Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μπαράζ πληρωμών για επιδόματα, συντάξεις, οικονομικές ενισχύσεις και αναδρομικά

Μπαράζ πληρωμών για επιδόματα, συντάξεις, οικονομικές ενισχύσεις και αναδρομικά σε 2 εκατ. δικαιούχους ξεκινά από αύριο Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου. Μεταξύ άλλων θα πληρωθούν με έξτρα «μποναμά» οι χαμηλοσυνταξιούχοι καθώς και οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

Ειδικότερα, οι εν λόγω πληρωμές αφορούν τα εξής:

Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα: Μεθαύριο, Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου, θα γίνει η πληρωμή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος σε 238.537 δικαιούχους που το έλαβαν στις 30 Νοεμβρίου. Ετσι, στις 15 Δεκεμβρίου θα λάβουν το έκτακτο επίδομα-δώρο και στις 30-31 Δεκεμβρίου θα λάβουν το κανονικό επίδομα. Το εγγυημένο ποσό ορίζεται ως ακολούθως: 200 ευρώ τον μήνα για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, 100 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος (δηλαδή ένα επιπλέον 50% προστίθεται στο βασικό ποσό) και 50 ευρώ για κάθε ανήλικο μέλος (δηλαδή ένα επιπλέον 25% προστίθεται στο βασικό ποσό). Για παράδειγμα, οικογένεια με δύο ανήλικα παιδιά που πληροί τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια δικαιούται 400 ευρώ (300 ευρώ οι γονείς και 100 ευρώ τα δύο παιδιά). Θα λάβει 400 ευρώ στις 15 Δεκεμβρίου και 400 ευρώ στα τέλη Δεκεμβρίου.

Έκτακτο επίδομα σε χαμηλοσυνταξιούχους: Με εμβόλιμη πληρωμή μεταξύ 20 και 24 Δεκεμβρίου σχεδιάζεται να καταβληθεί το έκτακτο επίδομα των 250 ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους. Αυτός είναι ο στόχος της διοίκησης του ΕΦΚΑ και της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας. Αυτές τις ημέρες γίνονται οι απαραίτητες διορθώσεις στην ΑΑΔΕ έτσι ώστε το αρχείο των δικαιούχων να φτάσει στον ΕΦΚΑ και να προχωρήσουν οι διαδικασίες πληρωμής. Το έκτακτο επίδομα αφορά 830.000 χαμηλοσυνταξιούχους των 600 ευρώ, ενώ το ύψος της ενίσχυσης ανέρχεται στο ποσό των 250 ευρώ ανά δικαιούχο, προσαυξημένο κατά 50 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο μέλος του φορολογουμένου, σύμφωνα με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2020. Η ενίσχυση θα είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και δεν συμψηφίζεται με τυχόν χρέη του συνταξιούχου.

Αναδρομικά: Εντός Δεκεμβρίου θα καταβληθούν τα αναδρομικά σε 16.859 νέους συνταξιούχους, των οποίων ο επανυπολογισμός πρόκειται να ολοκληρωθεί εντός Δεκεμβρίου. Επίσης, εκκρεμεί ο επανυπολογισμός 215.000 συντάξεων τις οποίες εισπράττουν «παλαιοί» συνταξιούχοι (πριν από τον Μάιο του 2016) ειδικών δύσκολων περιπτώσεων με λάθη ή ελλιπή στοιχεία που χρήζουν περαιτέρω επεξεργασίας. Στελέχη του ΕΦΚΑ αναφέρουν ότι από τους εν λόγω συνταξιούχους εκτιμάται πως θα δικαιούνται αναδρομικά το 20%, δηλαδή περίπου 40.000-50.000. Στόχος είναι μέχρι το τέλος του έτους να έχουν επανυπολογιστεί οι εν λόγω συντάξεις και να έχουν πληρωθεί όσοι δικαιούνται αναδρομικά και αυξήσεις.

Επιδόματα του ΟΠΕΚΑ: Την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα, δηλαδή στις 31 Δεκεμβρίου, θα πληρωθούν όλα τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ (Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης). Ο λόγος για την έκτη δόση για το επίδομα παιδιού σε όσους έχουν υποβάλει ή θα υποβάλουν νέα αίτηση, επίδομα γέννησης και το επίδομα ενοικίου στέγασης.

Δώρο Χριστουγέννων: Πρέπει να καταβληθεί έως την Τρίτη 21 Δεκεμβρίου σε όλους τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα (με σχέση εξαρτημένης εργασίας).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Μηταράκης: Πιο αισιόδοξος μετά την επίσκεψη του κ. Ταχιάου  Ταχιάος: Όλοι οι φορείς της Χίου να συμπράξουν στην εκτέλεση των έργων Επίσκεψη στα μεγάλα...

ΧΙΟΣ

Επιστολή προς τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών κ. Ταχιάο έστειλε ο Δικηγορικός Σύλλογος Χίου με αφορμή την επίσκεψή του στο νησί της Χίου. Αναλυτικά...

ΧΙΟΣ

Ξεκάθαρο μήνυμα προς τους  εργολάβους  ότι η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει πλέον καμία ολιγωρία στα υπό εκτέλεση έργα στο νησί της Χίου, έστειλε...

ΧΙΟΣ

Σε συνέχεια των επιτυχημένων δεντροφυτεύσεων που πραγματοποιήθηκαν το περασμένο τρίμηνο, το Κοινωφελές Ίδρυμα “Μαρία Τσάκος”– Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης, προχωρά στην τέταρτη...

Advertisement