Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γεωργιάδης: Το ωράριο των καταστημάτων παραμένει ως έχει και δεν αλλάζει

Σε εξέλιξη είναι αυτή την ώρα σύσκεψη του υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, με φορείς της αγοράς στο πλαίσιο της οποίας αναμένεται να συζητηθεί και η πρόταση εμπορικών συλλόγων για  μείωση του ωραρίου των καταστημάτων προκειμένου να περιοριστεί η κατανάλωση ενέργειας. “Το ωράριο των καταστημάτων είναι αυτό που ισχύει και δεν αλλάζει” είπε ο υπουργός προσερχόμενος στη σύσκεψη.

Συγκεκριμένα δήλωσε:

«Να ξεκινήσω με δύο ανακοινώσεις για να ξεκαθαρίσουμε ορισμένα πράγματα πριν κάνουμε τη σύσκεψή μας.

Πρώτον, έχει προκύψει ένα ζήτημα που προκάλεσαν διάφοροι εμπορικοί σύλλογοι της χώρας με την ενδεχόμενη μείωση του ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων, στα πλαίσια της εξοικονόμησης του ενεργειακού κόστους. Και αυτό προκλήθηκε από μία πρωτοβουλία του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και μετέπειτα δηλώσεις του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών.

Θέλω να ξεκαθαρίσω: δεν είναι στην πρόθεση της Κυβερνήσεως η μείωση του ωραρίου, δεν συζητείται αυτό το ενδεχόμενο το οποίο εάν εφαρμοζόταν θα είχε πολύ δυσμενείς συνέπειες και στην αγορά εργασίας αλλά και στον τζίρο των καταστημάτων.

Η εποχή της κρίσης δεν είναι εποχή για να προκαλέσουμε προβλήματα στους εργαζομένους και στις επιχειρήσεις αλλά είναι εποχή για να λύσουμε προβλήματα στους εργαζομένους και επιχειρήσεις.

Η δε ενεργειακή εξοικονόμηση από μία ενδεχόμενη κατά μία ή δύο ώρες μείωση του ωραρίου λειτουργίας στο λιανικό εμπόριο θα είναι πολύ μικρή σε σχέση με τη ζημία που αυτό θα προκαλούσε στην αγορά.

Άρα, δεν τίθεται κανένα τέτοιο ζήτημα.

Ούτως ή άλλως αν κάποιος θέλει να δουλεύει λιγότερες ώρες από το ωράριο λειτουργίας, αυτό είναι δικαίωμά του.

Ως προς τις πρωτοβουλίες των διαφόρων εμπορικών συλλόγων για το ωράριο θέλω επίσης να ξεκαθαρίσω το εξής: Το επίσημο ωράριο της χώρας είναι εθνική αρμοδιότητα και την καθορίζει το Υπουργείο Ανάπτυξης και ισχύει με νόμο.

Εάν κάποιος εμπορικός σύλλογος θέλει να εφαρμόσει για τα μέλη του διαφορετικό ωράριο, αυτό δεν αφορά το κράτος ούτε και μπορεί να επιβληθούν ποινές σε κάποιον ο οποίος θα λειτουργήσει με το εθνικό ωράριο. Αποτελεί μία μεταξύ τους συμφωνία επί εθελοντικής βάσεως εάν το επιθυμούν και στο βαθμό που το επιθυμούν. Αυτό, όμως, δεν αφορά εμάς. Για το κράτος το ωράριο είναι αυτό που ορίζουμε και είναι αυτό που ισχύει.

 Δεύτερον, επειδή πάρα πολλά λέγονται για το τι κάνουμε στο θέμα του πληθωρισμού και τις ακρίβειας, και επειδή είναι παρόντες οι εκπρόσωποι των σούπερ μάρκετ, του ΣΕΛΠΕ, της ΕΣΕΕ, για να πιστοποιήσουν αν αυτό που λέμε είναι αλήθεια, ζήτησα από την ΔΙΜΕΑ τα ακριβή στοιχεία του τελευταίου εξαμήνου, γιατί σήμερα άκουσα δηλώσεις πολιτικών μας αντιπάλων που είπαν ότι το τελευταίο εξάμηνο δεν έχουμε κάνει ελέγχους. Εσείς ξέρετε αν έχουμε κάνει ελέγχους ή όχι.

 Διαβάζω ακριβώς τους αριθμούς: Το τελευταίο εξάμηνο, από τον Απρίλιο έως χθες, 4 Οκτωβρίου, έχουν γίνει 3.831 έλεγχοι για την αποτροπή φαινομένων αισχροκέρδειας σε καταστήματα τροφίμων και σούπερ μάρκετ από τη ΔΙΜΕΑ, την υπηρεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, έχουν διαπιστωθεί 283 παραβάσεις κι έχουν επιβληθεί πρόστιμα συνολικού ύψους 397.305 ευρώ.

Όλη η αγορά γνωρίζει ότι ουδέποτε στο παρελθόν είχαν γίνει τόσο μαζικοί έλεγχοι για τον έλεγχο του πληθωρισμού και της αισχροκέρδειας στην αγορά από όσο αυτή την περίοδο.

Αντιλαμβανόμαστε πλήρως την πίεση στα νοικοκυριά που προκαλεί ο πληθωρισμός και ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση. Είμαστε εδώ με τους εκπροσώπους της αγοράς σήμερα για να βρούμε λύσεις στο πλαίσιο του εφικτού, για να ανακουφίσουμε τους συμπολίτες μας από αυτή την κρίση, αλλά θέλω να γνωρίζουν και οι εκπρόσωποι της αγοράς που είναι εδώ, αλλά και οι συμπολίτες μας, ότι οι έλεγχοι είναι ασταμάτητοι και θα συνεχιστούν».

Προτάσεις του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας

Με αφορμή την δημόσια συζήτηση σχετικά με την πιθανή μείωση του ωραρίου λειτουργίας της αγοράς, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών (ΕΣΑ) Σταύρος Καφούνης, δήλωσε:

«Οι δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε σήμερα απαιτούν αδιαμφισβήτητα γενναίες παρεμβάσεις. Το κλείσιμο των καταστημάτων νωρίτερα θα μπορούσε να αποτελεί μια τέτοια, όμως θα πρέπει η απόφαση να ληφθεί αφενός με γνώμονα την εξυπηρέτηση των καταναλωτών και αφετέρου με τις ανάγκες των εμπορικών επιχειρήσεων, οι οποίες λειτουργώντας λιγότερες ώρες θα πρέπει να ανταπεξέλθουν στις ίδιες υποχρεώσεις.

Με αυτά τα δεδομένα και επειδή την πρόταση αυτή την έχουμε συζητήσει προ εβδομάδος στο Δ.Σ του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, θεωρούμε απαραίτητο αν ληφθεί αυτό το μέτρο:

  1. Να εφαρμοστεί με υπουργική απόφαση για το σύνολο των καταστημάτων κάθε μορφής, συμπεριλαμβανομένων και των super-markets, ώστε να μην αντιμετωπίσουμε πάλι αθέμιτο ανταγωνισμό όπως στο πρόσφατο παρελθόν.
  2. Να συνδυαστεί με την αυτόματη επιδότηση του κόστους ρεύματος, δεδομένου ότι με την μείωση του ωραρίου θα επέλθει αυτονόητα εξοικονόμηση ενέργειας.
  3. Να έχει περιορισμένη χρονική ισχύ, για όσο διαρκούν οι έκτακτες συνθήκες.
  4. Να δοθεί η δυνατότητα ευέλικτης εργασίας στους μισθωτούς εργαζόμενους ώστε να μην μειωθούν οι αποδοχές τους.

Για άλλη μια φορά ο εμπορικός κόσμος της χώρας δείχνει διατεθειμένος να βάλει πλάτη στα δύσκολα, συμβάλλοντας στο κρίσιμο πρόβλημα της εξοικονόμησης ενέργειας που αντιμετωπίζει η χώρα.

Είναι όμως απαραίτητο η πολιτεία να στηρίξει στοχευμένα το ελληνικό εμπόριο με την επιδότηση της ενεργειακής και ψηφιακής του αναβάθμισης και το πάγωμα κάθε πιθανής αύξησης ασφαλιστικών εισφορών και λοιπών βαρών.

Επίσης είναι απαραίτητη  η δημιουργία μια τελευταίας γενναίας ρύθμισης όλων των οφειλών που έχουν συσσωρευτεί τα τελευταία δώδεκα χρόνια, με ταυτόχρονη επιβράβευση των συνεπών, ώστε όποιος θέλει και μπορεί να ενισχύσει με την εργασία του τα δημόσια ταμεία», κατέληξε ο κ. Καφούνης.

www.ertnews.gr

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Με βάση τα καινοτόμα επιτεύγματά της κατά τα έτη μετά την ανακοίνωση των μεσομακροπρόθεσμων επιχειρηματικών της πρωτοβουλιών, η Kia εστιάζει στην επικαιροποίηση της στρατηγικής...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το πρωτοποριακό πρόγραμμα «Αστυπάλαια – Έξυπνο και Αειφόρο νησί», που βρίσκεται πλέον στο τρίτο έτος υλοποίησής του, έχει ως στόχο τη βελτίωση της ζωής...

ΕΛΛΑΔΑ

Το ατύχημα σημειώθηκε στην οδό Πανεπιστημίου στο κέντρο της Αθήνας όταν ένα καλώδιο κόπηκε από τρόλεϊ και έπεσε σε τουριστικό δυόροφο λεωφορείο, με αποτέλεσμα να σπάσουν τζάμια. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν 6 ελαφρά τραυματίες,...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Στόχος είναι η από κοινού ανάπτυξη και υλοποίηση καινοτόμων λύσεων στον τομέα της τεχνολογίας μπαταριών υψηλής τάσης για αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα (BEV). Τα αποτελέσματα...

Advertisement