Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Βιβλιοπαρουσίαση: «1922- Ιμπεριαλιστική Εκστρατεία και ΜΙκρασιατική Καταστροφή»

Η Μικρασιατική Καταστροφή είναι από εκείνα τα γεγονότα της σύγχρονης ιστορίας της Ελλάδας, που φέρνουν αμέσως στο νου δραματικές εικόνες και ξυπνούν μνήμες, ιδίως σε τόπους όπως το νησί μας, όπου το προσφυγικό στοιχείο αποτελεί κομμάτι της ταυτότητάς μας. Πέρα όμως από το να τιμήσουμε αυτές τις μνήμες, στοχεύουμε, 100 χρόνια μετά, και στο να αναδείξουμε χρήσιμα για το παρόν και το μέλλον συμπεράσματα, ιδιαίτερα σε συνθήκες διεξαγωγής ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ευρώπη.

Η ΤΟ Χίου του ΚΚΕ σας προσκαλεί στην εκδήλωση- βιβλιοπαρουσίαση της νέας έκδοσης της «Σύγχρονης Εποχής» με τίτλο «1922: Ιμπεριαλιστική Εκστρατεία και Μικρασιατική Καταστροφή», που διοργανώνει την Τετάρτη 15 Ιούνη, στις 7μμ, στον αύλειο χώρο του 11ου Δημοτικού Σχολείου (Αστική Σχολή). Ομιλητής θα είναι ο Αναστάσης Γκίκας, μέλος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η έκδοση αυτή είναι επιμέλειας του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ κι αναφέρεται στηνIμπεριαλιστική Εκστρατεία στη Μικρά Ασία και στους ανταγωνισμούς των καπιταλιστικών κρατών στην περιοχή, που προκάλεσαν δεκάδες χιλιάδες θύματα και ξερίζωσαν εκατομμύρια Ελλήνων, Τούρκων, Αρμενίων κ.ά. Αποτέλεσμα των παραπάνω ήταν εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες, που έφτασαν στην Ελλάδα και ρίχτηκαν στην πιο σκληρή ταξική εκμετάλλευση.

Επίσης, περιέχεται πλούσιο υλικό για γνωστές και άγνωστες πλευρές αυτού του πολέμου: Καταγράφονται οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί και η εμπλοκή της ελληνικής και τουρκικής αστικής τάξης, παρουσιάζεται η «αχαρτογράφητη» δράση των αντιπολεμικών ομίλων στο εσωτερικό του αστικού στρατού, διερευνάται ο βαθμός αποσταθεροποίησης της καπιταλιστικής εξουσίας. Αναδεικνύονται χρήσιμα –για το παρόν και το μέλλον– συμπεράσματα, όπως:

– Οι λαοί, με ηγετική δύναμη την εργατική τάξη, σε καμία περίπτωση – επίθεσης ή άμυνας– δεν πρέπει να στοιχίζονται με την αστική τάξη, να εμπιστεύονται τις κυβερνήσεις τους, τα επιθετικά ή τα αμυντικά τους σχέδια, τα οποία είναι άμεσα ή μεσοπρόθεσμα σε βάρος των λαών.

– Οι λαοί πρέπει να έχουν επαγρύπνηση κι ετοιμότητα για να οργανώσουν τη δική τους αυτοοργανωμένη άμυνα και αντεπίθεση, ζήτημα που ως καθήκον καθοδηγητικό ανήκει στο Κομμουνιστικό Κόμμα.

Από αυτήν τη σκοπιά αναδεικνύεται ως μοναδική αναγκαιότητα-αρχή για το κομμουνιστικό κίνημα η προετοιμασία του υποκειμενικού παράγοντα στην κατεύθυνση του προλεταριακού διεθνισμού, του διεθνισμού των λαών, έτσι ώστε σε συνθήκες πολέμου τα παιδιά των διαφορετικών λαών να στρέψουν τα όπλα όχι μεταξύ τους, αλλά ενάντια και στις ξένες και στις δικές τους καπιταλιστικές δυνάμεις, στοχεύοντας στην ανατροπή της καπιταλιστικής εξουσίας και στην ταξική τους απελευθέρωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Μηταράκης: Πιο αισιόδοξος μετά την επίσκεψη του κ. Ταχιάου  Ταχιάος: Όλοι οι φορείς της Χίου να συμπράξουν στην εκτέλεση των έργων Επίσκεψη στα μεγάλα...

ΧΙΟΣ

Επιστολή προς τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών κ. Ταχιάο έστειλε ο Δικηγορικός Σύλλογος Χίου με αφορμή την επίσκεψή του στο νησί της Χίου. Αναλυτικά...

ΧΙΟΣ

Ξεκάθαρο μήνυμα προς τους  εργολάβους  ότι η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει πλέον καμία ολιγωρία στα υπό εκτέλεση έργα στο νησί της Χίου, έστειλε...

ΧΙΟΣ

Σε συνέχεια των επιτυχημένων δεντροφυτεύσεων που πραγματοποιήθηκαν το περασμένο τρίμηνο, το Κοινωφελές Ίδρυμα “Μαρία Τσάκος”– Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης, προχωρά στην τέταρτη...

Advertisement