Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανατιμήσεις: «Τσουχτερό» το χριστουγεννιάτικο τραπέζι – Σε ποια αγαθά καταγράφονται αυξήσεις

Ακριβότερο σε σχέση με πέρυσι αναμένεται να είναι φέτος το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, όπως προαναγγέλλουν άλλωστε και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό που έδωσε στη δημοσιότητα την προηγούμενη Παρασκευή η Ελληνική Στατιστική Αρχή.

Όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς, η ραγδαία αύξηση των τιμών στην ενέργεια τους προηγούμενους μήνες, των πρώτων υλών αλλά και των μεταφορικών εκτίναξε το κόστος παραγωγής για το σύνολο των προϊόντων που συνθέτουν το γιορτινό τραπέζι.

Σημειώνεται δε ότι σε κάποιες περιπτώσεις, οι αυξήσεις που σημειώνονται είναι διψήφιες με αποτέλεσμα να εκτιμάται ότι το κόστος σε σχέση με πέρυσι μπορεί να φτάσει ακόμα και το 10%.

Σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Αγοράς Αθηνών (ΟΚΑΑ) την περασμένη Παρασκευή οι χονδρικές τιμές για τα εγχώρια αρνιά κυμαίνονται από 7,3 έως και 8 ευρώ το κιλό όταν πέρσι η τιμή ήταν μεταξύ 5 – 6 ευρώ το κιλό, για τα κατσίκια από 7,8-8,5 ευρώ το κιλό (6,8 – 7 ευρώ πέρσι), για το ελληνικό μοσχαρίσιο κρέας από 5,6 – 5,8 ευρώ το κιλό (4,6 – 5,6 πέρσι) ενώ για το εισαγωγής 5,3 – 5,9 ευρώ το κιλό (4,5 – 5,6 ευρώ το κιλό πέρσι).

Αντίστοιχη εικόνα καταγράφεται και στην αγορά φρούτων και λαχανικών όπου ενδεικτικά οι μέσες χονδρικές τιμές για τις πατάτες ήταν στο 0,55 ευρώ από 0,45 (πέρσι), για το λάχανο και το μαρούλι σε 0,30 ευρώ από 0,28 ευρώ πέρσι, τα κάστανα 3,8 ευρώ το κιλό από 3,5 ευρώ πέρσι, τα ρόδια 1 ευρώ το κιλό από 0,8 ευρώ πέρσι. Αύξηση σημειώνεται στην τιμή του σέλινου (0,8 από 0,75 ευρώ πέρσι), στο σπανάκι, στα μήλα, τα μανταρίνια και σε μια σειρά αλλά προϊόντα.

Αυξήσεις στα σούπερ μάρκετ

Την «άνοδο» έχουν πάρει και οι τιμές στα ράφια των σουπερμάρκετ όπου βασικά είδη όπως το ελαιόλαδο και τα σπορέλαια, τα ζυμαρικά, τα τυροκομικά, τα αρτοσκευάσματα, αλλά και ο καφές.

Ενδεικτικό είναι ότι το σύνολο των τροφίμων και των μη αλκοολούχων ανατιμήθηκε κατά 0,8% μέσα σε ένα μήνα (Οκτώβριος/Νοέμβριος 2021) σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, ενώ όπως λένε εκπρόσωποι της αγοράς το κύμα των αυξήσεων δεν έχει ολοκληρωθεί. Ενδεικτικά σε σχέση με πέρυσι η αύξηση στο κρέας των αμνοεριφίων είναι στο 21,3%, στο ελαιόλαδο 18,5%, στα σπορέλαια 16,7%, στα πουλερικά 5,6%, στα προϊόντα ζαχαροπλαστικής 2,4%, στα τυριά 3,5% και στα σοκολατοειδή 3,8%.

Τα υψηλά κόστη στις ζωοτροφές και το κόστος ενέργειας επηρεάζει όλη την τροφική αλυσίδα και το τραπέζι των καταναλωτών. Μάλιστα οι παραγωγοί επισημαίνουν ότι αν η κυβέρνηση δεν πάρει δραστικά μέτρα και η επόμενη χρονιά θα είναι ακόμη πιο δύσκολη και το κύμα ακρίβειας θα είναι ακόμη χειρότερο το 2022, αφού κανείς δεν μπορεί να απορροφήσει τις ανατιμήσεις.

Μάλιστα, την ώρα που οι ανατιμήσεις διαδέχονται η μία την άλλη, οι μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ με επιλεγμένες προσφορές επιδιώκουν να κερδίσουν τους καταναλωτές και να τους βάλουν νωρίτερα στη διαδικασία των αγορών είτε με ποσοστιαίες εκπτώσεις σε ομάδες προϊόντων, είτε με προσφορές τύπου 1+1, πρακτική που αναμένεται να κορυφωθεί των ερχόμενη εβδομάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Με κάθε ιεροπρέπεια και σύμφωνα με την από αιώνων διαμορφωμένη παράδοση εορτάσθηκε, χθες, στην Ιερά Καθέδρα της Πρωτοθρόνου Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως, η Κυριακή της...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Ο Όμιλος Σφακιανάκη ιδρύθηκε το 1958 και είναι ένας από τους κορυφαίους επιχειρηματικούς ομίλους πολλαπλών δραστηριοτήτων στην Ελλάδα, με κύρια έμφαση στους τομείς της...

ΧΙΟΣ

Μηταράκης: Πιο αισιόδοξος μετά την επίσκεψη του κ. Ταχιάου  Ταχιάος: Όλοι οι φορείς της Χίου να συμπράξουν στην εκτέλεση των έργων Επίσκεψη στα μεγάλα...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Στην άκρως ανταγωνιστική και συναρπαστική κατηγορία “Sports Bikes”, η BMW M 1000 RR παραμένει κυρίαρχος για τέταρτη συνεχή χρονιά. Με έναν μοναδικό συνδυασμό σπορ...

Advertisement