Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ν. Παπαθανάσης: Σύντομα νέος μηχανισμός προστασίας του καταναλωτή – Μέχρι πότε θα ισχύει το καλάθι (video)

«Το καλάθι του νοικοκυριού” είναι μια επιτυχία» δήλωσε στην ΕΡΤ ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Nίκος Παπαθανάσης, ο οποίος μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» ανέλυσε τις επόμενες κινήσεις του υπουργείου για τον περιορισμό των επιπτώσεων της οικονομικής ακρίβειας, επισημαίνοντας ότι ενισχύονται οι μηχανισμοί προστασίας των πολιτών.

«Φαίνεται ότι οι συμπολίτες μας βγαίνουν και ψωνίζουν» ανέφερε στην ΕΡΤ ο υφυπουργός σχολιάζοντας την εορταστική κίνηση στην αγορά των καταστημάτων ενόψει των επερχόμενων εκπτώσεων που θα ξεκινήσουν την ερχόμενη εβδομάδα.

Ο κ. Παπαθανάσης, μιλώντας στη δημοσιογράφο Χριστίνα Βίδου, αποκάλυψε ότι στο υπουργείο Ανάπτυξης επεξεργάζονται έναν άλλο μηχανισμό για τον έλεγχο της αγοράς, σύμφωνα με τον οποίο η τιμή της έκπτωσης που γίνεται στους καταναλωτές θα ορίζεται από το μέσο όρο των τιμών των τελευταίων 30 ημερών, που θα είναι η βάση για τις προσφορές. Και όπως αποκάλυψε ο υφυπουργός Ανάπτυξη,ς ο μηχανισμός αυτός που βρίσκεται σε διαβούλευση, σύντομα θα πάει για ψήφιση στη Βουλή.

Με αφετηρία τη μέση μηνιαία τιμή οι εκπτώσεις

Αναφερόμενος στις καταγγελίες -ανώνυμες και επώνυμες- που γίνονται στο τηλεφωνικό κέντρο 1520 για τον έλεγχο της αγοράς και τα φαινόμενα αισχροκέρδειας ή εξαπάτησης των καταναλωτών, είπε χαρακτηριστά ότι στο υπουργείο Ανάπτυξης «έχουμε μηχανισμό και θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τους μηχανισμούς προστασίας του καταναλωτή».

Ειδικότερα δήλωσε ότι «θα ανατρέχουμε 30 ημέρες πριν και θα βρίσκουμε τις τιμές που έχει ένα προϊόν και στη συνέχεια επί των τιμών αυτών θα τίθενται οι εκπτώσεις». Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται ένας επιπρόσθετος μηχανισμός επιτήρησεης στον υφιστάμενο μηχανισμό που υπάρχει σήμερα.

Η κυβέρνηση συνεχίζει το μεταρρυθμιστικό της έργο

Κάνοντας λόγο για τις επερχόμενες εκλογές, η ημερομηνία των οποίων δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη, ο κ. Παπαθανάσης τόνισε ότι «η κυβέρνηση δεν σταματά και συνεχίζει το μεταρρυθμιστικό έργο με πολλά νομοσχέδια, για να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης και την ποιότητα της ζωής των συμπολιτών μας».

Όσον αφορά τις ενέργειες που κάνει το υπουργείο Ανάπτυξης για τον περιορισμό των επιπτώσεων της ακρίβειας σε βασικά είδη ο κ. Παπαθανάσης απάντησε ότι την 10η εβδομάδα εφαρμογής του καλαθιού, «δεν μπορεί κανείς να πει ότι δεν έχει πετύχει στο να κρατήσει σταθερές τις τιμές στο 85% των προϊόντων, να έχει μειώσεις στο 7% και στο μόλις στο 8% να έχει μικρές αυξήσεις».

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι μία οικογένεια μπορεί να κερδίζει περίπου 80 ευρώ το μήνα αν αγοράζει από το καλάθι του νοικοκυριού ενώ όσον αφορά την κάρτα αγορών market pass, επισήμανε όταν τεθεί σε εφαρμογή μια τετραμελής οικογένεια θα κερδίζει, επίσης, περίπου 52 ευρώ ανά μήνα. Ο ίδιος έκανε λόγο για συνολική ωφέλεια 132 ευρώ, εάν χρησιμοποιούνται αυτά τα δύο.

Θα συνεχιστεί το καλάθι όσο η κρίση ακρίβειας συνεχίζεται

«Το Market Pass αφορά τους πιο οικονομικά ευάλωτους συμπολίτες μας και συνεχίζουμε σε αυτή την κατεύθυνση». Αναφορικά με το μέχρι πότε θα υλοποιούνται από την κυβέρνηση αντίστοιχες πρωτοβουλίες απάντησε ότι «δεν πρόκειται να σταματήσει το καλάθι όσο διαρκεί η κρίση».

Ειδικότερα τόνισε ότι «υπάρχει ένα όριο χρονικό που είναι ο Μάρτιος, αλλά σε αυτή την περίπτωση, εφόσον η κρίση ακρίβειας συνεχίζεται, θα δώσουμε και παράταση στη λειτουργία του καλαθιού».

Απαντώντας στις επικρίσεις γιατί δεν μειώνεται ο ΦΠΑ σε βασικά είδη, όπως ζητά η αντιπολίτευση, ο κ. Παπαθανάσης υποστήριξε ότι με τον τρόπο που έχει επιλεγεί τα οφέλη είναι μεγαλύτερα.

«Με την κάρτα αγορών μια οικογένεια κερδίζει 52 ευρώ, ενώ αν γινόταν μείωση του ΦΠΑ κατά 7 μονάδες θα κέρδιζε 32 ευρώ» απάντησε διευκρινίζοντας ότι χρειάζεται να διατηρηθεί μία σωστή δημοσιονομική εικόνα.

Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ

Διαβάστε επίσης:

www.ertnews.gr

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Με κάθε ιεροπρέπεια και σύμφωνα με την από αιώνων διαμορφωμένη παράδοση εορτάσθηκε, χθες, στην Ιερά Καθέδρα της Πρωτοθρόνου Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως, η Κυριακή της...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Ο Όμιλος Σφακιανάκη ιδρύθηκε το 1958 και είναι ένας από τους κορυφαίους επιχειρηματικούς ομίλους πολλαπλών δραστηριοτήτων στην Ελλάδα, με κύρια έμφαση στους τομείς της...

ΧΙΟΣ

Μηταράκης: Πιο αισιόδοξος μετά την επίσκεψη του κ. Ταχιάου  Ταχιάος: Όλοι οι φορείς της Χίου να συμπράξουν στην εκτέλεση των έργων Επίσκεψη στα μεγάλα...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Στην άκρως ανταγωνιστική και συναρπαστική κατηγορία “Sports Bikes”, η BMW M 1000 RR παραμένει κυρίαρχος για τέταρτη συνεχή χρονιά. Με έναν μοναδικό συνδυασμό σπορ...

Advertisement