερινού σινεμά), Εύα Μοβσεσιάν (ιδιοκτήτρια ‘’Cine Ψυχικόν’’), Μάρτιν Σκλάβου (συνιδιοκτήτρια Cine ‘’Ορφέας’’).

Την προσωπική τους εμπειρία και το τι σημαίνει για αυτούς «θερινό σινεμά» καταθέτουν στο φακό της εκπομπής οι κριτικοί κινηματογράφου και συγγραφείς: Κώστας Βαϊμάκης (ραδιοφωνικός παραγωγός), Λένα Διβάνη (συγγραφέας), Νίκος Θεοδοσίου (σκηνοθέτης), Άκης Καπράνος (κριτικός κινηματογράφου), Λουκάς Κατσίκας (κριτικός κινηματογράφου), Αλέξανδρος Σκλάβος, Λευτέρης Σκλάβος, Πολ Σκλάβος (σκηνοθέτης), Ανιές Σκλάβου (σκηνοθέτις), Γιάννης Τσαούσης (ραδιοφωνικός παραγωγός).

Έτος παραγωγής: 2019

Σκηνοθεσία-σενάριο: Ηλιάνα Δανέζη.

Διεύθυνση παραγωγής: Τάσος Κορωνάκης.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Νέλσον Εσκίογλου.

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η BMW X5 θα είναι το πρώτο πολυτελές plug-in υβριδικό μοντέλο που θα παράγεται στη Νότια Αμερική από το τελευταίο τρίμηνο του 2024. Μετά...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Με απολύτως ισορροπημένες αναλογίες, αισθησιακή σχεδίαση με προσοχή στη λεπτομέρεια, την τελευταία γενιά MBUX και μια σειρά εκδόσεων κινητήρων και εξοπλισμού που μπορούν να...

ΧΙΟΣ

Στο πλαίσιο της Αξιολόγησης σχολικών μονάδων και στον άξονα Σχέσεις σχολείου – οικογένειας εκπονήθηκε Σχέδιο Δράσης για το Γυμνάσιο Κάμπου με θέμα: ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ...

ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης υποδέχτηκε σήμερα στην Περιφέρεια 57 μαθητές και 4 καθηγητές από το 2ο ΓΕΛ Καλυβίων, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών...

Advertisement