Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εφορία: Τι είναι ο «βοηθός εκπλήρωσης» φορολογικών υποχρεώσεων – Ποιος μπορεί να γίνει

Έναν νέο…ρόλο αναγνωρίζει πλέον η εφορία, κι αυτός δεν είναι άλλος από τον λεγόμενο «βοηθό εκπλήρωσης» υποχρεώσεων.

Τι είναι όμως ο «βοηθός εκπλήρωσης;» και ποιος μπορεί να αναλάβει αυτόν τον ρόλο;

Ουσιαστικά πρόκειται για το πρόσωπο εκείνο το οποίο θα ορίζει ο φορολογούμενος στην εφορία, ενημερώνοντάς την ταυτόχρονα ότι θα τον βοηθά στην εκπλήρωση των φορολογικών του υποχρεώσεων. Το πρόσωπο αυτό μπορεί να είναι είτε λογιστής, είτε σύμβουλος, είτε ακόμη κάποιος στενός συγγενής ή ένα οικείο πρόσωπο.

Με τον λεγόμενο «Βοηθό» άτομα που δεν μπορούν, για οποιονδήποτε λόγο, να εκπληρώνουν μόνα τους τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, είτε για παράδειγμα για λόγους υγείας, είτε μη εξοικείωσης με υπολογιστές, έχουν κάποιον δικό τους άνθρωπο να τους βοηθά και πλέον το συγκεκριμένο πρόσωπο θα έρχεται και επισήμως σε επικοινωνία με την εφορία η οποία μάλιστα θα τον ενημερώνει μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Το νέο σύστημα επικοινωνίας από την ΑΑΔΕ

Η ΑΑΔΕ καθιερώνει ένα νέο σύστημα επικοινωνίας με τους πολίτες καλώντας τους να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία τους στο myAADE (myaade.gov.gr) υιοθετώντας παράλληλα τη δυνατότητα δήλωσης και email «Βοηθού», στον οποίο θα κοινοποιείται η αλληλογραφία που αφορά τις φορολογικές υποχρεώσεις του φορολογουμένου.

Τόσο οι πολίτες όσο και τα νομικά πρόσωπα, καθώς και νομικές οντότητες, που είναι πιστοποιημένοι χρήστες των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της ΑΑΔΕ, οφείλουν να επικαιροποιούν στην ψηφιακή πύλη myAADE, στην επιλογή «Μητρώο & Επικοινωνία» και στην ενότητα «Στοιχεία Επικοινωνίας» (myaade.gov.gr), τα στοιχεία ηλεκτρονικής επικοινωνίας τους, δηλαδή τις διευθύνσεις του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τους και τα τηλέφωνά τους, κινητό και σταθερό.

Για την ηλεκτρονική επικοινωνία ο συναλλασσόμενος με την ΑΑΔΕ δηλώνει τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω:

(α) «Προσωπικό e-mail», ως διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στην οποία έχει πρόσβαση ο ίδιος.
Στη διεύθυνση αυτή αποστέλλονται ειδοποιήσεις για την ανάρτηση -κοινοποίηση όλων των πράξεων, εγγράφων και ενημερωτικών μηνυμάτων της Φορολογικής Διοίκησης στον λογαριασμό του φορολογούμενου στην εφαρμογή e-κοινοποιήσεις στο myAADE, περιλαμβανομένων αυτών που ενδεχομένως περιέχουν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, τα οποία δεν αφορούν σε φορολογικές δηλώσεις ή φορολογικές υποχρεώσεις του πολίτη.

(β) «e-mail Βοηθού Εκπλήρωσης».

Ως τέτοιο δηλώνεται η ηλεκτρονική διεύθυνση του προσώπου που συναινεί να συνδράμει τον δηλούντα στην εκπλήρωση των φορολογικών ή άλλων υποχρεώσεων του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Μήνυμα Δημάρχου Χίου κ. Ιωάννη Μαλαφή για τη Θύελλα Χαλκειούς Θερμά συγχαρητήρια στους παίκτες, τον προπονητή, τον Πρόεδρο και όλα τα μέλη του διοικητικού...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Η Ελλάδα προχώρησε πρόσφατα σε μια ακόμη μεταρρύθμιση για την ισότητα των φύλων στην αγορά εργασίας, την 14η από το 2019, επιβεβαιώνοντας ότι η...

ΕΛΛΑΔΑ

Ενα απίστευτο ατύχημα σημειώθηκε το πρωί της Τρίτης 16/04 στην Π.Ε.Ο Κορίνθου – Άργους, στην Κόρινθο, όταν γερανός φορτηγού χτύπησε σε γέφυρα, με αποτέλεσμα...

ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συνελήφθησαν, κατά το προηγούμενο πενθήμερο σε Λέσβο, Χίο και Σάμο, από αστυνομικούς του Τμήματος Τροχαίας Μυτιλήνης, του Αστυνομικού Τμήματος Πλωμαρίου, του Τμήματος Τροχαίας Χίου...

Advertisement